29 Ιουν 2012

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ : Ζητά «προσαρμογή στην πραγματικότητα» της εξαθλίωσης


Το... διεκδικητικό πλαίσιο των δήμων, που συνοψίζεται στο να μη μειωθούν παραπέρα οι ήδη τραγικά μειωμένοι πόροι τους, χάραξε, χτες, ενόψει των συναντήσεων που θα επιδιώξει με τους αρμόδιους υπουργούς, το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να δοθεί μια πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, από την οποία όμως, όπως έγινε σαφές, αξιώνουν ουσιαστικά τη συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής, καθώς υιοθετούν τη λογική της διατήρησης της χρηματοδότησης του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων. Λογική που συνεπάγεται την περικοπή κατά περίπου δύο δισεκατομμυρίων, μέχρι το τέλος του χρόνων, των πόρων των δήμων και δεν εγγυάται την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Αλλωστε, στο σκεπτικό της ΚΕΔΕ, όπως διεφάνη χτες από τοποθετήσεις μελών του ΔΣ, προεξέχοντος του δημάρχου της Αθήνας, Γ. Καμίνη, είναι η εξεύρεση άλλων τρόπων -πέραν δηλαδή της κρατικής χρηματοδότησης- για να λειτουργήσουν οι δήμοι. Προέτρεψε... «να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα». Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκαν απόψεις για χρηματοδότηση των δήμων από δανεισμό, ή από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις πολιτικές αυτές συμπύκνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Ασκούνης, κάνοντας λόγο για «περισσότερη αποκέντρωση» και «αυτονομία» της τοπικής διοίκησης, ώστε να υποκαταστήσει το κράτος «το οποίο -όπως είπε- απέτυχε οικτρά».
Την ώρα που το ΔΣ της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει τον προσανατολισμό του για τη λεγόμενη «αυτονομία» -που σημαίνει την κάλυψη των όποιων πενιχρών πόρων λαμβάνουν τώρα οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από νέα φορολόγηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ή εκμετάλλευση δημοτικής περιουσίας- υπηρεσίες κυρίως πρόνοιας καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται κατά 25% η χρηματοδότηση προνοιακών δομών μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ η λειτουργία του Βοήθεια στο Σπίτι από το Σεπτέμβρη είναι αβέβαιη.
Κατά τα άλλα, τη χτεσινή συνεδρίαση απασχόλησε έκθεση της τρόικας που κατήγγειλε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων την τελευταία διετία. Η ΚΕΔΕ θεωρεί τα στοιχεία της έκθεσης ανακριβή και ζητά από τους συντάκτες της να κατονομάσουν τις πηγές τους. Ο δε Κ. Ασκούνης πρότεινε μάλιστα να υπάρξει συζήτηση για το θέμα με την τρόικα.

Να παρέμβει η ΚΕΔΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Την αντίθεσή της «να ανοίξουμε διάλογο με την τρόικα» εξέφρασε η Ελ. Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η ίδια υπογράμμισε ότι μπαίνει ζήτημα άμεσης κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να λειτουργήσουν μια σειρά από δομές των δήμων. Στηλίτευσε τη στάση της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, όταν αυτό δεν αρκεί. Κάλεσε την ΚΕΔΕ να αναλάβει δράση και να διεκδικήσει άμεσα:

Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις γονέων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός. Να καταργηθούν τα τροφεία για όλους. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί, με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση. Για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι. Να μη γίνει καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να αυξηθεί το κονδύλι για την πυροπροστασία των δήμων και να προσληφθεί προσωπικό.

Να παρθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, με την ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης.

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 29/6/2012