30 Αυγ 2012

Σαρωτικές μετακινήσεις και αλλαγές στο Δημόσιο

Σαρωτικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη δομή του κράτους με την εφαρμογή πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, από το Γραφείο του πρωθυπουργού μέχρι και την τελευταία υπηρεσία.
Το νέο μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης φέρει τη σφραγίδα της Ομάδας Κρούσης (Task Force) της Κομισιόν που έχει ζητήσει, εδώ και μήνες, ριζικές ανακατατάξεις, στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου.
Το κλειδί βρίσκεται στη μεταφορά όσων περισσότερων διοικητικών αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δήμους, με παράλληλη μετάθεση του προσωπικού που δεν ανταποκρίνεται (θα προηγηθεί αξιολόγηση) στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Αυτό, κυρίως θα αφορά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τους ακολουθήσουν και συνάδελφοί τους υψηλοτέρων εκπαιδευτικών κατηγοριών που θα αποτύχουν στις εξετάσεις που θα καθορίσουν την παραμονή τους ή όχι στις θέσεις που κατέχουν σήμερα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στα υπουργεία που θα μετατραπούν σε επιτελικές μονάδες θα παραμείνουν μόνο όσοι διαθέτουν άριστες γνώσεις πληροφορικής, οι οποίοι θα αναλάβουν την τεχνολογική υποστήριξη των υπόλοιπων υπηρεσιών του κράτους.
Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων που θα συνδράμει το έργο τους.
Στο πλαίσιο αυτό (επανα)προωθείται η ιδέα θεσμοθέτησης διυπουργικών κλάδων υπαλλήλων, με ειδικότητα στις νέες τεχνολογίες, οι οποίοι θα μετακινούνται από φορέα σε φορέα, αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν και θα δίνουν τα «φώτα» τους.

Εμφαση στην τεχνολογία

Κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια η σύσταση ανά υπουργείο Επιτροπής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης, μέσω των οποίων θα δίνονται όλες οι εντολές στις εποπτευόμενες υπηρεσίες.
Επίσης, θα δοθεί έμφαση στη διάκριση μεταξύ των Διευθύνσεων εκτελεστικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, ενώ θα αφαιρεθούν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και τα τμήματα που τις ασκούν θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.
Επιδίωξη θα είναι να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν, οι περίπου 20.000 αρμοδιότητες με τις οποίες έχουν «φορτωθεί» οι δημόσιοι οργανισμοί.
Ετσι θα επιτευχθεί ο μείζων στόχος που είναι «η σύμπτυξη υπηρεσιακών μονάδων όπου αυτό δικαιολογείται, ώστε ομοειδή ή ομόλογα αντικείμενα να συντονίζονται και οι υπηρεσίες να λειτουργούν ορθολογικά και αποδοτικά.
Η σύσταση νέων υπηρεσιακών μονάδων θα μπορεί να γίνει με βάση το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων σ’ αυτές που έχουν σχέση με το καθ’ ύλην αντικείμενο του υπουργείου, δήμου ή νομικού προσώπου, και σ’ εκείνες που έχουν σχέση με την εσωτερική οργάνωση, το προσωπικό, την εκπαίδευση κ.λπ.
Σε απλά Ελληνικά θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των καθηκόντων με βάση τις λειτουργικές ανάγκες έκαστου υπουργείου, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και το ύψος των λειτουργικών δαπανών κάθε υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, το οποίο θα συνδεθεί άμεσα με την παραγωγικότητα και την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
 
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 29/8/2012