10 Οκτ 2012

Σφάζονται στα συνδικάτα. Για απεργίες-ντουφεκιές κατηγορούν τη ΓΣΕΕ

Κατακερματισμένο οργανωτικά και ιδεολογικά το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πείθει και δεν συσπειρώνει τους εργαζόμενους, την ώρα που σαρώνονται τα πάντα
Κοινωνική ανάφλεξη, με απρόβλεπτες πολιτικές, κυρίως, συνέπειες, πυροδοτεί η νέα συμφωνία συγκυβέρνησης - «τρόικας» που «σκαρώνεται» σε συνθήκες σήψης και δυσωδίας μερίδας των κυβερνητικών υπευθύνων των τελευταίων χρόνων.
Η συμφωνία για χάρη των δανειστών συνθλίβει μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες και δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων, απλήρωτων, πεινασμένων και απελπισμένων πολιτών. Οι κινητοποιήσεις οργανωμένες, ελεγχόμενες και μη, εκδηλώνονται στη χώρα τη στιγμή που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συντονίζουν τη δράση τους με κοινό συλλαλητήριο αύριο το απόγευμα και νέα γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου και ενδιαμέσως πολλές και ποικίλες δράσεις.
Και ενώ ο στόχος των συνδικάτων εμφανίζεται κοινός, με το σύνολό τους (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ - Αυτ. Παρέμβαση) να επιδιώκει τη ματαίωση της ψήφισης του νέου «πακέτου τρόμου», ζητήματα τακτικής (;) διχάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο, αν χάσει και αυτή τη μάχη, θα ακυρώσει και τον ρόλο και την ανάγκη ύπαρξής του. Οι αλλεπάλληλες ήττες στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, κατά την οποία σαρώθηκαν εισοδήματα, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, η εργατική νομοθεσία, οι υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.λπ., αντί να οδηγήσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις σε συγκλίσεις και ενωτικές δράσεις, φέρνουν στην επιφάνεια αντιπαραθέσεις, εσωσυνδικαλιστικές οξύνσεις, σκοπιμότητες και, βεβαίως, ιδεολογικές διαφορές.
Αποκαλυπτική η συνεδρίαση πάνω από 200 συνδικαλιστικών στελεχών-εκπροσώπων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που συγκάλεσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ την περασμένη Τετάρτη. Δύο οι βασικές προτάσεις δράσης που κατατέθηκαν για συζήτηση.
Αναλυτικά:
Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος και Β. Μουτάφης), οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ (Ν. Κιουτσούκης) και του ΠΑΜΕ (Θ. Κούτρας) με διαφορετικό σκεπτικό συνέκλιναν στην «παραδοσιακή» γραμμή που μέχρι στιγμής ακολουθείται: συλλαλητήρια, διαβήματα διαμαρτυρίας, 24ωρη απεργία.
Και ενώ, όπως πάντα, το ΠΑΜΕ επιτέθηκε στις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις ότι αναλώνονται σε «προτάσεις διαχείρισης της κρίσης μοιράζοντας ρόλους», αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κυρίως στράφηκε εναντίον των συνδικαλιστών εκείνων της ΠΑΣΚΕ που μαζί με την Αυτ. Παρέμβαση τάσσονταν υπέρ μιας πιο δυναμικής παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος… Αποτέλεσμα; Χάθηκε η ευκαιρία να πλειοψηφήσει πρόταση που κατατέθηκε από τους κ. Γ. Γαβρίλη, Ζ. Πέπε (Αυτ. Παρέμβαση), Ν. Φωτόπουλο (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ), Α. Κολλά (μεταφορές/ΠΑΣΚΕ) και στήριξε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στ. Σαλουφάκου (ΠΑΣΚΕ), όπως και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος (Αυτ. Παρέμβαση).
Χωρίς να ταχθούν εναντίον μιας πιο δυναμικής αντίδρασης των συνδικάτων, δεν στήριξαν την πρόταση οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ - Επισιτισμού (πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ενώ αντιθέτως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στους εργασιακούς χώρους των μεταφορών, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, των Διυλιστηρίων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσανατολίζονται σε γενικευμένες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες.
Για χλιαρές διαμαρτυρίες και απεργίες-ντουφεκιές κατηγόρησαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, με τον κ. Φωτόπουλο να υπογραμμίζει ότι «στα βάρβαρα μέτρα απαιτείται αντίσταση και όχι αντίδραση», ενώ ο Α. Κολλάς, ακόμη πιο αιχμηρός και επιθετικός, απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν δίστασε να δηλώσει: «Έχετε τελειώσει. Δεν χρειάζονται άλλες κουβέντες. Αυτή η κυβέρνηση και το πρόγραμμά της καταστρέφουν και τους εργαζόμενους και τη χώρα. Απαιτείται πολιτικός αγώνας για να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ».
Σημειώνεται πως τόσο ο κ. Παναγόπουλος όσο και ο κ. Κιουτσούκης δικαιολόγησαν τη στάση τους λέγοντας ότι η συμμετοχή στις 24ωρες απεργίες δεν είναι ικανοποιητική, οπότε μια απεργία διαρκείας δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η λογική «να μη φτάσουμε στα άκρα» επικράτησε και στη διάρκεια σύσκεψης των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ σε επίπεδο ΔΕΚΟ, παρότι κρίθηκε ότι η νέα δέσμη μέτρων οδηγεί σε εθνική καταστροφή! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κιουτσούκης υπογράμμισε ότι με κάθε τρόπο πρέπει να εμποδιστεί η ψήφιση των μέτρων και αναζητούνται οι κατάλληλες δράσεις. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία και εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σηματοδοτώντας την έναρξη συνεργασίας των δύο πλευρών.
Στο στόχαστρο των στελεχών της ΔΑΚΕ βρέθηκαν ως πολιτικά υπεύθυνοι για την τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και οι υπουργοί κ. Γ. Βρούτσης και Κ. Χατζηδάκης. Ο τελευταίος επικρίθηκε ιδιαιτέρως μετά την άρνησή του να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ/ΕΥΔΑΠ, καθώς ο πρόεδρος Μαν. Αγγελάκης έχει συνταχθεί με τον κ. Κιουτσούκη μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ.
Κατακερματισμένο οργανωτικά και ιδεολογικά το συνδικαλιστικό κίνημα, δύσκολα θα πείσει και θα συσπειρώσει τους σκληρά δοκιμαζόμενους μη προνομιούχους Έλληνες. Σε «ενταφιασμό» εργαζομένων και συνταξιούχων οδηγεί η συγκυβέρνηση, καθώς, παρά τα μέτρα, οι προβλέψεις για το 2013 είναι ζοφερές: Ύφεση σχεδόν στο 5% και ανεργία πάνω από 25%!
 
της Αστέρως Χριστοδουλίδου, εφημερίδα "Το Παρόν", 7/10/2012