Αναξιοποίητο θησαυρό άνω των 35 δισ. ευρώ έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα πραγματικό χρυσωρυχείο που προέρχεται από κοινοτικά προγράμματα, σχολάζουσες κληρονομιές, κληροδοτήματα και ακίνητα που μένουν στο... ράφι.
Μόνο από το ΕΣΠΑ παραμένουν στα κοινοτικά ταμεία πάνω από 10 δισ. Ευρώ αφού μέχρι πρότινος η απορρόφησή του δεν ξεπερνούσε το 24,4%, ενώ την πρώτη διετία εφαρμογής του έφτανε μόλις το 3%.
Αλλα 5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τη συμμετοχή του κράτους.
Πρόκειται για κονδύλια (εκτός ΕΣΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προορίζονται για την εκτέλεση χιλιάδων μικρών και μεγάλων έργων.
Αλλα 5 δισ. που ήταν να διατεθούν στις επιχειρήσεις, μέσω του επενδυτικού νόμου καθυστερούν να εκταμιευθούν ή δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στους επιχειρηματίες που επένδυσαν, λόγω της προαναφερθείσης κρατικής αδυναμίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές περίπου 10 δισ. ευρώ απωλέσθηκαν ανεπιστρεπτί, εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, που σε συντριπτικό ποσό θα αντλούνταν από κοινοτικούς πόρους.
Ισως, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) το αρχικό ύψος του οποίου υπερέβαινε τα 10,3 δισ. ευρώ αλλά τώρα δεν είναι διαθέσιμα ούτε τα μισά.
Ακόμη και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης το οποίο ανέρχεται σε 631 εκατ. ευρώ δεν «περπατάει», κάτι που προκάλεσε την έκρηξη, την περασμένη εβδομάδα, του συνήθως μελίχιου υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη.
Ο «κουμπουράς» που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει «σπάσει» εξαιτίας της χρόνιας αβελτηρίας του, ακούει στο όνομα σχολάζουσες κληρονομιές και κληροδοτήματα.
Σε πάνω από 5 δισ. Ευρώ που αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ, ανέρχεται η αξία των σχολαζουσών κληρονομιών. Οι περιουσίες αυτές, αν και τυπικά έχουν περιέλθει στο κράτος, για να μπορέσει το τελευταίο να τα εκμεταλλευθεί με όποιον τρόπο επιλέξει θα πρέπει να προηγηθεί εκκαθάριση των όποιων εκκρεμοτήτων υπάρχουν.
Μια διαδικασία που πολλές φορές ολοκληρώνεται σε 30 χρόνια(!).
Σε άλλα 8-10 δισ. Ευρώ υπολογίζεται η περιουσία των περίπου 12.500 κληροδοτημάτων.
Το τραγελαφικό είναι ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή τους και η συνολική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων τους.
Εργο, που όπως μαθαίνουμε θα αναλάβει η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Αλλη μεγάλη πηγή εσόδων αποτελεί η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που κυμαίνεται μεταξύ 270-290 δισ. Ευρω.
Απ’ αυτή άμεσα εκμεταλλεύσιμο είναι το 15% δηλαδή κάπου 45-50 δισ.
Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, με τη μεταστέγαση σε λειτουργικά ιδιόκτητα κρατικά κτίρια εκατοντάδων δημοσίων υπηρεσιών που σήμερα πληρώνουν υψηλά ενοίκια, την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων των ακινήτων που το ίδιο ενοικιάζει σε ιδιώτες και με την ενοικίαση ακινήτων σε περιοχές που θεωρούνται φιλέτο.
Μόνο από την ενοικίαση των κτιρίων που κατέχει, πιστεύεται ότι το κράτος θα έχει ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει από τη μεταφορά υπηρεσιών του σε δικά του ακίνητα. Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν για να αποδώσουν συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, στοιχεία που δεν αποτελούν, είναι αλήθεια, τις αρετές του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους!
Ανεκμετάλλευτος «κουμπαράς»
* 10 δισ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ από τα συνολικά 20,21 δισ. που δικαιούται η χώρα μας μέχρι το 2013.
* 5 δισ. Ευρώ από άλλους κοινοτικούς πόρους για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων.
* 5 δισ. Ευρώ που παραμένουν αδιάθετα και προβλέπονται μέσω του επενδυτικού νόμου.
* 5 δισ. Ευρώ από τη μη εκμετάλλευση των σχολαζουσών κληρονομιών.
* 8-10 δισ. Ευρώ από την μη αξιοποίηση της περιουσίας (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα) των 12.500 κληροδοτημάτων και
* 2 δισ. Ευρώ από την ενοικίαση δημοσίων κτιρίων και μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητα, κρατικά, ακίνητα.
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 24/9/2012