Μαθήματα… επιβίωσης στις παγωμένες αίθουσες των σχολείων τους φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, αφού έως τώρα τα κονδύλια που προορίζονται για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και για την πληρωμή των λογαριασμών φυσικού αερίου, δεν έχουν φθάσει στις σχολικές επιτροπές!
Σε μια χρονική στιγμή που ο υδράργυρος σε αρκετές γωνιές της Βορείου Ελλάδας τις πρωινές ώρες δείχνει το μηδέν, η κατάσταση στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια διαμορφώνεται ως εξής: Ορισμένα θα εξαντλήσουν τα αποθέματα πετρελαίου που τους έμειναν από πέρυσι, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε τα χρήματα θα δοθούν στις αρμόδιες επιτροπές. Άλλα πάλι, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα αναγκαία ποσά για την αγορά πετρελαίου ή για την πληρωμή του φυσικού αερίου, αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν σχολεία -και είναι πολλά- στα οποία οι γονείς καλούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις του κράτους…
Σύλλογοι Γονέων Μαθητών απ’ όλη τη χώρα καθώς και οι δήμαρχοι Φλώρινας, Κάτω Νευροκοπίου και Ορεστιάδας, όπου ήδη καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καλούν τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να φροντίσουν για την άμεση καταβολή των κονδυλίων, που αφορούν στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν δοθούν ή καθυστερήσουν, τόσο οι Σύλλογοι Γονέων όσο και οι δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τα μαθήματα στις παγωμένες αίθουσες. Καλούν μάλιστα και τους γονείς να μην αναλάβουν οι ίδιοι την κάλυψη των συγκεκριμένων σχολικών εξόδων, αφού όπως λένε έτσι δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Χαρακτηριστικά σχολιάζουν: «Σήμερα θα πληρώσουμε το πετρέλαιο, αύριο τα βιβλία και την επόμενη χρονιά θα μας ζητήσουν να καταβάλλουμε τους μισθούς των δασκάλων. Ειδικά φέτος επιχειρούν να μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. Δηλαδή στην εποχή που στα σχολεία υπήρχαν ξυλόσομπες και οι μαθητές καλούνταν να πάνε από ένα κούτσουρο στη δασκάλα τους για να ζεσταθούν…».
Διονυσία Αθανασοπούλου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Αθήνας
«Τα σχολεία είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας. Στην Αθήνα υπάρχουν σχολικές επιτροπές που δεν πληρώνουν τις ΔΕΚΟ για να εξασφαλίσουν μικρές ποσότητες πετρελαίου. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν λύνεται το πρόβλημα. Η Πολιτεία θα πρέπει να διαθέσει, έστω και καθυστερημένα, τα κονδύλια που είχε υποσχεθεί. Πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί για τα παιδιά. Για τα παιδιά που υποσιτίζονται, για τα παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, όταν αυτό γίνεται μέσα σε παγωμένες αίθουσες. Εμείς στην εποχή μας πηγαίναμε ξύλα στο σχολείο. Φοβάμαι ότι μας γυρίζουν πολύ πίσω. Οι γονείς όμως σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα. Ο γονιός δεν έχει χρήματα και αν έχει δεν πρέπει να τα διαθέσει για την αγορά πετρελαίου. Στέλνουμε τα παιδιά μας σε δημόσια σχολεία, για να μετέχουν στη δωρεάν Παιδεία. Το κράτος λοιπόν οφείλει να καλύψει τις υποχρεώσεις του».
Μαρία Δελή, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Πειραιά
«Η κατάσταση στα σχολεία μας είναι τραγική. Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πολλά σχολικά συγκροτήματα ζεσταίνονται με φυσικό αέριο. Οι Δήμοι όμως έχουν αφήσει απλήρωτους τους περσινούς λογαριασμούς και αν δεν καταβάλλουν σύντομα τα χρήματα για την εξόφλησή τους τα παιδιά θα μείνουν χωρίς θέρμανση. Την ίδια στιγμή, οι δεξαμενές πετρελαίου σχεδόν σε όλα τα σχολεία είναι άδειες. Χρήματα για ανεφοδιασμό των δεξαμενών δεν έχουν δοθεί στις σχολικές επιτροπές. Όσα σχολεία λοιπόν διαθέτουν ακόμη κάποια αποθέματα από πέρυσι είναι "τυχερά". Η Πολιτεία οφείλει να καταβάλει άμεσα τα κονδύλια που προορίζονται για τις σχολικές επιτροπές. Αν δεν το κάνει, θα αναγκαστούμε να απαγορεύσουμε το μάθημα σε παγωμένες σχολικές αίθουσες…».
Στάθης Νταντής, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατολικής Αττικής
«Η κατάσταση στην Ανατολική Αττική έχει ως εξής: Τα μόνα σχολεία που ανεφοδιάστηκαν φέτος με πετρέλαιο είναι τέσσερα στους Θρακομακεδόνες και κάποια στον Δήμο Αγίου Στεφάνου. Σε όλα τα άλλα δεν έγιναν ανεφοδιασμοί. Περιμένουν… τα κρύα με τα αποθέματα που έμειναν από πέρυσι. Φοβάμαι ότι η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη. Πέρυσι καλύψαμε τις ανάγκες με πολύ κόπο. Προκειμένου οι Δήμοι να καταβάλλουν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές κάναμε καταλήψεις σε Δημαρχεία, ενώ σε πολλά σχολεία σταμάτησαν τα μαθήματα. Κάπως έτσι θα κινηθούμε και τους επόμενους μήνες αν δεν διατεθούν κονδύλια για τα παιδιά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχουν διευθυντές σχολείων που ψάχνουν για χορηγίες μέσα από ιδρύματα. Ζητούν χρήματα ακόμη και από τους γονείς. Οι γονείς όμως έχουμε ήδη πληρώσει το πετρέλαιο των σχολείων μέσω της φορολογίας. Δεν είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να το ξαναπληρώσουμε…».
Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος
«Φέτος η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν περιοχές, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου ο χειμώνας έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα. Ακόμη και σε αυτούς τους Δήμους δεν έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τα κονδύλια που προορίζονται για την αγορά πετρελαίου. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα έδινε άμεσα στις σχολικές επιτροπές το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς επιφυλασσόμαστε. Πολλές φορές έχουμε ακούσει εξαγγελίες, αλλά ελάχιστες έχουμε δει να υλοποιούνται. Περιμένουμε λοιπόν. Στην περίπτωση πάντως που δεν δοθούν χρήματα, δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο κρύο. Θα προχωρήσουμε αμέσως σε κλείσιμο των σχολείων…».
Μελέτης Μαυρίδης, Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου
«Στην περίπτωση που κάποιο σχολείο μας αναγκαστεί να μείνει χωρίς θέρμανση έστω και για μία ημέρα, θα κατεβάσω τους μαθητές στην Αθήνα! Στο Κάτω Νευροκόπι οι χαμηλές θερμοκρασίες ξεκινούν ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και η κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί μια επιπλέον επιδότηση ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία. Μέχρι στιγμής όμως ακούμε μόνον λόγια. Χρήματα δεν έχουν φθάσει στον Δήμο. Τα σχολεία μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν με όσο πετρέλαιο διαθέτουν από πέρυσι».
Δημήτρης Μουζάς, Δήμαρχος Ορεστιάδας
«Χθες το πρωί το θερμόμετρο στην Ορεστιάδα έδειχνε στους 3 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες εβδομάδες θα δείχνει σταθερά στο μηδέν ή και κάτω από το μηδέν. Με αυτά τα δεδομένα ερωτώ: Μπορεί έστω και ένα παιδί να κάνει μάθημα σε σχολείο που δεν διαθέτει θέρμανση; Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα σχολικό συγκρότημα να λειτουργήσει εάν δεν έχει πετρέλαιο για να ζεσταθούν οι μαθητές. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να ενταχθούμε στη ζώνη Α’ προκειμένου οι σχολικές επιτροπές να παίρνουν κάποια επιπλέον κονδύλια, για να καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης των σχολείων. Δεν ενταχθήκαμε. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχουμε λάβει καμιά απολύτως επιχορήγηση. Ο Δήμος θα προσπαθήσει να καλύψει με δικά του χρήματα τις ανάγκες των σχολείων. Δεν ξέρω όμως αν θα τα καταφέρει. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έσχατη λύση, στην περίπτωση που μείνει κάποιο σχολείο χωρίς θέρμανση, θα είναι να σταματήσουμε τη λειτουργία του…».
Ιωάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας
«Σε μια περιοχή όπου αυτές τις ημέρες τις πρωινές ώρες ο υδράργυρος πέφτει στο μηδέν, τα σχολεία λειτουργούν με το πετρέλαιο που απέμεινε από πέρυσι! Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα διέθετε τέσσερις δόσεις των 114.000 ευρώ για την κάλυψη των σχολικών εξόδων. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν δοθεί. Τα μόνα κονδύλια που λάβαμε ήταν για περσινά λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Δεδομένων των καιρικών συνθηκών λοιπόν που επικρατούν στη Φλώρινα και αφού η Πολιτεία δεν φροντίζει για την ενίσχυση των σχολικών επιτροπών είναι πολύ πιθανό τα σχολεία μας να μείνουν σύντομα χωρίς θέρμανση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε τάξεις που δεν θερμαίνονται. Θα κλείσουμε τα σχολεία».
της ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΡΒΑΛΗ, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 20/11/2012