14 Οκτ 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕ­Ο ΦΟ­ΡΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΟ ΝΟ­ΜΟ­ΣΧΕ­ΔΙΟ : Γί­νε πλού­σιος για να σω­θείς...

Η κα­τά­θε­ση του νέ­ου φο­ρο­λο­γι­κού νο­μο­σχε­δίου δεν πρέ­πει να εκ­πλή­ξει κα­νέ­ναν. Από την κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­λή με υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών τον κ. Αλο­γο­σκού­φη, μέ­χρι τη ση­με­ρι­νή τρι­κομ­μα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση, κά­θε νέο φο­ρο­λο­γι­κό νο­μο­σχέ­διο ο­λο­κλη­ρώ­νει την ε­σω­τε­ρι­κή λο­γι­κή με­τα­τρο­πής της Ελλά­δας σε φο­ρο­λο­γι­κό πα­ρά­δει­σο για τις με­γά­λες ε­πι­χει­ρή­σεις και τα με­γά­λα ει­σο­δή­μα­τα, και σε φο­ρο­λο­γι­κή κό­λα­ση για τα μι­κρά και με­σαία ει­σο­δή­μα­τα. Οι πά­γιες ρυθ­μί­σεις που ε­φαρ­μό­ζουν αυ­τή την ε­σω­τε­ρι­κή λο­γι­κή εί­ναι:
* Οι συ­νε­χείς μειώ­σεις των συ­ντε­λε­στών φο­ρο­λό­γη­σης των Νο­μι­κών Προ­σώ­πων (α­πό το 40% φθά­σα­με στο 20% και συ­νε­χί­ζου­με) σε συν­δυα­σμό με την πα­ράλ­λη­λη ε­φαρ­μο­γή πλή­θους φο­ρο­α­παλ­λα­γών, εί­τε στο πλαί­σιο των α­να­πτυ­ξια­κών νό­μων και των συμ­βά­σεων α­πο­φυ­γής δι­πλής φο­ρο­λο­γίας, εί­τε των ε­πεν­δύ­σεων fast truck και των ε­πι­κεί­με­νων Ει­δι­κών Οι­κο­νο­μι­κών Ζω­νών.
* Οι συ­νε­χείς μειώ­σεις των κλι­μα­κίων στη φο­ρο­λο­γία φυ­σι­κών προ­σώ­πων (α­πό 15 κλι­μά­κια στις αρ­χές του 1980 φθά­νου­με, σή­με­ρα, στα 3 ή 4 κλι­μά­κια), η στα­θε­ρή μείω­ση του α­φο­ρο­λό­γη­του ο­ρίου (σή­με­ρα μι­λά­με για πλή­ρη κα­τάρ­γη­ση και για με­γά­λη φο­ρο­λό­γη­ση ό­σων δια­βιούν α­κό­μα και κά­τω α­πό το ό­ριο της φτώ­χιας) και η δια­χρο­νι­κή μείω­ση του α­νώ­τα­του φο­ρο­λο­γι­κού συ­ντε­λε­στή για τα με­γά­λα ει­σο­δή­μα­τα (α­πό το 60% στις αρ­χές του 1980, στο 35% σή­με­ρα).
* Η στα­θε­ρή προ­σή­λω­ση στην ά­δι­κη έμ­με­ση φο­ρο­λο­γία ως του μό­νου α­σφα­λούς τρό­που συλ­λο­γής δη­μο­σίων ε­σό­δων και η στα­δια­κή ε­κτό­πι­ση της λο­γι­κής της φο­ρο­λο­γι­κής δι­καιο­σύ­νης α­πό τη λο­γι­κή της ά­με­σης εισ­πρα­κτι­κής ε­πι­τυ­χίας.
* Η συ­ντή­ρη­ση του πνεύ­μα­τος της γε­νι­κευ­μέ­νης φο­ρο­δια­φυ­γής ως βαλ­βί­δα α­σφα­λείας του διε­φθαρ­μέ­νου πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος και ως συγ­χω­ρο­χάρ­τι που του πα­ρεί­χε η κοι­νω­νία για τη δια­πλο­κή του με τα με­γά­λα ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά καρ­τέλ και τους με­γά­λους φο­ρο­φυ­γά­δες- χο­ρη­γούς των κομ­μα­τι­κών γρα­φείων των κυ­βερ­νώ­ντων βου­λευ­τών.

Η ε­πί­θε­ση κα­τά χα­μη­λών και με­σαίων ει­σο­δη­μά­των

Η έ­λευ­ση της τρόι­κας στην Ελλά­δα συ­μπύ­κνω­σε το χρό­νο ω­ρί­μαν­σης των πα­ρα­πά­νω δια­δι­κα­σιών (ό,τι, κά­τω α­πό την πίε­ση της κοι­νω­νίας, χρεια­ζό­ταν πολ­λά χρό­νια, πλέ­ον ε­φαρ­μό­ζε­ται σε λί­γους μή­νες), ε­νώ πα­ράλ­λη­λα προ­στέ­θη­καν ο­ρι­σμέ­να νέα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά:
* Η α­να­δρο­μι­κή φο­ρο­λό­γη­ση της μι­κρής και με­σαίας α­κί­νη­της πε­ριου­σίας και η προ­κλη­τι­κή φο­ρο­α­παλ­λα­γή της με­γά­λης και πο­λύ με­γά­λης πε­ριου­σίας- κά­τι σαν τι­μω­ρία για τη συμ­με­το­χή της μι­κρο­με­σαίας τά­ξης στη δα­νει­κή α­νά­πτυ­ξη του Πα­παν­δρέ­ου, του Ση­μί­τη, του Μη­τσο­τά­κη και του Κα­ρα­μαν­λή.
* Η φο­ρο­λο­γι­κή α­φαί­μα­ξη της με­σαίας τά­ξης και του με­σαίου ει­σο­δή­μα­τος σε τέ­τοιο βαθ­μό που η α­να­δια­νε­μη­τι­κή λει­τουρ­γία της φο­ρο­λο­γίας να α­ντι­στρέ­φει την λο­γι­κή της, με α­πο­τέ­λε­σμα τη με­ρι­κή ε­ξα­φά­νι­ση των κα­τώ­τε­ρων στρω­μά­των της με­σαίας τά­ξης και την, α­ντί­στοι­χη, διεύ­ρυν­ση της τά­ξεως των ερ­γα­ζό­με­νων φτω­χών ή των α­νέρ­γων.
* Η χρη­σι­μο­ποίη­ση της ά­με­σης φο­ρο­λο­γίας με τέ­τοιο τρό­πο που η θεω­ρη­τι­κή διά­κρι­ση των ά­με­σων φό­ρων σε δί­καιους και των έμ­με­σων φό­ρων σε ά­δι­κους να παύει πια να έ­χει ο­ποια­δή­πο­τε ση­μα­σία. Η ε­πι­βο­λή ο­ρι­ζό­ντιων αυ­ξή­σεων στην ά­με­ση φο­ρο­λο­γία εί­ναι τέ­τοιας έ­κτα­σης και α­δι­κίας, ώ­στε η ά­με­ση και η έμ­με­ση φο­ρο­λο­γία να έ­χουν πλέ­ον την ί­δια ά­δι­κη ε­πί­πτω­ση, α­φού ε­πι­βα­ρύ­νουν τα ί­δια ά­το­μα, με τον ί­διο ι­σο­πε­δω­τι­κό τρό­πο.
* Η ι­διω­τι­κο­ποίη­ση των φο­ρο­λο­γι­κών υ­πη­ρε­σιών, που ε­γκαι­νία­σε έ­να πρω­τό­γνω­ρο για τη χώ­ρα γύ­ρο ι­διω­τι­κο­ποιή­σεων του δη­μό­σιου χώ­ρου, των πα­ρε­χό­με­νων δη­λα­δή δη­μο­σίων υ­πη­ρε­σιών (στο χώ­ρο της υ­γείας, βέ­βαια, αυ­τό α­πο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ε­δώ και πολ­λά χρό­νια).

O Στουρ­νά­ρας συ­νε­χί­ζει το έρ­γο των προ­κα­τό­χων

Σε αυ­τό το πλαί­σιο, λοι­πόν, πε­ρι­μέ­νου­με το νέο φο­ρο­λο­γι­κό νο­μο­σχέ­διο του κ. Στουρ­νά­ρα. Στα­χυο­λο­γώ­ντας κά­ποιες α­πό τις ε­πι­κεί­με­νες αλ­λα­γές που έ­χουν διαρ­ρεύ­σει στον τύ­πο πρέ­πει να κά­νου­με τις ε­ξής πα­ρα­τη­ρή­σεις, ώ­στε να συν­δέ­σου­με τα προ­η­γού­με­να με τα ε­πό­με­να:
* Ανα­μέ­νου­με μείω­ση συ­ντε­λε­στών των ε­πι­χει­ρή­σεων. Θα πρέ­πει ό­μως να έ­χου­με ό­μως στο μυα­λό μας ό­τι το 2012 οι φό­ροι των ε­πι­χει­ρή­σεων θα εί­ναι λι­γό­τε­ροι α­πό 1% του Α­Ε­Π, ό­ταν στην ευ­ρω­ζώ­νη ο μέ­σος ό­ρος εί­ναι 2,8% του Α­ΕΠ.

Ε­ΤΟ­Σ    2012
ΦΟ­ΡΟΙ ΝΟ­ΜΙ­ΚΩΝ ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΩ­Ν    2,157
Α­Ε­Π    215,310
%    0,98%

Το πο­σο­στό του 0,98% δεν υ­πάρ­χει σε κα­μία χώ­ρα της Ε.Ε 27. Ακό­μα και η Βουλ­γα­ρία το 2009 εί­χε φό­ρους Νο­μι­κών Προ­σώ­πων στο 2,5% του Α­ΕΠ.  

- Πα­ράλ­λη­λα με τη μείω­ση των φό­ρων των ε­πι­χει­ρή­σεων α­να­μέ­νου­με αύ­ξη­ση της φο­ρο­λο­γίας των μι­σθω­τών και συ­ντα­ξιού­χων με τη νέα κλί­μα­κα των φυ­σι­κών προ­σώ­πων. Θα πρέ­πει, ω­στό­σο, να έ­χου­με στο μυα­λό μας τη χρο­νι­κή σύ­γκρι­ση των φό­ρων Φυ­σι­κών και Νο­μι­κών Προ­σώ­πων που εί­ναι:

ΦΟ­ΡΟΙ                                2003    2012    ΜΕ­ΤΑ­ΒΟ­ΛΗ­
ΦΥ­ΣΙ­ΚΩΝ ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΩ­Ν    5,6    10,9    94,6%
ΝΟ­ΜΙ­ΚΩΝ ΠΡΟ­ΣΩ­ΠΩ­Ν    4,7    2,1    -55,3%

Πο­σά σε δις ευ­ρώ
Το σύ­νη­θες α­ντε­πι­χεί­ρη­μα των ερ­γο­δο­τι­κών ορ­γα­νώ­σεων (ΣΕ­Β, Ε­ΒΕ­Α κτλ) εί­ναι ό­τι αυ­τός ο υ­πο­δι­πλα­σια­σμός εί­ναι α­πο­τέ­λε­σμα  της κρί­σης και μό­νο. Αυ­τό δεν ι­σχύει σε κα­μία πε­ρί­πτω­ση, α­φού στον ε­πό­με­νο πί­να­κα φαί­νε­ται ποιο εί­ναι το α­πο­τέ­λε­σμα της μείω­σης των συ­ντε­λε­στών στην πε­ρίο­δο που δεν υ­πήρ­χε κρί­ση:

                        ΟΙΚ. Ε­ΤΟΣ    OIK. ETOΣ    ΑΠΟΛΥΤΗ    ΜΕΤΑΒΟΛΗ
                            2004    2012    ΜΕΤΑΒΟΛΗ    %
ΦΟ­ΡΟ­ΛΟ­ΓΗ­ΤΕ­Α
ΚΕΡ­ΔΗ Ν.Π    14,348    19,402    5,054    35,00%
ΦΟ­ΡΟΙ Ν.Π    4,775    4,713    -0,062    -2%

Πο­σά σε δισ. ευ­ρώ
Ενώ δη­λα­δή τα φο­ρο­λο­γη­τέα κέρ­δη αυ­ξή­θη­καν κα­τά 5 δισ., οι φό­ροι μειώ­θη­κα­ν.



* Ανα­μέ­νου­με κα­τάρ­γη­ση του α­φο­ρο­λο­γή­του ο­ρίου για τα παι­διά (με­τά τους πο­λύ­τε­κνους δη­λα­δή, ό­που τα παι­διά θεω­ρή­θη­καν τεκ­μή­ρια, έρ­χε­ται και η σει­ρά ό­λων των παι­διών να θεω­ρη­θούν τεκ­μή­ριο). Αυ­τό ό­μως θα γί­νει σε μία χώ­ρα που έ­χει πο­λύ κα­κή πα­ρά­δο­ση στο συ­γκε­κρι­μέ­νο πε­δίο, α­φού, σύμ­φω­να με τον ΟΟ­ΣΑ, το 2008 η Ελλά­δα ή­ταν η μο­να­δι­κή χώ­ρα με­τα­ξύ των 30 χω­ρών του ΟΟ­ΣΑ ό­που η α­σφα­λι­στι­κή και φο­ρο­λο­γι­κή ε­πι­βά­ρυν­ση ε­νός ά­γα­μου ή­ταν μι­κρό­τε­ρη (!) α­πό την α­ντί­στοι­χη ε­πι­βά­ρυν­ση μιας οι­κο­γέ­νειας με δύο παι­διά, ό­που ερ­γα­ζό­ταν ο έ­νας γο­νέ­ας. Συ­γκε­κρι­μέ­να η α­σφα­λι­στι­κή και φο­ρο­λο­γι­κή ε­πι­βά­ρυν­ση του ά­γα­μου ή­ταν 42,4%, ε­νώ της οι­κο­γέ­νειας με δυο παι­διά ή­ταν 42,7%. Για να υ­πάρ­χει έ­να μέ­τρο σύ­γκρι­σης α­να­φέ­ρου­με ό­τι στις 10 πρώ­τες χώ­ρες του ΟΟ­ΣΑ η ω­φέ­λεια της οι­κο­γέ­νειας σε σχέ­ση με τον α­νύ­πα­ντρο κυ­μαί­νο­νταν α­πό 23,1% έως 12,4%, ε­νώ η Ελλά­δα ή­ταν η μο­να­δι­κή χώ­ρα που α­ντέ­στρε­φε τον κα­νό­να (και τη λο­γι­κή).
Κλεί­νο­ντας, να προ­σθέ­σου­με ό­τι ο δη­μό­σιος λό­γος για τη φο­ρο­δια­φυ­γή έ­χει με­τα­τρα­πεί στο νέο ι­δε­ο­λο­γι­κό ό­πλο κα­τά των λαϊκών στρω­μά­των. Η φο­ρο­δια­φυ­γή εί­ναι τα­ξι­κή υ­πό­θε­ση και ό­χι ε­θνι­κή. Το να α­ντι­με­τω­πί­ζε­ται ως ε­θνι­κή υ­πό­θε­ση, σκο­πό έ­χει να μας συ­μπε­ρι­λά­βει ό­λους, ώ­στε να ε­φαρ­μο­στούν ά­δι­κα ο­ρι­ζό­ντια μέ­τρα και, πα­ράλ­λη­λα, λό­γω έλ­λει­ψης πο­λι­τι­κής βού­λη­σης, να δια­φύ­γουν οι πραγ­μα­τι­κοί φο­ρο­κλέ­πτες-ε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι.

του Άγγελου Κούρου, εφημερίδα "Η Εποχή", 7/10/2012