30 Σεπ 2013

Στο στόχαστρο του Δήμου Ηλιούπολης όλες οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Keraies Kinitis Tilefonias Korydallos
Να υπάρχει άμεση παρέμβαση του Δήμου Ηλιούπολης για την επίσπευση της έγκρισης από την πολεοδομία της τοποθέτησης νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε να μην εγκαθίστανται και λειτουργούν κεραίες στην πόλη, οι οποίες δεν θα έχουν εξασφαλίσει τη νομιμότητα της λειτουργίας τους και από τους δύο αρμόδιους φορείς, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του.
Αφορμή υπήρξε η συζήτηση που άνοιξε σχετικά με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Φλωρίνης. Το θέμα έθιξε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας ότι με ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπήρχε στο σημείο, είχε ξηλωθεί.

Αναγνώστου
Σημείωσε όμως ότι πρόσφατα, όπως πληροφορήθηκε, η εταιρεία έκανε προσπάθεια να ξαναβάλει την κεραία. Υπήρξαν, ανέφερε «κάποιες παρεμβάσεις από το Δήμο, αλλά η πληροφόρηση είναι ότι η κεραία στήθηκε. Στήθηκε σ’ ένα σημείο από το οποίο είχε ξαναξηλωθεί. Δηλαδή είχε στηθεί παράνομα και ξηλώθηκε. Πώς αυτή την φορά μπόρεσε να στηθεί και πώς εν πάση περιπτώσει δεν ενημερώθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο, να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να παρέμβουμε με δυναμικό τρόπο σε πρώτη φάση, και από εκεί και πέρα να αναλάβει η νομική μας υπηρεσία».
Πίκουλα
Στο θέμα αναφέρθηκε και η επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών» Αργυρώ Πίκουλα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κεραία που έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν το Δήμο, βρίσκεται κοντά σε σχολικά συγκροτήματα. Πρότεινε επίσης ο Δήμος να συνδράμει στο κόστος που επιβαρύνονται οι πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σόφης
Πρόταση έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στις γειτονιές και ο κόσμος να εξαναγκάσει αυτούς που έχουν την ευθύνη να απομακρύνουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έκανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Σόφης.
Χατζηδάκης
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι μόλις ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή για την τοποθέτηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τελικά υπήρξε άμεση διακοπή των εργασιών από την πολεοδομία. Καυτηρίασε μάλιστα έντονα το νόμο που ψηφίστηκε το ’12 και ο οποίος είναι φωτογραφικός, όπως είπε, υπέρ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
«Από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή αυτό που έβαλε σε προτεραιότητα ήταν να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει η τοποθέτηση μιας κεραίας στην Ηλιούπολη» τόνισε .Και πρόσθεσε ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία μ’ όλους τους δημότες, ο Δήμος σκοπεύει να συνεχίσει να αποτρέπει την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι δεν σκοπεύει φυσικά να δώσει καμία έγκριση για την τοποθέτηση κεραίας.
Ως προς τις υφιστάμενες κεραίες, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, αφού απαιτούν αποφάσεις δικαστηρίων και συμπλήρωσε ότι ο Δήμος έχει κινηθεί σ’ όλες τις περιπτώσεις και έχει ζητήσει να αποσταλούν, αν υπάρχουν, άδειες και στοιχεία απ’ όλους τους φορείς. «Ήδη υπάρχουν κεραίες οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και αναμένουμε τη συγκρότηση από την πλευρά των πολεοδομιών και της διοίκησης και την τελική έγκριση προκειμένου να προχωρήσουμε» ανέφερε.
Ενημέρωσε τέλος ότι στην Οικονομική Επιτροπή θα υπάρχει θέμα για την ανάθεση σε εξωτερικό δικηγόρο αποκλειστικά του ζητήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει η νομική υπηρεσία του Δήμου.
«Αυτό θα διευκολύνει και τους δημότες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί να προσλάβουν εξωτερικό δικηγόρο προκειμένου να κυνηγήσουν το ζήτημα των κεραιών» σημείωσε κλείνοντας.
http://www.newsta.gr/, 30/9/2013