15 Οκτ 2012

Δημόσιο : Απολύσεις εδώ και τώρα ζητεί η τρόικα



Σε πλήρη εμπλοκή οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των ελεγκτών απαιτούν άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς οι οποίοι θα καταργηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους ο απαιτούμενος αριθμός των 15 χιλιάδων λιγότερων εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση. Ο Αντ. Μανιτάκης αποχώρησε μετά από πολύωρες συνομιλίες καθώς δεν μπόρεσε να βρεθεί χρυσή τομή.
Το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για τη Δευτέρα, με τον Αντ. Μανιτάκη να επιμένει στο εναλλακτικό σχέδιο της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο, μέσω απομάκρυνσης των επίορκων, των “εξαφανισμένων” και των ανεπαρκών υπαλλήλων, τον αριθμό των οποίων ανεβάζει σε 11 χιλιάδες, καθώς και με ένα ευρύτερο σχέδιο αναμόρφωσης της κρατικής μηχανής με περιορισμό δομών και φορέων και καταργήσεις οργανικών θέσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν εντονότατες επιφυλάξεις καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποτύπωση των προς αποχώρηση επίορκων και ανεπαρκών υπαλλήλων, ούτε και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Ταυτόχρονα στο “γενικό” κυβερνητικό σχέδιο για διαθεσιμότητα αντέταξαν το κακό προηγούμενο με την αναποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, ενώ ισχυρές ήταν και οι ενστάσεις τους αναφορικά με το δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει από ένα τέτοιο σχεδιασμό.
Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως διευκρινιζόταν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς εμπλοκή με την τρόικα να ζητά μία κίνηση που να δίνει το πολιτικό στίγμα ότι υπάρχει η βούληση για τις μεταρρυθμίσεις.
http://www.localit.gr/, 14/10/2012