16 Οκτ 2013

Επί θύραις η συμφωνία για την αποχώρηση 1.300 εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ.



Στόχος η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αναπλήρωση με νεότερα στελέχη.

Σήμερα παραλαμβάνουν οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ το προτεινόμενο πλαίσιο των κινήτρων αποχώρησης των εργαζομένων από τον Ομιλο ΟΤΕ, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή επιθυμούν να αποχωρήσουν. 

Στόχος της Διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού κατά 1.300 εργαζόμενους, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί καθώς θα δοθούν επιπλέον κίνητρα σε εργαζόμενους, που απλά επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό.

Στο, κατά πάσα πιθανότητα τελευταίο, μαζικό Πρόγραμμα «οικιοθελούς αποχώρησης» θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι που θα έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη μέχρι το 2020. Το Πρόγραμμα προβλέπει αναπλήρωση του 75% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων έως την συνταξιοδότησή τους. Παράλληλα όσοι θα αποχωρήσουν θα λάβουν και αποζημίωση που αντιστοιχεί στο κόστος αυτασφάλισης στην περίοδο που υπολείπεται μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Επίσης προτείνεται και πλαίσιο κινήτρων αποχώρησης [ παροχή bonus ] με την καταβολή αριθμού μισθών, για το προσωπικό που έχει συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσία στον ΟΤΕ και επιθυμεί να αποχωρήσει.

Δύσκολη η υλοποίηση Επαγγελματικού Ταμείου 

Από τους όρους που έχει θέσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι και η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που συνεχίζουν στον Ομιλο. Η δημιουργία Ταμείου έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα από την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ και μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης. Εκτιμήσεις στελεχών του ΟΤΕ συγκλίνουν στην μετάθεση του αιτήματος, που ουσιαστικά καταλήγει στο να μην ιδρυθεί. Το ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οριστική συμφωνία οικειοθελούς αποχώρησης είναι ήδη πολύ μεγάλο και θεωρείται προκαταβολικά ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά εμπόδια στην αποδοχή του.

Από την πλευρά της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε στο τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποχώρησης όλων των εργαζομένων που θα συμφωνήσουν. Ο εμφανής στόχος είναι η μείωση του κόστους μισθοδοσίας, η οποία υπολογίζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση στα 80 εκατ. ευρώ, και παράλληλα πρόσληψη νεότερων στελεχών με νέο εργασιακό καθεστώς.

http://www.ictplus.gr/, 15/10/2013