17 Σεπ 2013

Οι... ακομμάτιστοι δήμαρχοι του μνημονίου!



Από το  drasivrilissia.gr

Σε ταβέρνα των Β. Προαστίων συνέφαγαν Σαμαράς, Μιχελάκης, Ιωαννίδης και λοιποί («ακομμάτιστοι») Δήμαρχοι...

Σε γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς δείπνησαν την περασμένη Δευτέρα, (9/11/2013), σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας epoli.gr, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Δήμαρχοι της Αττικής, μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, Δάφνης - Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης, Παπάγου - Χολαργού, Βασίλης Ξύδης και ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος (και Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης).

Στο θέμα επανήλθε με σημερινή ανάρτησή της η ιστοσελίδα (14/9/2013, epoli.gr), για να ενημερώσει ότι «η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ενημερώνεται για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και... νέο Εκλογικό Νόμο και Δημοτικές Εκλογές... Τα χαμόγελα πολλά, με τους Δημάρχους να ενημερώνουν τους Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών, για όλα τα φλέγοντα θέματα της Τ.Α. αλλά κυριότερα, για τις επερχόμενες Εκλογές της Αυτοδιοίκησης το Μάιο, καταθέτοντας τους τις απόψεις τους, γι’ αυτές.


Ο Πρωθυπουργός, κατά το epoli.gr, «αφού εξήγησε στους Δημάρχους τόσο τη δυσκολία στην απόφασή του για περικοπές - συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της Τ.Α.- όσο και τους λόγους υιοθέτησης τέτοιων «άδικων» όπως χαρακτηριστικά τόνισε μέτρων, αναφέρθηκε, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, στην απόφαση του,για μία «ελεύθερη, ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη» Τοπική Αυτοδιοίκηση, «πέρα από χρίσματα και άλλα συναφή, που μόνο εξαρτήσεις δημιουργούν» όπως επί λέξει είπε, απευθυνόμενος στους Δημάρχους.

Στο σημείο αυτό, έγινε αναφορά στο «ενιαίο ψηφοδέλτιο», και συγκεκριμένα ενός ψηφοδελτίου για τους υποψηφίους Δημάρχους και ενός δεύτερου, για Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και μία σύντομη ανάλυση των πλεονεκτημάτων του, με τους Δημάρχους να συμφωνούν, προτάσσοντας κυριότερα, το θέμα της πλειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια των πόλων τους - πλειοψηφίας ικανής για την εφαρμογή της πολιτικής των Δημοτικών Αρχών.

Τότε ετέθη και το θέμα του bonus των επιπλέον εδρών, bonus προερχόμενο από τις αδιάθετες έδρες της "πρώτης Κυριακής", υπέρ, φυσικά του επικρατούντος Δημάρχου, που θα του δώσει τη δυνατότητα πλειοψηφίας στο Δ.Σ. και άρα διοίκησής του.

Τα περί ποσοστών 5% ή 7%, ή... οτιδήποτε άλλο, ήταν νουμερικές "φωναχτές" ιδέες Δημάρχων, αφού τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί - σε επίπεδο αριθμητικού ποσοστού - επί του συγκεκριμένου θέματος.

Τίποτε δεν έχει "κλειδώσει", επίσης, για το ποσοστό εκλογικής νίκης «42% +1», με τον ίδιο τον Γιάννη Μιχελάκη, να διαμηνύει κατά καιρούς, πως οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα είναι απόρροια διαβουλεύσεων με φορείς και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

Συμπερασματικά, μόνο το θέμα του «ενιαίου ψηφοδελτίου» πρέπει να θεωρείται δεδομένο, με τα προαναφερόμενα, αλλά και... κάποια άλλα - όπως πληροφορείται το epoli.gr - να συζητούνται μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και αιρετών
.



Υπό μία έννοια, αποτελεί τίτλο τιμής για τον Δήμαρχο Βριλησσίων η κλήση του στους μυστικούς δείπνους των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία μάλιστα, του ίδιου του Πρωθυπουργού. Μόνον, ας προσέξει ο κ. Ιωαννίδης, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες δήμαρχοι των υψηλών, μη θεσμικών, κομματικών τραπεζιών, όταν θα επιδιώκουν να πείσουν την κοινή γνώμη, (με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις δημοτικές εκλογές), για την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματισμό! Η πολιτική των μεταμφιέσεων, έχει κι' αυτή τα όριά της!

Αναλόγως, ας είναι πιο προσεκτικός ο Δήμαρχος Βριλησσίων, όταν, κατά περιόδους, θα ισχυρίζεται, όπως π.χ. έπραξε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι «εγώ, ουδέποτε έχω υποστηρίξει το Μνημόνιο!». Διότι, βεβαίως, μπορεί να ζούμε στη χώρα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» (και αυτό, στην περίπτωση των Βριλησσίων, δεν ισχύει μόνον για τον κ. Ιωαννίδη), αλλά όταν κανείς συζητά νομοσχέδια μαζί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Μνημονίου, εν μέσω μάλιστα τυρού και αχλαδίου, δύσκολα πείθει ότι "δεν γνώριζε τίποτα για τον φόνο"...

* Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Βασίλης Ξύδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του epoli.gr

Αναδημοσίευση από: http://halandripedia.blogspot.gr/, 17/9/2013