Την εκτίμηση που προέρχεται από αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει (με συνταξιοδότηση) ώς και διακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, έκανε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης των Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, προέβλεψε "αθρόα έξοδο των υπηρετούντων στο Δημόσιο και μείωση του αριθμού όσων απομείνουν κατά 200.000 στο τέλος της επόμενης τριετίας. Μόνο για φέτος, πρόσθεσε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον 40.000 υπάλληλοι, ανατρέποντας τους μέχρι σήμερα, αισθητά πιο συντηρητικούς, υπολογισμούς.
Αλλοι 35.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα... αναχωρήσουν οικειοθελώς με την εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων υπηρεσίας που θα τους δώσουν το κλειδί για τη συνταξιοδότησή τους.
Για τον κ. Μανιτάκη στις αρχές του 2016 το ανθρώπινο δυναμικό στο ελληνικό κράτος θα είναι μικρότερο κατά το 1/3 σε σχέση με το 2002. Εξέφρασε, πάντως, την αγωνία του μήπως αποψιλωθεί η δημόσια διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι οι επιτροπές αξιολόγησης των δομών των υπουργείων και των υπολοίπων δημοσίων φορέων - ολοκληρώνουν το έργο τους ενώ ήδη παραδόθηκαν οι πρώτες πέντε σχετικές εκθέσεις.
Στη συνέχεια θα καταρτισθούν τα νέα οργανογράμματα λειτουργίας των υπηρεσιών και στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.
Πρώτα θα επιλεχθούν οι νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και γενικά αυτοί που θα καταλάβουν τις θέσεις ευθύνης και μετά θα αρχίσει το "ξεσκόνισμα" των υπόλοιπων υπαλλήλων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μανιτάκης στο "τέρας της γραφειοκρατίας που κοστίζει ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6,8% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα δε με έρευνες μόνο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (εξ)αναγκάζονται να δαπανούν κάθε χρόνο πάνω από 2 δισ. ευρώ κατά τις συναλλαγές τους με την πολιτεία.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει ταχεία διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν επίορκους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, "η ατιμωρησία βλάπτει το κύρος και την αξιοπρέπεια της δημόσιας διοίκησης".
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 20/9/2012