Η κρίση ανατρέπει όλα τα οικονομικά δεδομένα στον ΕΟΠΥΥ. Ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Υγείας εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 300 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους.
Εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, το «άνοιγμα» του Οργανισμού θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Η υστέρηση εσόδων αναδεικνύει έναν φαύλο κύκλο: Από τη μία, ο Οργανισμός δεν μπορεί να έχει επαρκή έσοδα, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται και οι εισφορές κλάδου περίθαλψης που καταλήγουν στα Ταμεία είναι λιγοστές.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Οργανισμός στερεί από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους παρόχους (γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα).
Λόγω της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας του να εκκαθαρίσει τις απαιτήσεις, το ποσό αυτό δεν καταλήγει στην αγορά, παρά τις σαφείς εντολές του πρωθυπουργού για εξόφληση έως το τέλος Μαρτίου και το ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!
Τελικό αποτέλεσμα είναι να φαντάζει σχεδόν ανέφικτη η τήρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να τον επιχορηγήσει επιπλέον (λόγω μνημονίου), ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περίθαλψης των 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του!
Πρόκειται, δηλαδή, για μια «ωρολογιακή βόμβα», η οποία αναμένεται να εκραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για κράτος, παρόχους και ασφαλισμένους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Από στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», μέχρι και τις 31 Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισπράξει από τα Ταμεία το ποσό των 617,96 εκατομμυρίων ευρώ, αντί των 930 εκατομμυρίων που έπρεπε να έχει αποδοθεί.
Η βασική αιτία δημιουργίας του ελλείμματος - μαμούθ είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η οποία πλήττει ολόκληρη την οικονομία, αλλά και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες πάταξης της εισφοροδιαφυγής. Η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων, και την όποια ρευστότητα διαθέτουν προτιμούν να τη διοχετεύσουν στον κλάδο συντάξεων.
Εικονική πραγματικότητα
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μεθοδεύει την είσπραξη των εισφορών περίθαλψης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, οι εισφορές αποδίδονται στα Ταμεία που μετέχουν και στη συνέχεια αυτά (υποτίθεται ότι) τα αποδίδουν στον Οργανισμό. Η ανάγνωση των στοιχείων, ωστόσο, δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαλμάς έχει στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, με τις οποίες «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει -σημειώνει- για τον δραστικό περιορισμό των δαπανών και τον έλεγχο του φαρμάκου, τα ελλείμματα παραμένουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να κινδυνεύει με κατάρρευση, εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και εάν δεν υπάρξει κατάλληλος συντονισμός, ώστε τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Σχετική οικονομική μελέτη που έχει εκπονηθεί δείχνει ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ για το 2013, όπως προβλέπει άλλωστε και ο προϋπολογισμός. Τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, της «μαύρης τρύπας», τα οποία έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί, κάλυψαν ανάγκες πληρωμής συντάξεων από τα Ταμεία.
Ληξιπρόθεσμα
Καλό καλοκαίρι... για την εξόφληση των προμηθευτών
Μετά τον Ιούνιο αναμένεται να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο Οργανισμός έπρεπε να έχει καταβάλει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Λόγω της έντονης γραφειοκρατίας, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εκκαθαριστούν τα παραστατικά με τις απαιτήσεις των παρόχων.
Το ΙΚΑ έχει εκκαθαρίσει παλαιές οφειλές ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ και ο ΟΑΕΕ άλλα 60 εκατομμύρια. Τις επόμενες μέρες, θα εκκαθαριστούν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν στο επόμενο δεκαήμερο στους παρόχους. Αλλα 700 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Χάος με τα τιμολόγια
Σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα, το «Εθνος» (στις 27/2/2013) είχε παρουσιάσει τα «βουνά» των παραστατικών, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε σακούλες σκουπιδιών και χαρτοκιβώτια στις πρώην υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Με το υπάρχον δυναμικό, οι υπηρεσίες του Οργανισμού είναι αμφίβολο εάν θα τα εκκαθαρίσουν έγκαιρα, ενώ - μέσα στο χάος - πολλά τιμολόγια, από 20 και πλέον πόλεις της χώρας, έχουν χαθεί!
Αποκαλυπτικός είναι ο φαρμακοποιός από τα Ιωάννινα κ. Δημήτρης Θεμελής: «Μου οφείλονται 30.000 ευρώ από φάρμακα που είχα διαθέσει σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2011. Ενώ οι συνάδελφοί μου έχουν εξοφληθεί, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ μου λένε ότι τα έγγραφα έχουν χαθεί και πως γίνεται έλεγχος»...
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ, εφημερίδα "Έθνος", 7/4/2013