14 Οκτ 2012

Τρίπολη: Σε λειτουργία το «Πράσινο Νηπιαγωγείο»


Στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου Μερκοβουνίου, το οποίο βρίσκεται  στον καταπράσινο οικισμό της περιοχής στους πρόποδες του Μαίναλου,  λειτουργεί από τη νέα σχολική περίοδο, το «Πράσινο Νηπιαγωγείο» της Τρίπολης, το οποίο είναι και το πρώτο που εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα.
Το  νηπιαγωγείο, το οποίο είναι παράρτημα του 8ου νηπιαγωγείου Τρίπολης, φιλοξενεί  σήμερα  σαράντα  νήπια και προνήπια από όλη την περιοχή του Δήμου Τρίπολης χωρίς χωροταξικά κριτήρια. Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες πολλών οικογενειών.
Ο χαρακτηρισμός «Πράσινο νηπιαγωγείο» έχει να κάνει με τον οικολογικό χαρακτήρα του σχολείου, αφού στον μεγάλο προαύλιο χώρο του εκτός από την ύπαρξη δένδρων, θάμνων και δεκάδων φυτών, λειτουργεί θερμοκήπιο, ένα μικρό ξύλινο κτήριο που φιλοξενεί οικόσιτα ζώα, όπως κότες, φραγκόκοτες, περιστέρια αλλά και δύο φασιανούς. Στον προαύλιο  χώρο έχει επιπλέον  κατασκευαστεί ένα μικρό ξύλινο θέατρο, μία πέργκολα  και μια μεγάλη ξύλινη παιδική χαρά.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους υπεύθυνους σχολικούς συμβούλους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου έχει προσαρμοστεί στον οικολογικό χαρακτήρα του, έτσι ώστε τα νήπια να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή φροντίδα τόσο των ζώων όσο και των φυτών.
Για την λειτουργία του, συνεργάστηκαν η Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρίπολης και η Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας
Τα εγκαίνια του πρώτου πράσινου νηπιαγωγείου της χώρας,  τέλεσε  ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Ο Δήμος Τρίπολης μέσω της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αναβαθμιστούν οι χώροι των νηπιαγωγείων. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτήρια. Για τον λόγο αυτό, πέρυσι, πολλά νηπιαγωγεία μεταστεγάστηκαν μέσα σε σχολικές μονάδες. Σύντομα  θα κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ για την ανέγερση δύο νέων νηπιαγωγείων στην Τρίπολη.
http://www.localit.gr/, 13/10/2012