19 Οκτ 2012

Οι προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών για τις αλλαγές στον Καλλικράτη


Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννης Σγουρός, στην οποία περιέχονται οι προτάσεις του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. για τροποποιήσεις στο Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης».
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Σε απάντηση της με Α.Π. 3/3-8-2012 επιστολής σας, με την οποία μας ζητήσατε να σας αποστείλουμε παρατηρήσεις και προτάσεις μας από την εμπειρία της εφαρμογής του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), καθώς και καταγραφή σχετικών εκκρεμοτήτων και δυσλειτουργιών και σε συνέχεια του με Α.Π. 168/7-2-2012 εγγράφου μας με προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση και του με Α.Π. 591/2-7-2012 εγγράφου μας με την οποία επισημαίναμε τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου θεσμού της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2012, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις μας.
 
Κατ΄ αρχήν θεωρούμε σημαντικό ότι πριν αναλάβετε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την τοπική αυτοδιοίκηση, απευθύνεστε στις Περιφέρειες και τους Δήμους και στα συλλογικά όργανά τους. Επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν στο Υπουργείο σας αποσπασματικές και ενδεχομένως αντικρουόμενες μεταξύ τους προτάσεις, προτείνουμε να συγκροτηθεί μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) - Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία να επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα σας υποβληθούν από τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους λοιπούς φορείς, ώστε να τις συνθέσει και να σας εισηγηθεί ένα συνεκτικό σύνολο ρυθμίσεων με επείγοντα χαρακτήρα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του Υπουργείου σας που θα έλθει σύντομα στη Βουλή.
 
Παράλληλα, η Κοινή Επιτροπή μπορεί να αξιολογήσει την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού προηγουμένως διασφαλίσει την επιστημονική αξιολόγηση των πολιτικών, των οικονομικών, των διοικητικών, των οργανωτικών και των λειτουργικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής των ρυθμίσεων του Ν. 3852/2010 και αφού διοργανώσει κατάλληλες συναντήσεις εργασίας με αιρετούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τεκμηριωμένα πορίσματα της Κοινής Επιτροπής προτείνουμε να υποβληθούν στην Επιτροπή εκπόνησης του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία ελπίζουμε να συγκροτήσετε το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της αρκετά πριν τις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ώστε το πολιτικό και το διοικητικό σύστημα και οι πολίτες να γνωρίζουν έγκαιρα το νέο θεσμικό τοπίο.
 
Με την ευκαιρία αυτή σας ενημερώνουμε ότι οργανώνουμε περί τα τέλη Νοεμβρίου 2012 το Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, στο οποίο θα προσκαλέσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά το οποίο θα συζητηθούν τόσο τα ζητήματα με επείγοντα χαρακτήρα που απασχολούν τις Περιφέρειες και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, όσο και τα θέματα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, που μπορούν να ρυθμιστούν με το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις που σας στέλνουμε λαμβάνουν υπόψη το σημερινό Συνταγματικό πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη μας θα χρειαστεί αναθεώρηση σε ορισμένα κρίσιμα για την τοπική αυτοδιοίκηση πεδία (όπως είναι η φορολογική δυνατότητα των Ο.Τ.Α., η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό κ.λπ.).
 
Οι προτάσεις μας έχουν επείγοντα χαρακτήρα και διακρίνονται σε Σημαντικά ζητήματα και σε Λειτουργικά θέματα.
 
Τα Σημαντικά ζητήματα είναι τα ακόλουθα:
 
1. Οικονομικά ζητήματα των Περιφερειών.
2. Παράταση της θητείας των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
4. Προληπτικός έλεγχος δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
5. Αναβολή της προθεσμίας μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες στους Δήμους (της παρ. 1.β΄ του άρθρου 95 και του άρθρου 204 του Ν. 3852/2010).
6. Ενεργοποίηση σημαντικών διατάξεων του Ν. 3852/2010 – «Καλλικράτης» (π.χ. η έκδοση του Π.Δ. του άρθρου 186 VIIα περί αποφαινομένων οργάνων, της Κ.Υ.Α. της παρ. 1.α΄ του άρθρου 192 για τους πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, του Π.Δ. της παρ. 3 του άρθρου 205 για την απόδοση πόρων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου).
7. Εκκαθάριση αρμοδιοτήτων (μεταξύ όλων των επιπέδων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης).
 
Τα Λειτουργικά θέματα είναι τα ακόλουθα:
 
Ι. Αρμοδιότητες
 
Ι.1. Μεταφορά μαθητών & λειτουργικές δαπάνες εκπαίδευσης.
Ι.2. Αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει αναφορικά με τις αρμοδιότητες των διευρυμένων πλέον ορεινών – μειονεκτικών Δήμων (άρθρο 4, Ν. 4071/2012).
Ι.3. Ζητήματα προς επίλυση αναφορικά με την απευθείας ανάθεση έργων με κριτήριο το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης αυτών.
Ι.4. Αρμοδιότητες σε θέματα αθλητισμού.
Ι.5. Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα.
Ι.6. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας.
Ι.7. Τομέας Κτηνιατρικής.
Ι.8. Τομέας Δημόσιας Υγείας.
Ι.9. Τομέας Κοινωνικής Μέριμνας.
Ι.10. Διαχείριση Λαϊκών Αγορών.
Ι.11. Αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής.
 
ΙΙ Χωροταξία – Περιβάλλον – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός
 
ΙΙ.1. Ενότητα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού προγραμματισμού
ΙΙ.2. Μελέτες αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης των εγκεκριμένων Περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης.
ΙΙ.3. Σχέδιο Π.Δ. για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οικισμών περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.
ΙΙ.4. Θέματα χωρικού σχεδιασμού (κατανομή αρμοδιοτήτων).
ΙΙ.5. Θέματα υδροοικονομίας.
ΙΙ.6. Θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
ΙΙ.7. Θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
ΙΙ.8. Θέματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
 
ΙΙΙ. Προσωπικό
 
ΙΙΙ.1. Γενικά θέματα προσωπικού.
ΙΙΙ.2. Πειθαρχικά Συμβούλια – Αποσπάσεις Υπαλλήλων -  Μετακινήσεις σε χώρες Ε.Ε.
ΙΙΙ.3. Σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου φορέων που υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενα έργα και προγράμματα της Ε.Ε.
ΙΙΙ.4. Παροχή δυνατότητας εξαίρεσης από την αναστολή στους δικηγόρους ειδικούς συνεργάτες.
ΙV. Θεσμικά - Καταστατική θέση αιρετών
 
ΙV.1. Αποζημιώσεις - Λειτουργία Επιτροπών Περιφέρειας.
ΙV.2. Αποζημιώσεις οργάνων Περιφέρειας.
ΙV.3. Ιδιάζουσα δωσιδικία Περιφερειαρχών.
ΙV.4. Ασφάλιση Αντιπεριφερειαρχών και Προέδρων Π.Σ. προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα.
ΙV.5. Απουσία ανάληψης υποχρέωσης.
ΙV.6. Συμμετοχή των αιρετών στις εφημερίες.
IV.7. Αναπλήρωση Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε.
 
V. Ακίνητα
 
V.1. Παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου.
V.2. Ακίνητα πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
 
VΙ. Πόροι
 
VΙ.1. Τέλη από ελέγχους ζώντων ζώων και τροφίμων ζωικής προέλευσης.
VΙ.2. Επιχορηγήσεις Περιφερειών.
 
VII. Επιχειρήσεις
 
VII.1. Επιχειρήσεις Νομαρχιών.
VII.2. Διατήρηση ΚΕΠΕ.
 
VΙΙΙ. Περιφερερειακά Ταμεία Ανάπτυξης
 
ΙΧ. Λοιπά θέματα
 
ΙΧ.1. Μεταφορά ΤΥΔΚ. 
ΙΧ.2. Θέματα Νησιωτικών Περιφερειών.
ΙΧ.3. Υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ.
 
Επίσης, οι προτάσεις μας που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και είναι απαραίτητη η επεξεργασία τους στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής ΥΠΕΣ - ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ και αφορούν τους ακόλουθους τομείς:
 
Α. Προτάσεις Μεσοπρόθεσμου Χαρακτήρα
 
1. Αρμοδιότητες (καταγραφή, κωδικοποίηση και επαναπροσδιορισμός τους, πρόγραμμα εφαρμογής).
2. Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός – Αναπτυξιακός Προγραμματισμός (αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, επικαιροποίηση Ν.1622/1986, βελτίωση κανονιστικού πλαισίου, προετοιμασία ενόψει νέας προγραμματικής περιόδου κ.λπ.).
3. Περιφερειακές Αρχές – Όργανα – Καταστατική θέση αιρετών.
4. Σύστημα Διακυβέρνησης.
5. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης – Επιχειρήσεις – Νομικά Πρόσωπα.
6. Εποπτεία των Περιφερειών.
7. Οργάνωση των Υπηρεσιών – Προσωπικό των Περιφερειών.
8. Εκπροσώπηση των Περιφερειών.
9. Συνεργασία Υπουργείων – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Περιφερειών – Δήμων & Διαβαθμιδική Συνεργασία Περιφερειών και Δήμων.
 
Β.Υποστήριξη των Περιφερειών
 
Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις που σας αποστέλλουμε αποτελούν καταγραφή προτάσεων τις οποίες κατέθεσαν οι Περιφέρειες στην Ένωση Περιφερειών και εκτιμούμε ότι η τελική αξιολόγηση και ιεράρχησή τους θα γίνει στο επερχόμενο Τακτικό μας Συνέδριο αλλά και στα πλαίσια λειτουργίας της παραπάνω αναφερόμενης Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) - Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
 
Εάν, παρόλα αυτά, προηγηθεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας, θεωρούμε ότι θα ήταν απαραίτητο να περιληφθούν τα ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα. 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Σε όλα τα ανωτέρω ζητήματα πρέπει να δοθούν πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις από τη νέα Κυβέρνηση, συνοδευόμενες από την αναλυτική κοστολόγηση του όλου εγχειρήματος. Η υποστήριξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και όπου χρειαστεί η βελτίωσή του, είναι μια ευκαιρία να μπούμε σε έναν «ενάρετο κύκλο» της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια, αλλά με ουσιαστική αποκέντρωση και συντονισμένη εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών.».


http://www.airetos.gr/, 18/10/2012