29 Ιαν 2013

Σύγκρουση για τον πολιτισμό


aetopouleio-1

Ο τομέας του πολιτισμού στον Δήμο Χαλανδρίου ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου για το 2013, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, την αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ προκάλεσε η επιλογή της διοίκησης του Αετοπούλειου για τη συνεργασία με ιδιώτες στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, με την πρόεδρο του Κέντρου Τζίνα Πούλου να απαντά ότι «το φετινό Φεστιβάλ παρουσίασε ποικιλία θεμάτων και δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ».

Τζ. Πούλου
«Όχι εκπτώσεις στον πολιτισμό»

Πιο αναλυτικά, κάνοντας την εισήγηση των θεμάτων η κ. Πούλου επισήμανε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού και του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης είναι ότι «οι δαπάνες ελαττώθηκαν στο ελάχιστο, καθώς μειώθηκαν σχεδόν κατά 70%, ενώ την ίδια στιγμή τριπλασιάστηκαν οι πολιτιστικές δράσεις».

Η πρόεδρος του Αετοπούλειου υπογράμμισε με έμφαση ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού «δεν γίνεται έκπτωση στις πολιτιστικές παροχές», κάνοντας σύντομη αναφορά στις πλούσιες δραστηριότητες που ανέπτυξε την προηγούμενη χρονιά το Κέντρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής, τα διάφορα σεμινάρια και αφιερώματα, το επιτυχημένο Φεστιβάλ Ρεματιάς, τις ημερίδες κλπ.

Λ. Καρατζά
«Αντίθετοι με τη διαχείριση»

Ωστόσο, την έντονη αντίθεσή της με τον προϋπολογισμό εξέφρασε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά.

Όπως είπε, «το μεγαλύτερος μέρος της χρηματοδότησης πηγαίνει σε ανελαστικές δαπάνες, ενώ για τον πολιτισμό μένουν ελάχιστα χρήματα». Η ίδια υποστήριξε ότι το Αετοπούλειο θα έπρεπε να διαχειρίζεται το Φεστιβάλ Ρεματιάς χωρίς τη συνεργασία επιχειρηματιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί τα χρήματα να τα παίρνουμε εμείς, οικονομάνε οι ιδιώτες». 

Μάλιστα, η κ. Καρατζά δεν δίστασε να δηλώσει ότι «μετάνιωσε» που στήριξε τη διατήρηση του Αετοπούλειου ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου. «Το Χαλάνδρι έχει 100.000 κατοίκους. Ποια είναι η παραγωγή πολιτισμού;», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο διαχείρισης του Αετοπούλειου».

Γ. Καλομοίρης
«Αξιοποίηση του δυναμικού της πόλης»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρη Καλομοίρη, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να προσανατολιστούμε στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας αξιοποιώντας τις δυνάμεις που υπάρχουν στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού στο Χαλάνδρι και να τελειώνουμε με τις παρουσίες συγκροτημάτων και ομάδων που έρχονται από οπουδήποτε αλλού».

Ο ίδιος αναγνώρισε τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Νομικού Προσώπου, εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η δράση του θα πρέπει να προσανατολιστεί στις δυνάμεις της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το Αετοπούλειο να στηρίξει την πολιτιστική δράση στα σχολεία». 

«Πλούσια πολιτιστική δράση»

Απαντώντας στα παραπάνω, η πρόεδρος του Αετοπούλειου Τζίνα Πούλου υποστήριξε το έργο του Αετοπούλειου τονίζοντας ότι «το Φεστιβάλ φέτος παρουσίασε ποικιλία θεμάτων και δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς αυτοχρηματοδοτήθηκε». 

Η ίδια αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι «αναστήσαμε τη χορωδία, κάναμε μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια, ενώ αναπτύξαμε και πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα με διαλέξεις, ημερίδες αλλά και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης για τα παιδιά».

Ωστόσο, την έντονη αντίδραση των δύο παρατάξεων προκάλεσε ο ισχυρισμός της κ. Πούλου ότι «δεν έχει πατήσει κανένας σας σε καμία από τις δραστηριότητες του Αετοπούλειου».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, ο οποίος απηύθυνε αιτιάσεις για «μηδενισμό» στους συμβούλους των δύο παρατάξεων.

«Τα μέσα είναι πενιχρά και με αυτά προσπαθούμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Από το Φεστιβάλ πέρασαν χιλιάδες κόσμου. Γιατί αυτός ο μηδενισμός;», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Οι πρώτοι που θα έπρεπε να είναι παρόντες είστε εσείς. Πώς αλλιώς μπορείτε να κρίνετε;».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν αμφισβητώ ότι κάποιοι επιχειρηματίες έβγαλαν χρήματα από το Φεστιβάλ, όμως πώς μπορεί ο Δήμος να διακινδυνεύσει να φέρει παραστάσεις χωρίς να ξέρει την απήχησή τους; Μπορεί πολύ εύκολα να έμπαινε μέσα». 

Κλείνοντας τη συζήτηση και οι δύο σύμβουλοι της μειοψηφίας τόνισαν ότι δεν μηδενίζουν το έργο του Αετοπούλειου, αλλά κρίνουν τον προσανατολισμό και τις δραστηριότητές του. 

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 28/1/2013