Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην καταπολέμησή του παρουσιάστηκαν χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Βασικό θέμα αποτέλεσε η ανακοίνωση της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό υπό τον συντονισμό του «Χαμόγελου του Παιδιού». Στο δίκτυο θα συνεργάζονται 17 οργανισμοί από 12 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και στόχος είναι να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό σε συνεργασία με άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία) στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό». Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές, από τους οποίους 4.999 μαθητές από 167 σχολεία της χώρας μας με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά.
Πιο έντονα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (51,65%), την Εσθονία (50,07) και τη Βουλγαρία (34,6%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με το 31,98% των ερωτηθέντων μαθητών να δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού και ακολουθούν η Λετονία (25,1%) και η Ιταλία (15,09%). Σε όλες τις χώρες θύματα είναι κυρίως αγόρια, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Λετονία, όπου υπερίσχυσαν τα κορίτσια, ενώ φαίνεται πως συνήθως τα θύματα είναι παιδιά ευαίσθητα, με χαμηλή αυτοπεποίθηση.
«Πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική. Καθηγητές, μαθητές και γονείς, να αντιμετωπίσουμε διαδραστικά τα φαινόμενα της σχολικής βίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος.
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης τόνισε την άμεση ανάγκη ενημέρωσης όλων των ενηλίκων, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια σχολικού εκφοβισμού και να θέτουν τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές.
Παρουσιάστηκε επίσης η πρωτοβουλία ομάδας ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δυστυχώς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, η χώρα μας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Ενώνουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο».
Ειδικότερα για την Ελλάδα από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:
* Οι πιο συνηθισμένες μορφές εκφοβισμού είναι η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων (παρατσούκλια), τα σπρωξίματα – χτυπήματα και πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση.
* Υψηλότερο δείκτη θυματοποίησης παρουσιάζουν τα αγόρια, καθώς το 34,2% δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό των
κοριτσιών ανέρχεται σε 29,71%.
* Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το ποσοστό των θυμάτων σχολικού εκφοβισμού είναι υψηλότερο στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς δεν εργάζονται. Και αυτό γιατί τα οικονομικά προβλήματα και οι διάφορες εντάσεις στο εσωτερικό της οικογένειας μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα ανασφάλειας του παιδιού, καθιστώντας το «εύκολο θύμα» σχολικού εκφοβισμού.
* Η ποιότητα της σχέσης του παιδιού με τον γονέα φαίνεται πως παίζει καθοριστική σημασία, καθώς όσο πιο κακή είναι η σχέση με τους γονείς τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά θυματοποίησης.
Από την άλλη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που έχουν ασκήσει εκφοβισμό σε συμμαθητές τους δήλωσαν ότι έχουν άσχημη σχέση με τους γονείς.
* Το 67% των μαθητών που δέχθηκαν εκφοβισμό δήλωσαν ότι μίλησαν για την εμπειρία τους σε φίλους (36,78%) ή στους γονείς (28,36%).
* Το 30,20% των μαθητών δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει δράστες εκφοβισμού, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ αγοριών (42,2%) και κοριτσιών (18,57%).
της Εύας Κοντομηνά, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 5/12/2012