27 Ιουν 2012

Καταρρέει και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" που παρέχει φροντίδα σε 110.000 άπορους ηλικιωμένους.
Το θέμα θεωρείται πρώτης προτεραιότητας καθώς η διάρκεια του προγράμματος μετά από συνεχείς παρατάσεις εκπνέει τον Σεπτέμβριο και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ικανά κονδύλια για τη χρηματοδότησή του.
Εκτός των άλλων η κατάρρευση της δημοφιλέστερης κοινωνικής υπηρεσίας των δήμων θα έχει ως αποτέλεσμα να "πεταχθούν στο δρόμο" και οι 3.800 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη δομή, που κατά κύριο λόγο είναι γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί.
Η δυσμενής εξέλιξη συμβαίνει τη στιγμή που έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20% οι αιτήσεις ανήμπορων ατόμων τρίτης ηλικίας που στην πλειοψηφία τους είναι μόνοι στη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέφυγε να εντάξει το "Βοήθεια στο Σπίτι" στο ΕΣΠΑ, παίζοντας το παιχνίδι των αμφιλεγόμενων ΜΚΟ. Οι τελευταίες, που ελέγχονται στο σύνολό τους από στελέχη της Αριστεράς, ήθελαν να αναλάβουν τις υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα το πρόγραμμα με προσωπικό, αποκλειστικά της αρεσκείας τους.
Το "χαλί στρώθηκε" με μια πονηρή διάταξη που ορίζει ότι τον ρόλο της φροντίδας των ηλικιωμένων θα μπορούν να τον αναλάβουν συγγενείς (αδέλφια, παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) που, όμως, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Αποκλεισμός

Σε απλά ελληνικά, με το πρόσχημα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, χιλιάδες απόμαχοι, που δεν έχουν συγγενείς ή αυτοί που έχουν είναι τυχεροί και εργάζονται, θα αποκλείονται αυτομάτως από κάθε δικαίωμα περίθαλψης ακόμη και της συμβουλευτικής στήριξης. Μια άλλη παράμετρος της αναλγησίας που διέκρινε τους συντάκτες της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι όσα άτομα δεν θα εντασσόντουσαν στα νέα τύπου προγράμματα θα έχαναν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της νοσηλείας και της φιλοξενίας τους σε γηροκομείο.
Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμανε για τους ανθρώπους αυτούς ο αποκλεισμός τους από κάθε μορφής βοήθεια.
Ευτυχώς, λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου τα σχέδια αυτά δεν ευοδώθηκαν παρέχοντας πολύτιμο χρόνο στους ηλικιωμένους που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν εκτός προγράμματος.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότησή του και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει παλαιότερα πρόταση των δημάρχων για εξεύρεση κονδυλίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Μόνο έτσι θα συνεχισθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα τονίζουν, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό χαρακτήρα του.

του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 26/6/2012