Σε "ξαφνικό θάνατο", δηλαδή αιφνίδιο κλείσιμο, οδηγούνται εκατοντάδες δημόσιοι φορείς που δεν παρουσιάζουν έσοδα ή εν πάση περιπτώσει η λειτουργία τους κρίνεται ασύμφορη.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή και να πάψουν να βάζουν προσκόμματα οι διάφοροι επαγγελματίες "εργατοπατέρες" αλλά και οι διορισμένες από το ΠΑΣΟΚ διοικήσεις των κρατικών οργανισμών, στελέχη της Task Force ζήτησαν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο να σταματήσει το Ελληνικό Δημόσιο να εγγυάται τα δάνεια που παίρνουν. Κατάσταση που διαιωνίζεται παρά το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται πλέον η καταβολή εγγυήσεων προς τις τράπεζες, προκειμένου να συνεχισθεί η δανειοδότηση φορέων του δημοσίου τομέα.
Στην πράξη, όμως, μέσω διαφόρων "παραθύρων" οι ΔΕΚΟ και άλλες ημι-δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν να συνάπτουν ακόμη και σήμερα δάνεια στο όνομα του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία, οι εγγυήσεις που έχει δώσει το τελευταίο για τα συγκεκριμένα δάνεια υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι οι παραπάνω δημόσιες επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ επιβαρύνουν ετησίως τον κρατικό κορβανά κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη κι αν τελικά μπει λουκέτο, το προσωπικό όσων υπηρεσιών κλείσουν θα μεταχθεί υποχρεωτικά (δεν θα απολυθεί) σε άλλους φορείς.
Οι Τροϊκανοί, αλλά και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει το ξήλωμα και το (ξανα)χτίσιμο του κράτους, πιέζουν ασφυκτικά προς την κατεύθυνση της μείωσης του υπερτροφικού τομέα.
Μετ' επιτάσεως, κι εδώ έχουν δίκιο, ζητούν να περικοπεί στο ήμισυ ο αριθμός των περίπου 22.000 νομικών προσώπων, ώστε να εξοικονομηθούν -όπως πιστεύουν- τουλάχιστον 3 δισ. κάθε χρόνο.
Οι ίδιοι έχουν πονοκεφαλιάσει με την απίστευτη πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων και κυρίως με το πλήθος των δημοσίων υπηρεσιών.
ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Πράγματι, μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί 28.000 αρμοδιότητες (!) τις οποίες ασκούν 157 γενικοί διευθυντές, 1.978 διευθυντές και 5.027 τμηματάρχες.
Κατά μέσο όρο σε καθένα από τα 15 υπουργεία αναλογούν 10 γενικές διευθύνσεις, 132 διευθύνσεις και 335 τμήματα.
Οι ξένοι σύμβουλοι προτείνουν σε κάθε υπουργείο να υπάρχουν το πολύ δύο ως τρεις γενικές διευθύνσεις και λιγότερα από 100 τμήματα.
Παράλληλα, εμμένουν στην αναβάθμιση του ρόλου του γενικού γραμματέα εκάστου υπουργείου ο οποίος σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία θα καθορίζει τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι υφιστάμενοι του, με βάση ειδικούς δείκτες αξιολόγησης.
Επίσης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς θα απαγορεύεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η παραμονή ενός υπαλλήλου πέραν της πενταετίας, σε θέση που έχει να κάνει με προμήθειες, ανάθεση δημοσίων έργων και διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 22/9/2012