13 Ιουν 2012

Από 15 Ιουνίου ξεκινά η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων

Κ. Ασκούνης: Πριν από 16 ημέρες το υπουργείο Υγείας παρέδωσε στους δήμους τους καταλόγους προς εκκαθάριση, αλλά θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να πληρωθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι

Από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους από τους δήμους που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διασταυρώσεις και επικυρώσεις των καταλόγων του Εθνικού Μητρώου.
Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για τους υπόλοιπους δικαιούχους. Δηλαδή η πληρωμή των επιδομάτων θα γίνει μετά και τη διασταύρωση και αποστολή στο υπουργείο των καταλόγων δικαιούχων.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με δήλωσή του απαντά στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από στελέχη του υπουργείου Υγείας περί ευθύνης των Δήμων για την καθυστέρηση πληρωμής προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους, τονίζοντας ότι «μόλις πριν από δέκα έξι ημέρες(!!!), έφτασαν στους Δήμους από το Υπουργείο Υγείας, τα αρχεία του Εθνικού Μητρώου, και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τις δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει τάχιστα η εκκαθάριση και ταυτοποίηση των δικαιούχων, που ξεπερνούν τις 200.000, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο αρχείο που μας παραδόθηκε, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα τα επιδόματα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας».
Ο Κ. Ασκούνης σημειώνει ότι «οι Δήμοι όλης της χώρας με τις υπηρεσίες τους έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν έγκαιρα και έγκυρα στη διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής και δημιουργίας Εθνικού Μητρώου των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος από το υπουργείο Υγείας».
Επίσης ότι «η ΚΕΔΕ έγκαιρα –πολύ πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά και μετά- είχε εκφράσει προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας αλλά και Εσωτερικών, την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες προκειμένου, πρώτον, να οριστικοποιηθεί η εκκαθάριση και ταυτοποίηση του Εθνικού Μητρώου και δεύτερον, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ύψους 120 εκ. ευρώ για την πληρωμή των επιδομάτων, που ειρήσθω εν παρόδω προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των Δήμων.
Παρόλα αυτά, με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις πριν από δέκα έξι ημέρες(!!!), έφτασαν στους Δήμους από το Υπουργείο Υγείας, τα αρχεία του Εθνικού Μητρώου, και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τις δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει τάχιστα η εκκαθάριση και ταυτοποίηση των δικαιούχων, που ξεπερνούν τις 200.000, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο αρχείο που μας παραδόθηκε, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα τα επιδόματα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ακόμη ότι «μόλις σήμερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι διαθέσιμο το ποσό των 25,6 εκ. ευρώ για την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων Μαρτίου – Απριλίου στους 8 πρώτους Δήμους, που ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση.
Ωστόσο, παρακολουθούμε δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Υγείας, με τις οποίες καταλογίζουν στους Δήμους τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις, ή διαχωρίζουν τους Δήμους της χώρας σε «συνεπείς» και «ασυνεπείς», αποδίδοντάς τους ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Δηλώνουμε ότι, ακριβώς επειδή το θέμα αφορά πραγματικά στην επιβίωση συνανθρώπων μας στις σκληρές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να μπει στη διελκυστίνδα εντυπωσιασμού, όπως αυτό επιχειρούν σήμερα οι έχοντες τη συνολική ευθύνη. Τελικά οι ίδιοι οι πολίτες θα κρίνουν.

Δηλώνουμε ακόμη ότι, όλοι οι Δήμοι της χώρας κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να φτάσουν τα επιδόματα, όσο το δυνατό πιο σύντομα στους δικαιούχους συμπολίτες μας, που βεβαιωμένα πλέον τα έχουν ανάγκη για να βιοποριστούν. Σημειώνουμε όμως ότι η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, και ότι ενδεχομένως στην πρώτη εφαρμογή του παρουσιάσει μικρή καθυστέρηση.

Τέλος δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απολύτως αναγκαία, οικονομικά ορθή και κοινωνικά δίκαιη εφαρμογή της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων με βάση το Εθνικό Μητρώο».