Την ύπαρξη υπέρογκου χρέους του Δήμου Χαλανδρίου προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 1.044.958,67 ευρώ(!), αποκάλυψε η δημοτική αρχή σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ύψος του εν λόγω ποσού, το οποίο έχει συσσωρευτεί σε βάθος περίπου επταετίας, θορύβησε τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, που ζήτησαν να ενημερωθούν από πού προέρχεται ένα τόσο μεγάλο χρέος.
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρωνας Ανδριανάκης αναφέρθηκε αφ’ ενός στην τακτική με τον οποίο πραγματοποιούνταν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες οι συνδέσεις των δήμων με τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ -χωρίς δηλαδή να καταβάλλονται τα απαραίτητα αντίτιμα, με άτυπη «συμφωνία» και των δύο πλευρών- και αφ’ ετέρου στην παράνομη υδροληψία από τρίτους από τους πυροσβεστικούς κρουνούς.
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υπογραφή σύμβασης για τη ρύθμιση των οφειλών σε 36 δόσεις.
Ρύθμιση της οφειλής
Πιο αναλυτικά, η εισήγηση για τη ρύθμιση της αποπληρωμής του ποσού έγινε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Θεοδώρου. Όπως είπε, η πρόταση της διοίκησης ήταν για την πληρωμή προκαταβολής στην ΕΥΔΑΠ ύψους 57.000 ευρώ και εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ και στη συνέχεια για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις των 14.084,99 ευρώ η κάθε μία.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά ζήτησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς προέκυψε το συγκεκριμένο ποσό.
«“Λαθραίοι” εκ των υστέρων»
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης πραγματοποίησε μια μικρή ιστορική αναδρομή. «Στην δεκαετία του 1990, όταν και τοποθετήθηκαν οι πυροσβεστικοί κρουνοί στη Ρεματιά, η ΕΥΔΑΠ ήταν δημόσια υπηρεσία», εξήγησε ο κ. Ανδριανάκης, εξηγώντας ότι με αυτό το δεδομένο «ο Δήμος πραγματοποιούσε συνδέσεις όπου ήθελε, χωρίς να “δίνει λογαριασμό”».
Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο τοποθετήθηκαν 29 κρουνοί γύρω από τη Ρεματιά, ωστόσο «κανένας εξ αυτών δεν έχει ρολόι», ενώ παράλληλα «ο Δήμος, όπου χρειαζόταν, πραγματοποιούσε μια σύνδεση με τη σωλήνα της ΕΥΔΑΠ και πότιζε».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ανδριανάκης τόνισε ότι «όταν η ΕΥΔΑΠ έγινε εταιρεία, είχε τη δυνατότητα να μετρήσει τα πάντα, και πλέον δεν παρέχεται ούτε ένα κυβικό εκατοστό νερού χωρίς χρέωση». Ο ίδιος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι στο παρελθόν «η ΕΥΔΑΠ έκλεινε τα μάτια» και ότι «όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα πραγματοποιήσανε υδροληψίες με ανάλογο τρόπο», οι οποίες στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν -όπως έγινε και στο Χαλάνδρι-, «λαθραίες».
«Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καμία λαθραία υδροληψία», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι έγιναν καταχρήσεις, «καθώς από τους κρουνούς ο Δήμος έκανε υδροληψίες για πότισμα, όπως και οι παρόδιοι, ενώ οι Ρομά γέμιζαν τα αυτοκίνητά τους». Η διαφορά, όπως είπε, είναι ότι «αυτή την κατάχρηση η ΕΥΔΑΠ έχει τώρα τη δυνατότητα να τη μετρήσει».
«Ασύμφορη η δικαστική προσφυγή»
Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Δήμος εξέταζε τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής ενάντια στο τότε χρέος ύψους περίπου 600.000 ευρώ. «Δεν τα βρήκαμε με την εταιρεία και αποφασίσαμε να πάμε στα δικαστήρια. Εν τω μεταξύ, όμως, το ποσό ανέβαινε κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προστίθενται νέα πρόστιμα και οφειλές και ο λογαριασμός να μεγαλώνει κάθε μέρα».
Εν τέλει, ο Δήμος έκρινε ότι αν ακολουθούσε τη δικαστική οδό «το ποσό θα έφτανε τα τρία εκατ. ευρώ», γι’ αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
«Αδυνατούμε να ελέγξουμε»
Μάλιστα, ο κ. Ανδριανάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η παράνομη υδροληψία από εδώ και στο εξής, ενημερώνοντας ότι μόνο φέτος ο Δήμος αναγκάστηκε να αλλάξει εννέα πυροσβεστικούς κρουνούς, οι οποίοι ήταν σπασμένοι.
Χαρακτηριστικά, μάρτυρας ενός περιστατικού παράνομης υδροληψίας δήλωσε ότι έγινε πρόσφατα και ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης. «Βρισκόμουν επί της οδού Αγίου Αντωνίου, όπου πραγματοποιούνται έργα διαμόρφωσης των πεζοδρομίων, όταν είδα μια υδροφόρα να αντλεί νερό από έναν κρουνό επί των οδών Μπακογιάννη και Αγίου Αντωνίου», η οποία, όπως εξήγησε, αποδείχτηκε ότι ανήκε στον εργολάβο που υλοποιεί το έργο!
«Καλέσαμε την ΕΥΔΑΠ ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει. Τέτοια γεγονότα όμως τα μαθαίνεις μόνο αν στα καταγγείλουν, αλλιώς δεν μπορείς να τα ελέγξεις», κατέληξε.
Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ενώ ο συνδυασμός ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ψήφισε λευκό.
http://www.amarysia.gr/, 28/8/2012