21 Οκτ 2013

Σε ΚΟΙΝΣΕΠ για τους παιδικούς σταθμούς προσανατολίζεται και ο Δήμος Βριλησσίων


d.s. brilission

Την έντονη ανησυχία, αλλά και τη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τις συνθήκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου Βριλησσίων, εξέφρασε η Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Χαλκιά, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έκανε λόγο συγκεκριμένα για υποβάθμιση του νομικού προσώπου που προετοιμάζει το έδαφος για ελαστικές σχέσεις εργασίας, είτε μέσω των ΜΚΟ είτε μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν κάθε χρονιά να φιλοξενούνται και περισσότερα παιδιά, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό.
«Θέλουμε να υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική κάλυψη από τη διοίκηση και το Δημοτικό Συμβούλιο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η φιλοξενία όλο και περισσότερων παιδιών εγείρει σημαντικά ζητήματα, τόσο όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται, όσο και την ασφάλεια.
«Όσο περισσότερα παιδιά μαζεύονται σε μια τάξη, τόσο μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για ένα ενδεχόμενο ατύχημα» τόνισε.
Υπογράμμισε τέλος ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους τους αιρετούς. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναλάβετε σαν διοίκηση και σαν Δημοτικό Συμβούλιο το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών με τις συνθήκες τις οποίες περιέγραψα. Εμείς θα προσανατολιστούμε και σε όποιες νομικές ενέργειες νομίζουμε ότι μπορούν να καλύψουν περισσότερο τους συναδέλφους μας» κατέληξε.

Κουβαρά
Από την πλευρά της,  η Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Ζωή Κουβαρά ,υπενθύμισε τις ενέργειες της διοίκησης κατά το παρελθόν για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίες όμως τελικά δεν πήραν έγκριση.
Επισήμανε δε  ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς 22 μόνιμοι υπάλληλοι, τονίζοντας ότι άλλοι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται στο σημείο να μην έχουν καθόλου μόνιμο προσωπικό.
Η κυρία Κουβαρά , αφού αναγνώρισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μεγάλη ευσυνειδησία, ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς πέντε παιδιά παραπάνω, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών να φτάσει στο ανώτατο όριο των 27 με 28 παιδιών που ορίζει ο νόμος. Υποστήριξε όμως ότι στην πραγματικότητα μέσα στην τάξη δεν βρίσκονται πάνω από 20 με 21 παιδιά, και το χειμώνα μπορεί ακόμα και 15.
Ενημέρωσε τέλος ότι ήδη βρίσκεται προκήρυξη στο ΑΣΕΠ για να πάρει ο Δήμος έναν παιδαγωγό και μια βοηθό, ενώ αναμένεται να γίνει και μια μετάταξη παιδαγωγού. «Ειδικά ο κ. Δήμαρχος και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάνω από τους παιδικούς σταθμούς και προσπαθεί να βρει με όποιον τρόπο μπορεί, πιο πολύ προσωπικό» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Μανιατογιάννης
Στις προσπάθειες που γίνονται για να φιλοξενηθούν κάποια παιδιά παραπάνω, προκειμένου να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ξένος Μανιατογιάννης.
«Και  εκεί έρχονται τα δύο όρια μεταξύ εργαζομένων και Διοικητικού Συμβουλίου ή Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο βεβαίως έχει την ευθύνη αυτής της απόφασης είτε φτάνει στα 28 παιδιά, είτε ενδεχομένως αν τα υπερβεί» ανέφερε.
Αναρωτήθηκε παράλληλα αν στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής είναι και οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες αποτελούν την εύκολη λύση, σε μια εποχή που οι προσλήψεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι όμως, όπως υποστήριξε, και τουλάχιστον ντροπή για τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί ο Δήμος ως δημόσιος φορέας, αφού βάζει σε ομηρία, με άλλο τρόπο και με άλλο προσωπείο, εργαζόμενους στους Δήμους.
Τσούτσιας
Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επισήμανε ο επικεφαλής της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη», Γιάννης Τσούτσιας. Αφού παραδέχτηκε ότι το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών είναι πράγματι καλό, ο κ. Τσούτσιας τόνισε ότι παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι φτάνουν συχνά στα όρια τους, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε ακραίες ψυχολογικές συνθήκες.
«Είμαστε σε μια εποχή που και οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν υπερβάσεις, αλλά για να τολμήσει κανείς να το ζητήσει, πολύ περισσότερο να το απαιτήσει, θα πρέπει ως διοίκηση και ως Δήμος να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια των δυνατών προσπαθειών» είπε και εκτίμησε ότι ο Δήμος δεν το έχει κάνει. «Διότι όσο κινούμαστε με τον τρόπο που κινούμαστε, κάθε δίκιο έχει ο κάθε εργαζόμενος να σου πει αυτό λέει ο νόμος, αυτό θα κάνω και μέχρι εκεί» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Θα πρέπει να πειστεί και η κοινωνία και οι εργαζόμενοι ότι υπάρχει ένα σχέδιο πραγματικής προσπάθειας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, διαφορετικά νομίζω ότι ο καθένας θα περιφρουρεί τα δικαιώματα του και δεν πρόκειται να βρει πουθενά διέξοδο αυτή η κατάσταση». Στα πλαίσια λοιπόν αυτά υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι παιδικοί σταθμοί, τουλάχιστον με βοηθητικό προσωπικό και κάλεσε τη διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη και να προτείνει λύσεις.
Βήττος
Την άμεση στελέχωση των παιδικών σταθμών με το κατάλληλο προσωπικό ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ,Βασίλης Βήττος, δηλώνοντας ότι δεν θα συμφωνήσει με τις όποιες παραινέσεις υπέρβασης των εργαζομένων σε σχέση με τη δουλειά που κάνουν.
«Είναι πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη η δουλειά τους, είναι πολύ κουραστική και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκαλεί κατά κάποιο τρόπο τους εργαζόμενους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τη λύση θα πρέπει να την δώσει η διοίκηση του Δήμου.

Ιωαννίδης
Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος , Κώστας Ιωαννίδης ,επισήμανε το γεγονός ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Βριλησσίων λειτουργούν σε άριστο επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία τους αποσκοπεί στην ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού των αιτήσεων.
Την στιγμή λοιπόν που, όπως υποστήριξε, διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στην τάξη, κατά μέσο όρο, υπολείπονται κατά 3, 4 ή 5, του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού, θα ήταν αδικία προς εκείνες τις οικογένειες που ζητούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, να μην γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.
Όσο για το προσωπικό, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διοίκησης για την ενίσχυση του.
«Όμως πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος εξετάζει πλέον σοβαρότατα το ενδεχόμενο και την προοπτική αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αποτελούνται από εργαζόμενους του Δήμου και όχι από εμπόρους ως επικεφαλής» ανέφερε. Αποκάλυψε δε ότι παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και στα πλαίσια του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού, ακριβώς επειδή το ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε τις συμβάσεις των καθηγητών.
Σημειώνεται τέλος ότι η τελευταία αναφορά του Δημάρχου για τις ΚΟΙΝΣΕΠ προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Έτσι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ξένος Μανιατογιάννης τόνισε ότι μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου το θέμα αρχίζει να αποκτά μια άλλη διάσταση και γι’ αυτό ζήτησε να γίνει αναλυτική συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
http://www.newsta.gr/, 21/10/2013