Κάτοικοι της οδού Αγίου Νικολάου και της γύρω περιοχής παρευρέθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να δράσει, προκειμένου να απομακρυνθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας που είναι τοποθετημένη σε κτίριο της περιοχής από το 1999.
Η αιτία που οδήγησε τους κατοίκους να κινητοποιηθούν μετά από τόσα χρόνια για την κεραία, η οποία έχει άδεια από το 2003, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, τα κρούσματα καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια κατακόρυφη αύξηση, με τους τελευταίους μάλιστα 13 μήνες να έχουν καταγραφεί 47 θάνατοι από την ασθένεια.
Όπως σημείωσαν δε, η κεραία κινητής τηλεφωνίας είναι παράνομη από πολεοδομικής άποψης, γιατί βάσει του νόμου θα πρέπει να απέχει τέσσερα μέτρα από την περίμετρο του οικοπέδου, κάτι που δεν ισχύει για τη μία τουλάχιστον πλευρά του.
Δημόπουλος
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος, υπενθύμισε τους αγώνες του Δήμου Κορυδαλλού κατά το παρελθόν για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνοντας ότι έχει δώσει δείγματα προς μίμηση όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στους άλλους Δήμους.
«Γκρεμίσαμε διαχρονικά ως διοίκηση πάμπολλες κεραίες και τουλάχιστον προσωπικά έχω «φάει» δεκαοκτώ μήνες φυλακή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για να διεκδικήσει κανείς το δίκιο σ’ αυτή την περίπτωση. Η νομική οδός, όπως είπε, και ο αγώνας.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά κάλεσε τους κατοίκους να καταθέσουν τα όποια στοιχεία έχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξεταστεί αν έχει εξαντληθεί η νομική οδός και να σχεδιαστούν οι όποιες κινήσεις.
«Οι αγώνες δεν σχεδιάζονται στα μικρόφωνα και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου» παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται τεράστια συμφέροντα.
Κασιμάτης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο οι δημότες έθεσαν το θέμα απροειδοποίητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη δεοντολογία θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον προειδοποιηθεί ο Πρόεδρος του Σώματος, ώστε να ενημερώσει τις παρατάξεις και τη διοίκηση και να είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις.
«Τώρα μιλάμε στον αέρα» σχολίασε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή απουσιάζει από τη συνεδρίαση και ο υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Για το λόγο αυτό λοιπόν πρότεινε να γίνει μια αναλυτικότερη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.
Παρατήρησε ωστόσο ότι η καλλιέργεια φόβου είναι χειρότερη από την αιτία αυτή καθαυτή που προκαλεί το θάνατο, ενώ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη κεραία έχει τοποθετηθεί από το 1999 και είναι νόμιμη.
«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτές οι εταιρείες είναι πανίσχυρες» σημείωσε και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη διοίκηση του Δήμου συνολικότερα στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα και καταδικαστικές αποφάσεις για τις κινήσεις αυτές, για μέλη της διοίκησης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι επί Δημαρχίας του έχουν «κατέβει» τουλάχιστον επτά κεραίες κινητής τηλεφωνίας, νόμιμες ή παράνομες, ενώ τόνισε ότι ο χώρος όπου βρίσκεται η κεραία της Αγίου Νικολάου δεν είναι προσβάσιμος για «άλλου είδους ενέργειες». «Δεν μπορούμε δηλαδή να πάμε από διπλανά κτίρια και να την κατεβάσουμε εμείς» διευκρίνισε.
Όσον τέλος αφορά τις πολεοδομικές παραβάσεις, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι με το νέο νόμο υπάρχει πλέον η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται επομένως είναι «ένας σχεδιασμός και μια εχεμύθεια για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε την κεραία».
Νικολεουτσάκος
Την εξέταση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή πρότεινε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Κορυδαλλός Πρώτη Πόλη», Νίκος Νικολεουτσάκος. Ζήτησε συγκεκριμένα να διαπιστωθεί κατά πόσο πράγματι η άδεια, όπως είπαν οι κάτοικοι, στερείται νομιμότητας και αν είναι έτσι, ο Δήμος να πράξει όλα τα νόμιμα και να κατεβάσει την κεραία.
Μαρνάς- Παναγιωτακοπούλου
Για ζήτημα ζωής και θανάτου έκανε λόγο το στέλεχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλος Μαρνάς, αναφερόμενος στους 47 θανάτους, που όπως τόνισαν οι κάτοικοι, έχουν σημειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μικρή ακτίνα γύρω από την κεραία.
«Είναι το κυρίαρχο ζήτημα το οποίο θα πρέπει και σαν Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από κάθε νομιμότητα, να επιδιώξουμε αυτή η κεραία να απομακρυνθεί» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Έντονη κριτική στη διοίκηση άσκησε τέλος η επικεφαλής της παράταξης Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, κάνοντας λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής.
Σημείωσε συγκεκριμένα ότι ενώ ο αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης συναντήθηκε με τους κατοίκους, δεν ενημέρωσε το Σώμα. «Είχατε την ευθύνη να τους υποδείξετε τι ακριβώς θα γίνει» τόνισε μεταξύ άλλων.
http://www.newsta.gr/, 27/3/2013