5 Δεκ 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ κ. ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟ από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ

Κύριε Yπουργέ,

Ως Διοριστέοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ 2008, για άλλη μια φορά απευθυνόμαστε σε σας, προκειμένου να απαντηθεί από εσάς το καίριο πρόβλημα του νομικού καθεστώτος των διορισμών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την ΚΥΑ ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/71/οικ.4573 της 01/03/2011, την οποία υπέγραψαν οι κύριοι Υπουργοί Δημ. Διοίκησης και Οικονομικών, οι διορισμοί εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως και όλου του δημόσιου τομέα, ελέγχονται από εσάς και ανήκουν στον τομέα ευθύνη σας. Το Υπουργείο 
της Παιδείας αποτελεί μοναδική νομική περίπτωση στα χρονικά του ελληνικού δημοσίου, καθώς είναι εκείνο το οποίο προκήρυξε και εκτέλεσε διαγωνισμό το 2009 προκειμένου να διορίσει του αποτυχόντες και να στείλει στην ανεργία τους επιτυχόντες. Η βάναυση αυτή παραβίαση της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 2008 για διορισμό εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα από εσάς, αν και εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας.
Κύριε Υπουργέ, μόλις πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε το νέο μνημόνιο με σοβαρές περικοπές στους μισθούς εκπαιδευτικών, περιορισμό προσλήψεων και απολύσεις. Με το προηγούμενο μνημόνιο οι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, άρθρο 35 του νόμου 4024/2011, καθώς και στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, άρθρο 22 του νόμου 4057/2012. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του πρώτου μνημονίου, άρθρο 10 νόμος 3833/2010, έτσι ώστε όλοι οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα να γίνονται βάση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, δηλαδή μόνο με ΦΕΚ από τον ΑΣΕΠ. Το σύνολο των προαναφερόμενων ρυθμίσεων είχε ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης να ενταχθούν πλήρως στο νομικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, γι αυτό και δεν προβλέπεται γι αυτούς ειδικό μισθολόγιο. Άλλωστε, η απόφαση 3539/2008 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας, αναφέρει πως αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας από 01/01/2003 να διορίζει τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Στους εκπαιδευτικούς λοιπόν εφαρμόζονται πλήρως οι μνημονιακές ρυθμίσεις, αλλά στους διορισμούς τους δεν ακολουθείται κατά αντιστοιχία η μνημονιακή ρύθμιση για διορισμούς μόνο με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ. Αντίθετα στους παραπάνω διορισμούς εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010, το οποίο επιτρέπει διορισμούς εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Κι όμως η ρύθμιση του άρθρου 10 του νόμου 3833/2010, του πρώτου μνημονίου, την οποία αναπαράγουν και τα δύο νεότερα, αφενός δεν εξαιρεί τους διορισμούς εκπαιδευτικών από την υποχρέωση εφαρμογής των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και αφετέρου η μνημονιακή ρύθμιση υπερισχύει της ειδικής ως τμήμα της διεθνής σύμβασης της χώρας μας με τους πιστωτές της. . Στο σημείο αυτό, μπορείτε να εξετάσετε της γνωμοδοτήσεις 23/2012 και 22/2012 του ιδίου τμήματος και την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, αριθμός 3593/2008.
Κυρίως όμως, το Σύνταγμα αναφέρει ονομαστικά τις ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων του δημόσιου τομέα με ιδιαίτερο καθεστώς διορισμών και ειδικό μισθολόγιο, στις οποίες οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης δεν συμπεριλαμβάνονται. Αν μας αναγνωρίσετε ειδικό καθεστώς διορισμού, να το προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε ειδικό μισθολόγιο από τους δικαστές μας. Ως επαΐων έχετε την ευθύνη να ξεκαθαρίσετε το θέμα, βάση του άρθρου 10 του Συντάγματος.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως προς το θέμα αυτό, πως δεν μπορεί να νομοθετούμε απολύσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου με κριτήριο πως διορίστηκαν παράτυπα χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και από την άλλη να διορίζουμε εκπαιδευτικούς χωρίς αυτές τις διαδικασίες. Έχετε αναλογιστεί, κύριε Υπουργέ, πως η παραπάνω αντινομία μπορεί να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα; Γι αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα πως οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρως ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο και πειθαρχικό δίκαιο του δημόσιου τομέα και διορίζονται όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ΦΕΚ του ΑΣΕΠ. Με βάση τα παραπάνω, σας ερωτώ: Έχουν οι εκπαιδευτικοί α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης ειδικό καθεστώς διορισμού; Αν ναι, ποία είναι η νομική του βάση και γιατί δεν έχουν ειδικό μισθολόγιο; Αν όχι, εξηγέστε μας γιατί είμαστε ακόμη αδιόριστοι!
Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

http://www.olympia.gr/, 4/12/2012