ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ' ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
«Χάνεται» από την 1η Απριλίου το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία παύει να ισχύει αφήνοντας, ταυτόχρονα, στον... αέρα και σειρά άλλων «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που προβλέπονται σε προηγούμενες συμβάσεις και δεν έχουν κυρωθεί με νόμο.
ΛΗΞΗ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τις δύο ανατροπές φέρνει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Οπως εξηγούν στην «ΗτΣ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Απριλίου:
1) Ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων δεσμεύονται ? υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλ. «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν, ήδη, από τις 12 Νοεμβρίου του '12 (με βάση το ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
2) Δημιουργείται «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της χορήγησης όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο. «Για να εξακολουθήσουν οι επιχειρήσεις να χορηγούν τις άδειες αυτές θα πρέπει είτε να συναφθεί μέσα στον Απρίλιο νέα ΕΓΣΣΕ είτε να υπάρξει νόμος» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου.
«Τη θεσμική κατοχύρωση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει, αμέσως μετά τη λήξη του εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, και ο Γιάννης Παναγόπουλος εφόσον αναβαπτιστεί στη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας.
Και αυτό, αξιοποιώντας ερμηνευτική διάταξη του ν. 4093/12 που σε αντίθεση με την κατάργηση του επιδόματος γάμου επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων)» μη μισθολογικών όρων που συμφωνούνται («εάν ο εργοδότης - επιχείρηση που θα συνάψει επιχειρησιακή σσε μετά τις 12 - 11 - 2012, δεν είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεσμεύεται μόνο από τους μη μισθολογικούς όρους κάθε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα συναφθεί στο μέλλον και θα προβλέπει τέτοιους όρους»).
του Γιώργου Γάτου, εφημερίδα "Ημερησία", 22/3/2013