17 Οκτ 2012

Η εισήγηση του ΄Ακη Γκόγκου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 5/10/2012 στο Διοικητικό Συμβούλιο  που πραγματοποιήθηκε , καταθέτω και εγγράφως την εισήγησή μου.

Στο ανωτέρω Δ.Σ. έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο , για τη συγκέντρωση των 8 Διοικητικών Συμβουλίων στα Γλυκά Νερά και στη συνέχεια κατατέθηκαν οι απόψεις των μελών .

Προσωπική μου, άποψη είναι ότι ο αγώνας θα πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη σε τοπικό επίπεδο , για να ενεργοποιήσουμε τους εργαζομένους του Δήμου και η δεύτερη , συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με όμορους Δήμους και στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ .

Ξανακαταθέτω την άποψη μου ότι <<Τη λύση της εξόδου από τη σημερινή κατάσταση, τουλάχιστον (και προς το παρόν) ως προς τα μέτρα, αποτελεί μόνο η αντίσταση. 
Μια καθολική κινητοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος, ώστε η πολιτική εξουσία να έχει απέναντί της την βοή της κοινωνίας. 
Η καθολική συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κάτι δύσκολο, ίσως και ουτοπικό, καθώς χρειάζεται τη σύμπνοια όλου  του συνδικαλιστικού κινήματος από τη βάση, όμως αξίζει να το προσπαθήσουμε >>.    

Για την ενημέρωση του Προέδρου για τη συγκέντρωση των διοικητικών συμβουλίων στα Γλυκά Νερά και την απόφαση που πάρθηκε για συγκέντρωση  εργαζομένων στην ΕΡΤ  το Σάββατο 13/10/2012, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: 
Φυσικά κανένας από εμάς δεν είναι αντίθετος με τη συνεργασία με άλλους  Δήμους. Θα πρέπει όμως αυτή η συνεργασία να έχει και τη συμμετοχή  ή, τουλάχιστον, τη γνώση, της βάσης των εργαζομένων του κάθε Δήμου. Κάθε απόφαση , θα πρέπει να συζητείται σε γενικές Συνελεύσεις, στον κάθε Δήμο. Αλλιώς κινδυνεύουμε να πάθουμε ότι και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Να σχεδιάζονται δηλαδή κινητοποιήσεις, από τα υψηλά κλιμάκια και όχι από τη βάση, με αποτέλεσμα η κάθε προσπάθεια να κινδυνεύει με αποτυχία.
Αντιλαμβάνομαι ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι δύσκολο. Όμως, εάν γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις, θα έχει πολλές πιθανότητες να έχει θετικά αποτελέσματα.  

Για το πλάνο κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής :

Εν' όψη της ανακοίνωσης των νέων μέτρων και με αφορμή της ((κοιλιάς)), που έχουμε κάνει σαν τοπικό συνδικαλιστικό όργανο (σε σχέση με τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που κάναμε ως σύλλογος στο Μνημόνιο 2), νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια κίνηση που θα αφυπνίσει και θα τονώσει το ηθικό των εργαζομένων και του διοικητικού συμβουλίου . 

Πιο συγκεκριμένα :
Πλάνο συμβολικών καταλήψεων σε επιλεγμένους χώρους του Δήμου μας , κάποιων ωρών, για μία (1) εβδομάδα . Στις καταλήψεις αυτές θα δοθεί η δυνατότητα 1) να ακουστεί στην τοπική κοινωνία ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και 2) να δοθεί η  αφορμή για να γίνει μία συζήτηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Συγχρόνως, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και να ζητήσουμε την δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών προσώπων  και ένα μεγάλο ΟΧΙ στις απολύσεις εργαζομένων, εάν αυτές ζητηθούν. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του καλοκαιριού , για την υπηρεσία καθαριότητας και τις σκέψεις της διοίκησης για εκχώρηση μέρους της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες .
Κορύφωση όλων αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι η   κατάληψη του κεντρικού Δημαρχείου , με αποχή από την εργασία όλων των εργαζομένων του Δήμου .
Στη συνέχεια, νέο Διοικητικό Συμβούλιο  για να αξιολογήσουμε την όλη κατάσταση. 

Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, όπως είπα και στο διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να αξιολογηθούν  και οι προσωπικές διαθέσεις που έχει  το κάθε ένα μέλος  του Δ.Σ. Μέχρι ποιο σημείο, δηλαδή, είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε, έτσι ώστε οι όποιες κινητοποιήσεις να μην καταλήξουν σε φιάσκο. Οι τυχόν προσωπικές αναστολές που ίσως έχουμε , θα πρέπει να κατατεθούν ώστε να μην ξεκινήσουμε κάτι που θα αποτύχει .
Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας έχουν ξεπεράσει . Χρόνος για καθυστερήσεις (και, πιθανό, αναστολές) δεν υπάρχει.                                                                        

Με εκτίμηση 

Το Μέλος του Δ.Σ. 
Άκης Γκόγκος