Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στις 18 Σεπ 2012 έλαβε χώρα στο ΥΠΕΘΑ σύσκεψη των Μ.Τ. των Κλάδων προκειμένου να παρουσιασθεί η παρούσα κατάσταση επιβιωσιμότητας των, καθώς και να προταθούν τυχόν λύσεις σε αναφερόμενα προβλήματα. Ο κύκλος των ενημερώσεων προτάσεων θα συμπεριλάβει με έντονους χρονικούς περιορισμούς και τις αντίστοιχες Ενώσεις των Κλάδων καθώς και κάθε άλλο φορέα εκπροσώπησης των αποστράτων των Ε.Δ. που έχουν «λόγο και εποικοδομητικές προτάσεις», με στόχο (όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές) την οριστική επίλυση του θέματος (ιδιαίτερα του ΜΤΣ).
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της φωτογραφίας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 6-9-2010):
« Νάρκη 340 εκατ. ευρώ στον στρατιωτικό κουμπαρά
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: O γίγαντας που στήριζε από το 1861 τους απόστρατους δήλωσε πτώχευση
Ο εφιάλτης των δομημένων ομολόγων και της Commercial Value αγγίζει το χακί. Το αποκούμπι των απόστρατων κινδυνεύει να χαθεί
«Είναι χυδαίο. Ναι, αυτό είναι. Είναι απλώς χυδαίο… »
Ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να αναλύσει περαιτέρω τη κατάσταση αλλά να προσπαθήσει να καταδείξει ευρύτερα τους υπεύθυνους στους συναδέλφους και να επιδιώξει μία άμεση και μόνιμη λύση υπέρ των μετόχων, όσο επώδυνη και αν είναι αυτή, προς όφελος των επόμενων γενεών αποστράτων που συνεχίζουν σήμερα να καταβάλουν ανελλιπώς τις συνδρομές τους.
Από αρθρογραφία και δημοσιευθέντα κατά καιρούς στοιχεία, φαίνεται ότι το «φαγοπότι» ξεκίνησε κάπου το 1988 και μετά όταν το ΜΤΣ άρχισε να μοιράζει μερίσματα από χρήματα που δεν είχε εξοικονομήσει το προηγούμενο έτος όπως όφειλε από το καταστατικό λειτουργίας του, ή ανάλωνε τα αποθεματικά του, ή πουλούσε τα ακίνητά του ή δανειζόταν για να παρέχει αυξητικά μερίσματα στους μετόχους του, με αποκορύφωμα τη περίοδο 2002-2004. Η κύρια λοιπόν αιτία της «χυδαιότητας» που έφερε την οικονομική εξαθλίωση του Ταμείου, οφείλεται σε αυτή τη πολιτική της διανομής μη ανταποδοτικών μερισμάτων.
Ο συνδυασμός δε με αποφάσεις για άστοχες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε χιλιάδες, από ομόλογα που κατέρρευσαν παραβιάζοντας το νόμο που λέει ότι δεν μπορούν να επενδύουν άνω του 20% των χρημάτων τους.
Κακοδιαχείριση, η οποία πέρα των παραπάνω αναφέρεται και στη διάθεση των αποθεματικών του ΒΟΕΑ για πληρωμή μερισμάτων και μάλιστα σε μερισματούχους που δεν δικαιούνταν από αυτά, αφού δεν είχαν συνεισφέρει σχετικά (μέτοχοι της ΕΛΑΣ). Η επί 10ετίας παράλειψη και μη επανεκδίκηση της κοινωνικής παροχής του 2% (που έκαναν επιτυχώς τα αντίστοιχα ταμεία της ΠΑ και ΠΝ) ζημίωσε το ΜΤΣ μέχρι και 200 εκ. Ευρώ. Απόκρυψη(;) επί 10ετιες ζημιών 250 εκ Ευρώ περίπου μη εμφαινόμενες στους ετήσιους απολογισμούς. Οικόπεδα αγνοούνται, Και άλλα πολλά…
Που ήταν οι εκάστοτε Πρόεδροι του ΜΤΣ, Αρχηγοί ΓΕΣ, Β Υπαρχηγοί ΓΕΣ και λοιποί; Τόσο ανίκανοι ήταν στη διαφύλαξη των συμφερόντων των συναδέλφων; (Αν κάποιος παραιτήθηκε εξ’ αιτίας αυτών και δεν το έχω αντιληφθεί του ζητώ συγνώμη). Παραστάτες της πολιτικής εξουσίας ήταν και μοίραζαν ελπίδες για ψήφους.
Εδώ θα ήθελα, σε αντιδιαστολή, να αναφέρω την ορθολογική διαχείριση των Μ.Τ.Α. και Μ.Τ.Ν. οι οποίοι σαν νοικοκύρηδες που είναι (Πρόεδροι και Αρχηγοί) παρουσιάστηκαν και απαίτησαν αυτοβούλως, εν ονόματι των νέων γενεών μερισματούχων, τη μείωση των μερισμάτων τους μέχρι και 49%. Και αν δεν ήταν το PSI δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.
Θα πρέπει το ΥΠΕΘΑ να αναζητήσει άμεσα και από τη Στρατιωτική δικαιοσύνη τους υπαίτιους και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά με όση αυστηρότητα ορίζει ο ΣΠΚ. Να κληθούν οι εμπλεκόμενοι (χωρίς δόλο) να δώσουν εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές.
Επίσης πέρα των υπαρχουσών μελετών να προσδιορίζει και λάβει τα απαραίτητα μέτρα επιβιωσιμότητας (κυρίως του Μ.Τ.Σ.) και του συστήματος παροχών βοηθημάτων συνολικά στα απόστρατα στελέχη των Ε.Δ.
Κάθε μελλοντική προσπάθεια επίλυσης του υφιστάμενου προβλήματος επιβιωσιμότητας του Μ.Τ.Σ., θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να κινηθεί στους παρακάτω άξονες, αφού εξασφαλισθεί η πολιτική βούληση:
- Δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΤ των ΕΔ
- Αναδιοργάνωση και αναδόμηση του ΔΣ και του συνόλου του ΜΤΣ
- Εξυγίανση του ΜΤΣ με τη λήψη των απαραιτήτων μέτρων (αν ήξεραν οι μέτοχοι έγκαιρα το πρόβλημα δεν θα απείχαν από εθελοντική λήψη σκληρών για αυτούς μέτρων και δεν θα διαμαρτύρονταν στους δρόμους και για αυτά).
- Βιωσιμότητα του ΜΤΣ και των άλλων ταμείων των ΕΔ με τη παραμονή και διατήρηση τους ως μετοχικών και όχι επικουρικών. Η παρεχόμενη εισφορά αλληλεγγύης να διατίθεται στα ταμεία μας για τις νέες γενεές.(εδώ απαιτείται πρωθυπουργική πρωτοβουλία και έμπρακτη επαλήθευση των λεγομένων του Πρωθυπουργού όταν μας καλούσε και μας μιλούσε για συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας)
- Ενοποίηση των ΜΤΕΔ.
Οι «καιροί ου μενετοί» κύριοι υφυπουργοί και ΥΕΘΑ!!!
Στάθης Λέκκας
ΣΣΕ 71
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/, 22/9/2012