ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ
Πρώτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Δημοσιεύθηκε όμως ταυτόχρονα και η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Βόμβα στη διαθεσιμότητα δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων βάζει δικαστική απόφαση την ίδια ώρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία παρακάμπτονται οι δήμαρχοι, ώστε το μέτρο να προχωρήσει κανονικά.
Η απόφαση – βόμβα εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης και έγινε γνωστή αργά τη νύχτα. Στην ουσία η δικαστική απόφαση παγώνει το Νόμο, καθώς δημιουργεί δεδικασμένο. Η απόφαση δικαίωσε 14 εργαζόμενους του Δήμου Ξάνθης οι οποίοι τώρα παραμένουν στις θέσεις τους.
Πρόκειται για μια απόφαση σταθμός η οποία βάζει ουσιαστικά στον πάγο το μέτρο της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας καθώς δίνει τη δυνατότητα στους 14 εργαζόμενους του δήμου να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που οι ίδιοι κατέθεσαν κατά του μέτρου της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας.
Με την απόφασή του αυτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης προχωρά στην προσωρινή αναστολή του νόμου 4093/2012 στον οποίον εμπίπτουν ενώ στις 16 Ιανουαρίου ορίστηκε η δικάσιμος των ασφαλιστικών. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι στιγμής, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να υπερπηδήσει τα εμπόδια που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του μέτρου.
Εν τω μεταξύ, λίγο μετά την απόφαση βόμβα από το Πρωτοδικείο Ξάνθης, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ΦΕΚ Α 237, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα, με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, ΔΕ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις.
Όπως αναφέρεται στη νομοθετική πράξη, «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».
Επίσης, τονίζεται ότι «για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης».
http://www.rodosalarm.gr/, 6/12/2012