10 Οκτ 2012

Αντ. Μανιτάκης : Σε τροχιά ολοκλήρωσης η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου



Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί «ευθύνη, πολιτική προτεραιότητα και κεντρικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Αντ. Μανιτάκης σε ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την Task Force και τη Γαλλική Κυβέρνηση με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, για την επίσπευση του έργου της αξιολόγησης των δομών των Υπουργείων.
Με τη σχετική διαδικασία να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονοδιάγραμμα και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ενώ τόσο ο διευθυντής της Task Force στην Ελλάδα, κ. Alain Scriban όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Pierre Lepetit εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την πίστη τους στην ελληνική προσπάθεια.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης οι εκθέσεις των ομάδων αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2012 ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των νέων οργανογραμμάτων. «Θέλουμε ήδη το 2013 η διοικητική μεταρρύθμιση να αρχίσει να συμβάλλει δημοσιονομικά στη συνολική προσπάθεια της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
Ξεκινώντας με το ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου ο Οργανισμός είναι σχεδόν έτοιμος, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Υπουργεία. Στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησής τους είναι εξάλλου και οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργείων Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός η αξιολόγηση των δομών έγινε βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως των ασκουμένων αρμοδιοτήτων, της αποδοτικότητας των μονάδων, της συμβατότητας των δομών με τους αρχικούς λειτουργικούς στόχους, αλλά και της δυνατότητας κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων.
Με την περάτωση του έργου της αξιολόγησης των δομών, όπως σημείωσε ο υπουργός «θα καταλήξουμε σε διαπιστώσεις που συνδέονται με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και κατά συνέπεια θα έχουμε μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων, σε έναν προγραμματισμό του προσωπικού, αλλά και σε αισθητή μείωση των διοικητικών δομών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 50%».
Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των δομών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αποτελεί το εργαλείο για την επίτευξη ων εξής στόχων:

αξιολόγηση των μονάδων της δημόσιας διοίκησης

μείωση του αριθμού των οργανωτικών μονάδων

απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών

η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων

βελτιστοποίηση απόδοσης των διοικητικών διαδικασιών

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη πρόκειται για «έργο μακροχρόνιο και εξαιρετικά δύσκολο, που προϋποθέτει κλίμα εργασιακή ασφάλειας και ειρήνης, πολιτική σταθερότητα και διακομματική στήριξη και συναίνεση στους βασικούς της άξονες και κατευθύνσεις»
Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, χαρακτήρισε από την πλευρά του «αδιανόητο» να υπάρχουν συνολικές αρνήσεις και επί της αρχής για την αξιολόγηση.
Την διαπίστωσή του ότι «υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα για μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε στη δική του ομιλία ο διευθυντής της Task Force στην Ελλάδα, Alain Scriban. «Δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις για να ευχαριστήσετε τους έξω, αλλά για την Ελλάδα» είπε χαρκατηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γενικός Επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Pierre Lepetit εκτίμησε πως «η Ελλάδα θα πετύχει». «Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη θέλουν να πετυχεί η Ελλάδα, είναι σημαντικό να είμαστε μαζί» είπε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κράτος μέλος να αποτύχει». Παράλληλα τάχθηκε κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας στο δημόσιο, λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων.