19 Ιουν 2012

Όροι και προϋποθέσεις επιδότησης θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Θα ξεπεράσουν τις 100.000 οι αιτήσεις γυναικών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν επιδοτούμενη θέση φιλοξενίας των παιδιών τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που κάλυψε η περσινή υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, αφού οι θέσεις που είχαν επιδοτηθεί ήταν 48.360 και οι επωφελούμενες μητέρες έφτασαν τις 41.957.
Πάντως η «μάχη» που δίνει η Αυτοδιοίκηση, που έχει και το σημαντικότερο μερίδιο συμμετοχής στο πρόγραμμα με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι να μη μειωθεί ο περσινός αριθμός των επιδοτούμενων θέσεων, αλλά και το ύψος της χρηματοδότησης -15% – ανά παιδί, αφού πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της τάξης των 48 εκ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα σχολική χρονιά και μείωση των θέσεων κατά 40%.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μείωση κατά 48 εκ. ευρώ του ποσού επιδότησης του προγράμματος

Το τελικό ποσό χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για φέτος αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στα 125 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό επιδότησης των δομών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι μειωμένο κατά 48 εκ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα σχολική χρονιά που ανερχόταν στα 173 εκατ. ευρώ.
Οι εκκλήσεις των δημάρχων για διατήρηση του ποσού στα ίδια επίπεδα δεν εισακούστηκαν με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος μείωσης όχι μόνο του ποσού που θα λάβουν οι δομές, αλλά και των θέσεων των παιδιών που θα μπορούν να καλυφθούν μέσω του σχετικού προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2012 λειτουργεί συνολικά 2.106 δομές που αφορούν στην παιδική προστασία και φροντίδα, από αυτές 1.174 συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ενώ 932 χρηματοδοτούνται με δημοτικούς πόρους. Αν συνυπολογιστούν και οι θέσεις που δημιουργούνται μέσα από τις αυτοχρηματοδοτούμενες δημοτικές δομές το σύνολο των επωφελούμενων οικογενειών τη τρέχουσα σχολική περίοδο φθάνει στις 94.251 οικογένειες, (41.967 από τις συγχρηματοδοτούμενες δομές και 52.284 από τις αυτοχρηματοδοτούμενες δημοτικές δομές). Στα προγράμματα αυτά εργάζονται συνολικά 9.832 εργαζόμενοι.
Οι σχετικές εξελίξεις ενδέχεται να προκαλέσουν μία μείωση στην τελική επιδότηση των θέσεων που μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 40%. Εν τω μεταξύ λόγω της οικονομικής κρίσης, οι γονείς έχουν κάνει σαφή στροφή προς τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με συνέπεια χιλιάδες αιτήματα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν. Η πλειονότητα των δήμων αναμένει την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο θα είναι σε θέση να δεχθεί επιπλέον παιδιά. Παράλληλα πολλοί δήμοι έχουν αναγκαστεί μετά τις περικοπές που υπέστησαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2012, να σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τροφείων. Ταυτόχρονα πολλοί δήμοι αναγκάζονται, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει από τις χρηματοδοτήσεις, να λειτουργήσουν λιγότερες βάρδιες στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Δύο βασικά ερωτήματα περιμένουν απάντηση: τι θα γίνει με τη μείωση του 15% στη χρηματοδότηση του προγράμματος, και ποιος θα επωμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει λόγω της κατάργησης του ποσού που προβλεπόταν για τη μεταφορά των μαθητών; (Το ποσό για τη μεταφορά έφθανε στα 400 ευρώ).
Το τρέχον σχολικό έτος οι μητέρες επιδοτήθηκαν συνολικά από 4.750 -3.500 ευρώ, (ανάλογα με την ηλικία των παιδιών). Στη νέα σχολική χρονιά η επιδότηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3.700 -2900 ευρώ. Στο αισιόδοξο σενάριο, σε περίπτωση που δεν μετακινηθούν οι απώλειες των δομών στις επωφελούμενες μητέρες, η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 22%. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τα 40.000 δε θα μπορούν να καταθέσουν καν αίτηση.

Κόβουν δύο περιφέρειες από το πρόγραμμα, εκτός 2.840 θέσεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτός επιδότησης της συγκεκριμένης δράσης μένουν οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Ο αποκλεισμός τους οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στο γεγονός ότι έχουν απορροφήσει το σύνολο των προβλεπόμενων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μένουν εκτός επιδότησης 2.840 θέσεις παιδιών, οι οποίες βρίσκονται σε δομές αυτών των περιφερειών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης με επιστολή του στις 11-6-2012 προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει έκκληση προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να καλυφθούν οι δύο αυτές περιφέρειες.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με πληροφορίες του localit.gr η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για τις προϋποθέσεις, τις ημερομηνίες και τις προϋποθέσεις στην σελίδα της ΕΕΤΑΑΑ. (WWW.eetaa.gr), που είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος.
Πάντως το δεδομένο είναι ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν εργαζόμενες ή άνεργες μητέρες.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται πρώτα στις υποψήφιες δομές και στη συνέχεια στις μητέρες που επιθυμούν να επιδοτηθούν.
Οι μητέρες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν θα λάβουν χρήματα, αλλά ένα βάουτσερ- εισιτήριο, με το οποίο θα «εξαργυρώσουν» τη φιλοξενία του παιδιού τους.
Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο οι δημοτικοί, όσο και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Σημαντικές ανατροπές των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα

Τέσσερις σημαντικές αποφάσεις έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και που οδηγούν στο «κούρεμα» της επιδότησης των θέσεων.

•Για να κάνει μια μητέρα αίτηση θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της να μην ξεπερνάει τις 40.000.

•Οι επιχορηγήσεις που θα λάβουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2011 κατά 15%.

•Σημαντική επίδραση στη τελική διαμόρφωση του ποσού που λάμβαναν οι μητέρες θα έχει και το γεγονός ότι καταργείται και το επίδομα μεταφοράς των παιδιών.

•Μια άλλη «έκπληξη» που θα επιφυλάσσει η προκήρυξη για τους φορείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έχει να κάνει με τις βάρδιες. Σύμφωνα με τη νέα πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ιδιωτικοί και δημοτικοί, θα πρέπει να επιλέξουν για την ένταξη στο πρόγραμμα τους μόνο μια βάρδια, την πρωινή ή την απογευματινή.

Μέσα Ιουλίου οι καταθέσεις αιτήσεων συμμετοχής

Οι εργαζόμενες μητέρες θα ενημερωθούν μέσα από τη πρόσκληση ενδιαφέροντος πότε θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες θα αρχίσουν να κατατίθενται περίπου στα μέσα Ιουλίου. Θα προηγηθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων που θα έχουν καταβάλει οι υποψήφιες δομές. Αφού αξιολογηθούν οι δομές θα καταγραφούν και οι θέσεις που θα επιδοτηθούν.