17 Σεπ 2012

Ερχεται ο "μεγάλος εισπράκτορας" για τα χρέη προς τα ταμεία

Ερχεται ο "μεγάλος εισπράκτορας" για τα χρέη προς τα ταμεία, με τη συνδομή ιδιωτών ελεγκτών που θα ζητούν τις εισφορές, θα κόβουν πρόστιμα και θα μπορούν να εισηγούνται ακόμη και λουκέτο μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης!
Η λύση αυτή προκρίνεται στη μελέτη για την ανάκτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας από το στέλεχος του ΔΝΤ Πατρίκ Ντε Μετς.
Η μελέτη (μέρος της οποίας είχε αποκαλύψει ο "ΑΤ" από τις 25 Αυγούστου) θα αποτελέσει τη βάση για το νέο μοντέλο είσπραξης εισφορών που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και για το λόγο αυτό χθες αρμόδια στελέχη του υπουργείου και του ΙΚΑ είχαν ειδική σύσκεψη με τον Βέλγο τεχνοκράτη για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου.
Ως τελική λύση στο πρόβλημα ανάκτησης των ληξιπρόθεσμων εισφορών προτείνεται η δημιουργία ενός "υπερ-ταμείου", το οποίο θα αναλάβει το "κυνήγι" όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό του ΙΚΑ, του ΟΓΑ του ΕΤΑΑ και ίσως του ΟΑΕΕ, από τον Ιούλιο του 2013.
Παράλληλα, όμως, προτείνεται να εμπλακούν στο κυνήγι των εισφορών ιδιωτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία.
Θα μπορούν να προτείνουν ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων εφόσον το χρέος τους προς το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 8 μήνες, ενώ η όποια απόφαση για ευνοϊκή ρύθμιση θα λαμβάνεται με αυστηρά κριτήρια αν διαπιστωθεί ότι η οφειλή δεν μειώνεται μετά τους 12 μήνες.
Ειδικά για τον ΟΓΑ, αναφέρεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και η δέσμευση μέρους των αγροτικών επιδοτήσεων έναντι των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών που ξεπερνούν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ!

του Κώστα Κατίκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 15/9/2012