Χωρίς απολύσεις, με κανονικές αποχωρήσεις, αλλά και συνταξιοδοτική ωρίμανση μέσω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου. Το σχέδιό του, το οποίο εντός των ημερών θα παρουσιάσει και στην τρόικα “σκιαγράφησε” το βράδυ της Τετάρτης ο Αντ. Μανιτάκης μιλώντας σε Βέλγους επιχειρηματίες.
Βάση αυτού, το 2015 θα έχουμε έναν δημόσιο τομέα που θα αριθμεί 600 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, μικρότερο κατά 1/3 από αυτόν του 2009, και έχοντας υπερκαλύψει το στόχο των 150 χιλιάδων αποχωρήσεων. “Χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας, η Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο για μικρότερο, λειτουργικό και αποδοτικό κράτος” είπε ο κ. Μανιτάκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους. Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις, που το ίδιο το ΓΛΚ εκτιμά ότι θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος και με την πρόταση του υπουργείου για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας. Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης έτσι “διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000, με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό”. Παράλληλα θα περιορισθεί το μισθολογικό κόστος, ενώ θα απελευθερωθούν θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους.
Αναφερόμενος συνολικότερα στη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι κλειδί για το εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των δομών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Θα αποτελέσει οδηγό για το σύνολο της αναδιάρθρωσης σε όλα τα υπουργεία και τη σύνταξη των νέων οργανισμών. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αξιολόγηση στο υπουργείο προκύπτει σημαντική μείωση διοικητικών μονάδων, Γενικών Διευθύνσεων, διευθύνσεων και Τμημάτων, που φθάνει ακόμη και το 50%.
Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, όπως αποκάλυψε ο κ. Μανιτάκης θα αρχίσει από την κορυφή προς τα κάτω. Πρώτοι θ αξιολογηθούν οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι τμηματάρχες, οι προϊστάμενοι και θ ακολουθήσει το λοιπό προσωπικό.
Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την πάταξη τη διαφθοράς στο Δημόσιο προαναγγέλλοντας απολύσεις επίορκων υπαλλήλων. “Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητά τους δεν τους απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους ούτε από την πειθαρχική ευθύνη που υπέχουν” είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο υπουργός μίλησε και για την μάχη στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Με τη συνδρομή των μεθόδων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της άρσης των διοικητικών βαρών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δισ ευρώ. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια.
http://www.localit.gr/, 19/9/2012