Η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση και η τρόικα στην στενή παρακολούθηση και εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι ρυθμίσεις που εισάγονται με το άρθρο 8 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Τεύχος Α’, αρ. φυλ. 256,21/12/2012), με βάση τις οποίες αναπτύσσεται όλος ο μηχανισμός υποστήριξης του κατ΄επίφαση « Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
Με τις νέες ρυθμίζεις η Διεύθυνση «Οικονομικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών μετονομάζεται σε Διεύθυνση «Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Βασική αποστολή της νέας δομής είναι η αυστηρή οικονομική παρακολούθηση και εποπτεία δήμων και περιφερειών αλλά κυρίως η στήριξη της λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
Μάλιστα με άλλο άρθρο στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι η συγκρότηση αλλά και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου, νομίμως, μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και όχι υποχρεωτικά και μόνο με τη συμμετοχή τους, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πάντως ότι αν και το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και κατάθεσης του νέου Οργανισμού του, στο οποίο προφανώς και εντάσσεται και η αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Οικονομικών, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε να προωθήσει την ανασυγκρότηση μόνο αυτής της υπηρεσίας μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Γεγονός που προκαλεί, ευλόγως, τον σχολιασμό των αιρετών ότι η σπουδή με την οποία κινήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών αποκαλύπτει και την ουσία του πράγματος, που δεν είναι άλλη από το να τεθεί σε πλήρη έλεγχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί επίσης ότι η νέα δομή ενισχύεται και με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τη τρόικα. Μάλιστα τη στιγμή που γίνεται λόγος για συρρίκνωση δομών και θέσεων στα υπουργεία, στο πλαίσιο του στόχου της διοικητικής μεταρρύθμισης, η συγκεκριμένη Διεύθυνση ενισχύεται με 20 επιπλέον οργανικές θέσεις.
Ειδικότερα στους βασικούς άξονες της νέας Διεύθυνσης αναπτύσσονται δύο πυλώνες. Στον πρώτο περιέχονται μονάδες ελέγχου και εποπτείας και στον δεύτερο προβλέπονται μονάδες μέσω των οποίων θα προσδιορίζονται τα κριτήρια κατανομής των πόρων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πρώτο πυλώνα συστήνονται τέσσερα βασικά τμήματα, Περιουσίας, Εσόδων, Οικονομικής Διοίκησης –Προϋπολογισμού και Παρακολούθησης –Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάθε τμήμα από τα παραπάνω προβλέπεται «η συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης…»!
Στο δεύτερο πυλώνα θα λειτουργήσει το τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο για θέματα όπως ο καθορισμός των κριτηρίων και της διαδικασίας κατανομής των ΚΑΠ, η επιχορήγηση των δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και η κατανομή εσόδων από συγκεκριμένα τέλη (πχ. τέλος ακίνητης περιουσίας, διαφήμισης, κ.α.).
Περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α’ 256.
http://www.localit.gr/, 7/1/2013