12 Οκτ 2012

Υποχρεωτικές μετατάξεις και αποχωρήσεις


Από τους εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των 250 φορέων του Δημοσίου των οποίων εξετάζεται ήδη η κατάργηση ή η συγχώνευσή τους, θα προκύψει το πρώτο μεγάλο κύμα προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.
Οσοι απ’ αυτούς δεν μπορέσουν να μετακινηθούν, μέσω της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων θα μπουν στη σχετική λίστα λαμβάνοντας για διάστημα ενός έτους με 75% του βασικού μισθού τους.
Αν εντός του χρόνου αυτού δεν καταστεί δυνατόν να απορροφηθούν σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία θα απολυθούν, ιδίως εάν ανήκουν στην κατηγορία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου ο κίνδυνος της εξόδου από την... Αλεξάνδρεια του Δημοσίου είναι αυξημένος για όσους από τους 25.256 απασχολούμενους στους παραπάνω φορείς βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους.
Αυτοί είναι οι πρώτοι που θα τεθούν στον προθάλαμο της αποχώρησης, ασχέτως μορφής εργασίας.
Για τους μονίμους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν θεμελιώσει από το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25 χρόνια) θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι τρία πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (εκπαιδευτικής άδειας, στρατού, σπουδών κ.λπ.) έτσι, όσοι συμπληρώσουν τα επόμενα χρόνια 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας θα μπορούν να κουνήσουν μαντήλι αποχαιρετισμού στην υπηρεσία εφόσον βέβαια είναι άνω των 58 ετών.
Σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς θελήσουν να παραμείνουν στις εργασίες τους προσδοκώντας υψηλότερη σύνταξη και βαθμολογική εξέλιξη, τότε θα συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας τους.
Παράλληλα, θα προβλεφθεί με ρύθμιση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν θα προάγονται ώστε να μην αυξήσουν υπέρμετρα το ύψος της σύνταξής τους.

ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΟΙ 1.200 ΦΟΡΕΙΣ
Επίσης, εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στα χέρια του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη κατάλογος με άλλους 1200 φορείς των οποίων προτείνεται το λουκέτο ή η συνένωσή τους.
Τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι μεταξύ άλλων ο βαθμός εξυπηρέτησης του πολίτη, το κόστος λειτουργίας, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και κυρίως η αποδοτικότητά τους, και ειδικά η σχέση κόστους οφέλους.
Η τύχη των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές δεν θα είναι η ίδια για όλους.
Οσοι μπορέσουν να απορροφηθούν θα μετακινηθούν σε προσωποπαγείς οργανικές θέσεις.
Οι υπόλοιποι και πολλοί καθώς όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί υποχρεούνται να μειώσουν τις δομές τους κατά 40%, πιθανόν, να παραμείνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ
Ολοι όσοι μπουν στη σχετική λίστα θα περάσουν από κρισάρα με βάση τα ειδικά προσόντα (πτυχία, ειδικότητα, ικανότητα) που διαθέτει έκαστος απ’ αυτούς.
Ορισμένοι θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβουν φύλλο πορείας προς υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ όσοι "περισσέψουν" θα πάρουν φυσιολογικά γιατί υπάρχουν και αντιδράσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το δρόμο της εξόδου.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συναρμόδια υπουργεία είναι ότι σύμφωνα με την τρόικα κάθε μετακίνηση προσωπικού, εντάσσεται στην αναλογία μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Πρόκειται για μια εμμονή των διεθνών πιστωτών μας που έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, που προς το παρόν απορρίπτει την πρότασή τους, για πραγματικές απολύσεις στο Δημόσιο.


του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 12/10/2012