12 Απρ 2013

Μισθός 270 ευρώ ή απόλυση


Νέα μείωση αποδοχών από τον Όμιλο της ICAP
Τα 330 ευρώ καθαρά το μήνα κρίνονται πολλά και έτσι αποφασίστηκε ότι πρέπει να μειωθούν κι άλλο. Οι εργαζόμενοι στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου ομίλου παροχής υπηρεσιών, όπως αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται η ICAP, ειδοποιήθηκαν την Πέμπτη 28/3 ότι θα υποστούν και νέα μείωση σε ποσοστό 15-20% στο μισθό τους. Πριν από λίγους μήνες είχε προηγηθεί άλλη μια μείωση. Έτσι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης πλέον θα λαμβάνουν 270 ευρώ το μήνα. Όσοι δεν αποδέχονται τη μείωση, απλά… απολύονται.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα, συζήτησαν με ποιο τρόπο θα αποκρούσουν τις εκβιαστικές μειώσεις και αποφάσισαν να μη δεχτούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Οι εξευτελιστικοί, έτσι κι αλλιώς, μισθοί δεν επιδέχονται άλλης μείωσης. Κι αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι εργαζόμενοι.
Την περασμένη Δευτέρα (1/4) αρκετοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στη συνάντηση που είχε κανονιστεί με το κλαδικό σωματείο (Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων), ξαφνιάζοντας τη διοίκηση, που δεν είναι συνηθισμένη σε συλλογικές αντιδράσεις στην εταιρία. Ακολούθησαν πιέσεις για υπογραφή των νέων συμβάσεων και απολύσεις όσων δεν δέχονταν. Την Τρίτη 2/4 πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας.
Ο Όμιλος επιχειρήσεων ICAP έχει απλώσει τις δραστηριότητές του σε όλο το χώρο της παροχής υπηρεσιών, διαφημίζοντας ότι είναι «στρατηγικός συνεργάτης κορυφαίων πολυεθνικών εταιριών». Τηλεφωνικές υπηρεσίες, διαχείριση απαιτήσεων, ενοικίαση εργαζομένων είναι μερικοί τομείς όπου… διαπρέπει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια άκρως κερδοφόρα δραστηριότητα. Κι όμως τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας αναμασούν τα τετριμμένα επιχειρήματα περί μη βιωσιμότητας της εταιρίας για να δικαιολογήσουν τις μειώσεις αποδοχών ενώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Τρίτης, δεν εγγυώνται ότι δεν θα ακολουθήσει και νέα μείωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση των μειώσεων έρχεται την περίοδο που λήγει η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κι ενώ η ICAP «ανοίγεται» σε ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο με την εκμετάλλευση των προγραμμάτων «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας».
Εφημερίδα "δρόμος της Αριστεράς", 6/4/2013