17 Οκτ 2013

Προτάσεις για την απλοποίηση διαδικασιών στα ΚΕΠ


26473-kep

του Φώτη Ζυγούλη*
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πρόσφατα ότι κάθε περιττή υπογραφή ή περίπλοκη διαδικασία είναι δυνάμει μια εστία διαφθοράς. Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί ένας αναβρασμός που αφορά στον επιτελικό συντονισμό φορέων του δημοσίου τομέα σε θέματα όπως η αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και η απλοποίηση των διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό των αλλαγών περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις διαδικασιών και αρμοδιοτήτων που αφορούν στα ΚΕΠ. Το ΚΕΠ αποτελεί υπηρεσία αιχμής και πρώτης γραμμής και οι υπάλληλοί του έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Είναι εργαλείο της δημόσιας διοίκησης βασισμένο σε προδιαγραφές ιδιωτικού τομέα, είναι εργαλείο του κράτους και της πολιτικής εξουσίας αλλά παράλληλα λειτουργεί διαφορετικά από τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.
Το ΚΕΠ είναι το by-pass της παραδοσιακής ελληνικής δημόσιας γραφειοκρατίας.
Παρακάτω θα προτείνω δυνατότητες απλοποίησης των διαδικασιών στα ΚΕΠ. Απλοποίηση στο e-kep
* Φώτης Ζυγούλης, προϊστάμενος τμήματος εξυπηρέτησης πολιτών ΚΕΠ Ηρακλείου Αττικής, υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με θέμα: [Business Process Reengineering στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι πολιτικές συνέπειες της απλοποίησης]
http://www.localit.gr/, 16/10/2013