3 Σεπ 2012

Απολύουν εκπαιδευτικό με νόμο της τρόικας


News image

Η αναιτιολόγητη απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθιερώθηκε νομοθετικά με την ψήφιση του ν.3848/2010.
Το χαριστικό για τους σχολάρχες άρθρο 47 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπει τη χωρίς αιτία απόλυση ενός εκπαιδευτικού αορίστου χρόνου ανά σχολική μονάδα εκπαίδευσης.
Η λυσσαλέα προσπάθεια του ΣΙΕΙΕ που κατέληξε στη νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε σαν στόχο την απομάκρυνση από τα ιδιωτικά σχολεία «ανεπιθύμητων» ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ανθρώπων που έχουν συνδικαλιστική δράση, που αρνήθηκαν να συμπράξουν σε παρανομία, που κατήγγειλαν παραβιάσεις εκπαιδευτικής νομοθεσίας στο σχολείο τους).
Ωστόσο, ο αγώνας μας δικαιώθηκε μετά την έκδοση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣΚ σύμφωνα με την οποία τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) οφείλουν να εξετάζουν, όχι μόνο τη νομιμότητα της καταγγελίας σύμβασης ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού, αλλά και την καταχρηστικότητα της καταγγελίας. Με τον όρο καταχρηστικότητα νοείται σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, η καταγγελία σύμβασης για λόγους εκδικητικούς ή για λόγους που συνδέονται με τη συνδικαλιστική δραστηριότητα ενός εκπαιδευτικού από την πλευρά του εργοδότη.
Η προσπάθεια αρκετών εργοδοτών είναι να μην εξετάζεται η καταχρηστικότητα στα υπηρεσιακά συμβούλια, έτσι ώστε να μπορούν να απολύουν ελεύθερα όσους εκπαιδευτικούς έχουν στο στόχαστρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελία σύμβασης ιδιωτικής εκπαιδευτικού από τη σχολή Αρμούτη, όπου παρανόμως η καταγγελία δεν στηρίζεται στο νόμο 3848, αλλά στο νόμο 4046/2012 και στην ΠΥΣ 6/2012 που αποτελούν τις μνημονιακές παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η επίκληση του νόμου αυτού αποτελεί σαφή παραβίαση, όχι μόνο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, αλλά και του άρθρου 16 του Συντάγματος εκ του οποίου σαφώς απορρέει η υποχρεωτική εποπτεία του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση απειθαρχίας απέναντι στο νόμο φανερώνει την προκλητική και αυθαίρετη συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν το Μεσαίωνα στα ιδιωτικά σχολεία. Ας γνωρίζουν όμως πως, όσο ακόμη υπάρχουν νόμοι και θεσμοί, οι προσπάθειές τους θα πέφτουν στο κενό.
Το μόνο που κατορθώνουν όσοι σχολάρχες επιδίδονται στις προκλητικές και εκδικητικές αυτές ενέργειες εναντίον των εκπαιδευτικών είναι να διαταράσσουν ανεπανόρθωτα το ομαλό εκπαιδευτικό κλίμα στα ιδιωτικά σχολεία ενόψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης χρονιάς λόγω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Αναδημοσίευση : http://halandripedia.blogspot.gr/, 1/9/2012