12 Ιουν 2012

Και «χώρος άθλησης» το πάρκο

fot
Η νομιμοποίηση του αθλητικού χώρου (ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, κερκίδες, αποδυτήρια), που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο πάρκο επί των οδών Ιωαννίνων και Τυμφρηστού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου της Τρίτης 29 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, ώστε να επιτραπεί ο χαρακτηρισμός του χώρου από χώρος πλατείας και παιδικής χαράς, σε χώρος πλατείας, παιδικής χαράς και άθλησης, απορρίπτοντας σχετική ένσταση περίπου 30 κατοίκων.
Με την ένστασή τους (κατά προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011) οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη μετατροπή θα επιβαρύνει σημαντικά τον χώρο. Σημειώνεται ότι τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιεί ο Σύλλογος ΦΟΤ Χαλανδρίου.
Η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς ύστερα από σχετικές ενστάσεις που υπέβαλαν οι κάτοικοι στους αρμόδιους φορείς, αυτές κρίθηκαν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες από την Πολεοδομία.

Νομιμοποίηση

Στην εισήγησή τους τόσο ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Βάσιος υπογράμμισαν με έμφαση ότι η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, και όχι στη δημιουργία προϋποθέσεων για την κατασκευή νέων.
Ωστόσο, η τοποθέτησηαυτή δεν έπεισε τους συμβούλους των συνδυασμών ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ναι μεν συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης των εγκαταστάσεων, ωστόσο δεν έχουν «καμία εμπιστοσύνη», όπως είπαν, στις εξαγγελίες της διοίκησης για μη δημιουργία νέων.

«Αναγκαίος χώρος άθλησης»

Συγκεκριμένα, εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βάσιος ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «μοναδικός στόχος μας είναι να νομιμοποιήσουμε υφιστάμενες χρήσεις».
Ο ίδιος ενημέρωσε το συμβούλιο ότι τα κτίσματα εντός της πλατείας «έχουν κριθεί αυθαίρετα», εξηγώντας ότι «από την Περιφέρεια μας ενημέρωσαν ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της κατεδάφισης είναι η συγκεκριμένη τροποποίηση».
Ωστόσο, ο ίδιος στάθηκε και στην κοινωνική πλευρά του θέματος, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στη δημιουργία των εγκαταστάσεων από προηγούμενες διοικήσεις «προκειμένου να καλυφθούν», όπως είπε, βασικές ανάγκες των κατοίκων. «Θα ήθελα να παρακαλέσω για την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου», ολοκλήρωσε.
Στο ίδιο πνεύμα, και ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, υπογράμμισε «το μεράκι και τη διάθεση με τα οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί αυτός ο χώρος», εξαίροντας και την προσφορά των ανθρώπων του Συλλόγου. «Είναι ένα κόσμημα από πλευράς ήθους, άθλησης και απασχόλησης», είπε ο ίδιος δηλώνοντας ότι θεωρεί «ακατανόητο» το γιατί κάποιοι κάτοικοι θέλουν «να κλείσουν ένα κέντρο απασχόλησης των παιδιών». Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση, και αυτός από την πλευρά του, για ομόφωνη ψήφιση αυτής της τροποποίησης.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Ηλίας Ντάβαρης, τόνισε ότι «η πεμπτουσία της εκπαίδευσης είναι η μόρφωση και η άθληση», ενώ από την πλευρά της, η σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Κική Γκότση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η υποκρισία περισσεύει. Εδώ γίνονται αίσχη και μας ενοχλεί αυτό;». Υπέρ της διατήρησης του χώρου που «όχι μόνο βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά τα κρατάει και μακριά από τη χρήση ουσιών», τάχθηκε και ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Σταμάτης Καραμολέγκος.

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη»

Ωστόσο, τον προβληματισμό του για το θέμα εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λάζαρος Παναγιώτου, διερωτώμενος εάν υπάρχει η πρόθεση για δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον χώρο.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν νομιμοποιεί απλώς το γήπεδο, αλλά δίνει τη δυνατότητα «να μπει ιδιώτης στον χώρο», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά. Η ίδια σημείωσε ότι είναι θετική ως προς τη συνέχιση της ύπαρξης των εν λόγω εγκαταστάσεων ωστόσο, όπως είπε, «όπου γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις που “ανοίγουν την όρεξη”, συνήθως ακολουθούν και άλλες» και κατέληξε: «Μετανιώνουμε κάθε φορά που σας εμπιστευόμαστε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος στάθηκε κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι «από το Χαλάνδρι λείπουν αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι», τονίζοντας ότι «γι’ αυτό φταίνε οι διοικήσεις και όχι οι κάτοικοι». Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα» για όποιον ασκεί διοίκηση «το να φορτώνει τις συνολικές αδυναμίες διαχείρισης του Δήμου, όσον αφορά την επάρκεια σε αθλητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές, στους κατοίκους και να τους βάζει να τσακώνονται μεταξύ τους».
Ακολούθως αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις της παράταξής του λέγοντας: «Υπάρχει διαχρονικά η απαίτηση από τον Σύλλογο για τη δημιουργία κλειστού γηπέδου εκεί. Κατά τη γνώμη μας, η απαίτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια διαχείριση του χώρου για ερασιτεχνικό αθλητισμό». Παράλληλα, τόνισε ότι στη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα, αναφέρεται σαφώς ότι με αυτή την αλλαγή «δύναται» να κατασκευαστεί και κλειστό γήπεδο.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Ρούσσος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας τα παρακάτω: «Τι πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος πηγαίνει τα παιδιά του στο γήπεδο και θέλει αυτό να υπάρχει, αλλά δεν θέλει με κανένα τρόπο στο μέλλον κάποιοι, πατώντας σε παρόμοιες γνωμοδοτήσεις, να το μετατρέψουν σε χώρο επαγγελματικού αθλητισμού;».
Και συμπλήρωσε: «Επειδή διαχρονικά δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αλλά επειδή ταυτόχρονα είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της ανάγκης των κατοίκων για ψυχαγωγία και άθληση, δεν μπορούμε παρά να ψηφίσουμε λευκό».

«Σας επιστρέφουμε την προσβολή»

Ωστόσο, έντονη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε όταν ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, αντέδρασε στα λεγόμενα των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας περί «μη εμπιστοσύνης» προς τη διοίκηση.
«Δεν ξέρω γιατί εμείς πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς; Ποιες προτάσεις έχετε κάνει;», είπε, διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν να μας προσβάλλετε με αυτόν τον τρόπο συνεχώς, χωρίς να σας έχουμε δώσει το δικαίωμα;» και ζητώντας να μάθει «Τι φέραμε εδώ και δεν το τηρήσαμε;».
Απαντώντας, ο κ. Ρούσσος ξεκίνησε να απαριθμεί, σε έντονο ύφος διάφορες υποθέσεις που απασχολούν επί χρόνια τον Δήμο, όπως οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, η υπόθεση Δουζένη, η δημιουργία του Carrefour επί της Δουκίσσης Πλακεντίας κ.α.
Τα παραπάνω προκάλεσαν και πάλι την αντίδραση του κ. Κουράση, που επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να χρεωθεί καταστάσεις που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις. «Όλα αυτά σας τα επιστρέφουμε και σας λέμε ότι είμαστε διοίκηση από την 1η Ιανουαρίου 2011», είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το θέμα.
Τελικά η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ να καταψηφίζει και την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ να ψηφίζει λευκό.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 11/6/2012