13 Οκτ 2012

Εναλλακτική πρόταση Μανιτάκη στην τρόικα, για να αποφευχθούν οι απολύσεις


Απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα” ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε ως “αντιστάθμισμα” στην απαίτηση για άμεσες και οριζόντιες απολύσεις, το δικό του σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απομακρύνσεις για επίορκους, “εξαφανισμένους” υπαλλήλους και ανεπαρκείς δημόσιους λειτουργούς, δραστική μείωση οργανικών δομών στα υπουργεία μέχρι και 50%, διαθεσιμότητα υπαλλήλων μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων, αλλά και αξιολόγηση του συνόλου των υπαλλήλων του δημοσίου με μαζικές μετατάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές της τρόικας δεν φάνηκε να επιμένουν κατά τη συνάντηση για τις 15 χιλιάδες απολύσεις, ωστόσο το μήνυμα το οποίο έστειλαν στην ελληνική πλευρά ήταν σαφές. “Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τους αριθμούς που μας δίνετε, αλλά πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα ότι αυτά θα γίνουν” ξεκαθάρισαν στον κ. Μανιτάκη.
Συγκεκριμένα με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου σε τουλάχιστον 11 χιλιάδες υπολογίζονται οι υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι είτε είναι επίορκοι, είτε απουσιάζουν επί μακρόν από τις θέσεις τους, είτε τέλος εμφανίζουν αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων τους. Πρόκειται για κατηγορίες που με βάση και τις προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα οφείλουν να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο από το δημόσιο.
Από τις συγχωνεύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξάλλου, αναμένεται να προκύψει δεξαμενή υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για υπαλλήλους των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν αλλά στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί δεν θα προβλέπεται αντίστοιχη οργανική θέση ή ειδικότητα με αποτέλεσμα να πρέπει να αποχωρήσουν.
Παράλληλα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση κατά το ήμισυ των οργανικών μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη διαδικασία αυτή οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να πληροφορηθούν για το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει αλλά από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου επισημάνθηκε πως με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση δεν υπάρχει ακόμη σαφές μετρήσιμο όφελος και δεσμεύθηκε να παρουσιασθούν τα όποια οφέλη σε μία από τις επόμενες συναντήσεις το προσεχές διάστημα.
http://www.localit.gr/, 12/10/2012