ΝΕΟ ΒΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Στην άμεση απομάκρυνση μέχρι τον Ιούνιο των περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη χτεσινή σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και με την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξήγησε τα προβλήματα στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς και την πρόθεσή του να επιταχύνει την απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι.
Δεσμεύτηκε, παράλληλα, να αποστείλει εντός της ημέρας νέο σχεδιασμό με χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση των επίορκων, αλλά και τα νέα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, προκειμένου να συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίσπευση της πειθαρχικής ευθύνης ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με την τρόικα την άμεση αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου του Δημοσίου και τη θεσμοθέτηση της πλήρους περικοπής της αποζημίωσης του 1/3 του μισθού που ελάμβαναν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Παράλληλα, έχει επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να προσλαμβάνονται ισάριθμοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με όσους υπαλλήλους απομακρύνονται υποχρεωτικά από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών επέμεινε στην αρχική πρότασή του για 20.000 απολύσεις από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 7.500 εντός του 2013 και οι υπόλοιποι 12.500 το 2014.
Στο επίκεντρο της συζήτησης της τρόικας με την ελληνική πλευρά βρέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση των δομών και τα νέα οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου (δήμοι, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κτλ.), ο καθορισμός κριτηρίων και η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επίσης να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών, αλλά και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέμεινε στην άποψή του ότι δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένοι αριθμοί για απολύσεις πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο και επιφυλάχθηκε να αποστείλει νεότερο σημείωμα με διευκρινίσεις για τα σχέδια στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών και την επιτάχυνση της κινητικότητας.
Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του Α. Μανιτάκη δήλωναν πως στη σύσκεψη με την τρόικα δεν έγινε αναφορά για απολύσεις, κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι οι δανειστές επέμειναν στις αξιώσεις τους για 20.000 απολύσεις, θέτοντας θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και ζητώντας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, να γίνει επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνηθεί ένας αριθμός απολύσεων στο Δημόσιο που θα αφορά κυρίως τους επίορκους, τους κοπανατζήδες, τους κατόχους πλαστών εγγράφων, αλλά και όσους κριθούν ότι δεν έχουν τις ικανότητες να υπηρετούν στο Δημόσιο ύστερα από αξιολόγηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να προκύψουν χιλιάδες υπάλληλοι που έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα, οι οποίοι θα ελεγχθούν πειθαρχικά για το σοβαρό αδίκημα της πλαστογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει οριζόντιες απολύσεις με κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων στο σύνολό τους, τις οποίες έχει θέσει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, εφημερίδα "Έθνος", 10/4/2013