16 Ιουλ 2012

Τα πρώτα «λουκέτα»

vrefonipiakos-stathmos-mesa
H κρίση κλείνει τα Βρεφονηπιακά Τμήματα στο Μαρούσι, ενώ σημαντικές περικοπές εγγραφών βρίσκονται προ των... πυλών και στους υπόλοιπους Παιδικούς Σταθμούς. Ο Δήμος λέει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την κατάσταση», αλλά τα περιθώρια στενεύουν...
Δυσάρεστα ήταν τα νέα για πολλούς γονείς ενόψει Σεπτεμβρίου, που κατοικούν στον Δήμο Αμαρουσίου και θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Όπως και επίσημα ανακοίνω-σε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) Νίκος Κάββαλος, η έλλειψη προσωπικού (λόγω αποχώρησης 19 ατόμων που έληξαν οι συμβάσεις τους) και η αδυναμία προσλήψεων λόγω των όσων προβλέπουν τα μνημόνια και ο «Καλλικράτης», όχι μόνο οδηγούν στο κλείσιμο όλων των Βρεφικών Τμημάτων (για μωρά έως και 30 μηνών), αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, μειώνονται κατά περίπου 300 τα παιδιά που μπορούν να εγγραφούν για τη νέα χρονιά στους Παιδικούς Σταθμούς σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπονται να εγγραφούν μόλις 550 με 600 παιδιά, βάσει του υπάρχοντος προσωπικού των 66 ατόμων παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.

Αμφίβολο το «σωσίβιο» των 39 προσλήψεων

Οι ανακοινώσεις του Ν. Κάββαλου «μούδιασαν», όπως είναι φυσικό, όσους βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων την περασμένη Τρίτη και, τουλάχιστον από την πλευρά της μειοψηφίας, διατυπώθηκαν εύλογα και αγωνιώδη ερωτήματα για το «τι μέλλει γενέσθαι με τα βρέφη, αλλά και με όσες εργαζόμενες μητέρες δεν θα μπορέσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς».
Σε αυτό το σημείο ο Ν. Κάββαλος ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Δήμος έχει ήδη υποβάλει μέσω ΑΣΕΠ αίτημα για πρόσληψη 39 εργαζομένων (παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού) 11μηνης σύμβασης, «που έγινε δεκτό και προωθείται στο υπουργείο και θα μας βοηθήσει να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις που θα μας υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στις εργαζόμενες μητέρες».

Προβληματισμός και ανησυχία

Την αισιοδοξία του προέδρου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ πάντως, ότι «ελπίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τους έχουμε προσλάβει», δεν συμμερίστηκε ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης, ο οποίος, επικαλούμενος την κοινή εμπειρία, επισήμανε ότι «το πιο πιθανό είναι να εγκριθούν αυτές οι θέσεις γύρω στο… Πάσχα, επομένως τι θα γίνει μέχρι τότε;».
Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Νίκος Μπουντούρογλου και Θανάσης Φωτόπουλος ζήτησαν από τον δήμαρχο και τη διοίκηση να υπάρξει ομόφωνη και συγκροτημένη πίεση από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, εκφράζοντας την αγωνία τους τόσο για το τι θα γίνει με όσα βρέφη και νήπια βρεθούν εκτός… νυμφώνος, αλλά και για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση και η τελική έγκριση των αιτήσεων.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης εξέφρασε την αγωνία του για το θέμα των βρεφών που, πλέον, αποκλείονται από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να τα στέλνουμε ως “βορά” στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
Την ίδια αγωνία συμμερίστηκε και ο συνάδελφός του Δάμων Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), ο οποίος επιπρόσθετα ζήτησε άμεση πρόσβαση των δημοτικών συμβούλων στη βάση αξιολόγησης των αιτήσεων, προκειμένου, όπως είπε, «να είμαστε σίγουροι ότι υπήρξε διαφάνεια ως προς την επιλογή των παιδιών».

«Αναγκαστικά κόπηκαν τα βρέφη»

Απαντώντας στις επισημάνσεις, ο Ν. Κάββαλος τόνισε ότι «από πέρυσι ισχύει στον Δήμο Αμαρουσίου ειδικό και αδιάβλητο σύστημα ηλεκτρονικής αξιολόγησης των αιτήσεων και δεν διατυπώθηκε ούτε ένα παράπονο από κάποιον γονιό», ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο των Βρεφικών Τμημάτων, συμπλήρωσε: «Δεν πήραμε ελαφρά τη καρδία την απόφαση αυτή ως Δ.Σ. του ΟΚΟΙΠΑΔΑ. Όμως, επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να υπάρχουν 3 παιδαγωγοί ανά 12 βρέφη, πράγμα αδύνατο αυτή τη στιγμή με τα ισχύοντα δεδομένα, προτιμήσαμε να καταργήσουμε αυτά τα τμήματα που πέρυσι φιλοξενούσαν 100 βρέφη, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε όσα περισσότερα νήπια γίνεται. Δυστυχώς, κάθε μέρα ξεφυτρώνουν και νέοι νόμοι που μας δένουν τα χέρια ως προς τις προσλήψεις, όμως εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε τις άνεργες και ανασφάλιστες μητέρες, προβλέποντας έξτρα μοριοδότησή τους».

Ανάσες για τους γονείς μέσω ΕΣΠΑ

Ωστόσο, υπήρχαν και καλά νέα από τον Ν. Κάββαλο και αυτά είχαν να κάνουν με το πρόγραμμα απαλλαγής από τα τροφεία μέσω ΕΣΠΑ. Όπως ενημέρωσε το Σώμα, ο Δήμος κατάφερε να του εγκριθούν 520 θέσεις μέσω του προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι από τον υφιστάμενο αριθμό που μπορεί να δεχθούν οι Παιδικοί Σταθμοί (550-600 παιδιά), ένας πολύ μεγάλος αριθμός τους μπορεί να είναι δικαιούχος του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, οι αιτήσεις για το ΕΣΠΑ ξεκίνησαν από τις 13 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 23 του ίδιου μήνα. Στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω.

«Τροφεία και υποδομές σε καλό επίπεδο»

Αναφερόμενος στις κτηριακές εγκαταστάσεις των Παιδικών Σταθμών, ο Ν. Κάββαλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, προσθέτοντας ότι «ήδη γίνονται και οι απαραίτητες συντηρήσεις ενόψει της νέας χρονιάς». Σε οικονομικό επίπεδο, χαρακτήρισε ως πολύ καλή την κατάσταση, καθώς, όπως ανέφερε, «το Νομικό Πρόσωπο έχει και αποθεματικό».
Ως προς τα τροφεία, επισήμανε ότι το όριο απαλλαγής για μια οικογένεια ανέβηκε από τα 7.000 ευρώ ετησίως πέρυσι στα 10.000 ευρώ φέτος και συνολικά εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, επίσης, «μετά από πρόταση του δημάρχου και ξεπερνώντας τον κανονισμό λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, δίνουμε έξτρα μοριοδότηση σε άνεργες μητέρες με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το όριο αναπηρίας γονέων κατέβηκε από το 65% στο 50%, ενώ απαλλαγές ισχύουν για στρατευμένους γονείς, φοιτητές και μονογονεϊκές οικογένειες».

Δήμαρχος: «Υποχρεωτικό δίλημμα υπό αντίξοες συνθήκες»

Τη συζήτηση για το θέμα έκλεισε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε ως «πλήρη» την ενημέρωση από τον Ν. Κάββαλο προς το Σώμα, κατέστησε σαφές ότι «όλοι στον Δήμο θέλουμε να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί εκτός των Παιδικών Σταθμών». Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως «πολύ καλή τα τελευταία χρόνια» την ποιότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, «παρά το γεγονός ότι υπήρξε συνεχής αύξηση των γονέων που ήθελαν να εγγράψουν τα παιδιά τους».
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο Γ. Πατούλης εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση κατά του «Καλλικράτη», για τις δυσχέρειες που έχει επιφέρει, όπως είπε, στη λειτουργία βασικών δομών των Δήμων και πρόσθεσε: «Πριν δύο καλοκαίρια είχαμε ζήσει το κλείσιμο πολλών Βρεφονηπιακών Σταθμών ανά την Ελλάδα και στον Δήμο Αθηναίων, όμως εμείς καταφέραμε μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να εξακολουθήσουμε να απορροφούμε όλες τις αιτήσεις και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών στα παιδιά και τους γονείς, με τρομερές προσπάθειες από το προσωπικό. Φέτος καταθέσαμε και πάλι τις αιτήσεις μας για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ πιέζουμε και θα εξακολουθήσουμε να πιέζουμε όσο μπορούμε και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να μας δοθεί το απαραίτητο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών».
Και ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας: «Με τις παρούσες συνθήκες, όμως, έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα κρατήσουμε τα βρέφη και θα πάρουμε πολύ λιγότερα παιδιά ή αν θα πρέπει να πράξουμε το αντίθετο. Με βάση το νομικό πλαίσιο, τα βρέφη απαιτούσαν τριπλάσιο προσωπικό σε σχέση με τα νήπια, επομένως πήραμε την απόφαση να πάρουμε όσα περισσότερα νήπια γίνεται. Δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός είναι προσαρμοσμένος στα υφιστάμενα δεδομένα, της μεγάλης έλλειψης προσωπικού».

Ρεπορτάζ του Γιάννη Μπεθάνη, http://www.amarysia.gr/, 13/7/2012