Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον Δήμο Κηφισιάς λόγω της έλλειψης υπαλληλικού προσωπικού και πόρων, τα οποία επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης.
Στην τοποθέτησή του ανέδειξε το χάος που επικρατεί, ισχυριζόμενος ότι το Δημόσιο δεν λειτουργεί και πως δεν μπορούν να ληφθούν αναγκαίες αποφάσεις. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι και σε εκείνη τη συνεδρίαση αναγκάστηκαν να αποσύρουν το θέμα της πρόσληψης υπαλλήλων, με σκοπό την κάλυψη κατεπειγουσών εποχικών αναγκών, λόγων της προκήρυξης νέων εκλογών.
Ειδικότερα, ο κ. Χιωτάκης δήλωσε ότι «οι πόροι που έπρεπε να έχουν έλθει δεν έρχονται, πόροι που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακρατούνται, αποφάσεις οι οποίες δεν βαρύνουν την κεντρική διοίκηση δεν λαμβάνονται. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κινδυνεύουμε σε πάρα πολλά πράγματα.
Πρώτον, να μείνουμε χωρίς προσωπικό και να μην μπορούμε να εξυπηρετούμε τις υποχρεώσεις μας.
Δεύτερον, εποχιακές ανάγκες, όπως η πρόληψη από τη πυρκαγιά στα περιαστικά δάση να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Και τρίτον να κινδυνεύουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αν δεν παρθούν αποφάσεις. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις προσλήψεις.
Αυτή είναι η κατάσταση. Ας περιμένουμε μέχρι τις 17 Ιουνίου μήπως βγει κυβέρνηση».
Επίσης, ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), όπου αναφέρεται ότι «οι δήμοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου». Μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ ζητά επειγόντως συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.
Τα επείγοντα θέματα της Τ.Α.
Στην εν λόγω ανακοίνωση, που ανέγνωσε στο Σώμα ο κ. Χιωτάκης, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Τα επείγοντα θέματα που ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αντιμετωπιστούν αφορούν στα εξής:
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
• Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.
• Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης -λόγω της προκήρυξης εκλογών- των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.
Σημειωτέον ότι όλα τα παραπάνω είναι εντός των ορίων του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προέρχονται από θεσμοθετημένους ανταποδοτικούς πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον ο προγραμματισμός τους θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το Μάιο.
• Επίσης, να δοθούν άμεσα τα 23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ. Ποσό το οποίο θα έπρεπε ήδη να είχε κατανεμηθεί στους δήμους και τους συνδέσμους για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δήμοι να μην μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών κινδύνου πυρκαγιών και για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας.
• Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου τετραμήνου η ΚΕΔΕ ζητά να δοθούν άμεσα η δόση Μαΐου από τους ΚΑΠ, τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου –Απριλίου, η δόση των παρακρατηθέντων του 2012 και να ξεκινήσει η κατανομή των αναδρομικών όπως έχει συμφωνηθεί».
Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση η ΚΕΔΕ εκφράζει την ανησυχία της για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, υποστηρίζοντας ότι όπου είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχει λυθεί το θέμα μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Επίσης, ζητούνται δεσμεύσεις και διευκρινίσεις για τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι και που οι σημερινές δύσκολες συνθήκες τα καθιστούν εξαιρετικά απαραίτητα.
Β. Σιδέρης: «60% μειωμένο το προσωπικό στο Τμήμα Πρασίνου»
Ενισχύοντας την τοποθέτηση του δημάρχου, ο ενταλμένος σύμβουλος Πρασίνου Βαγγέλης Σιδέρης δήλωσε: «Το τμήμα μας έχει διαλυθεί στην κυριολεξία. Δεν έχουμε την ευχέρεια ούτε να ποτίσουμε, καθώς έχουμε έλλειψη προσωπικού κατά 60%.
Αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι έτσι και δεν καταφέρουμε να προσλάβουμε διμηνίτες, τότε θα έχουμε πρόβληματα, ιδιαίτερα στις δασικές εκτάσεις».
Π. Κανακάκης: «Το κράτος πρέπει να λειτουργεί πέραν των εκλογών»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ (Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση), Παναγιώτης Κανακάκης, τόνισε ότι δεν είναι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όλοι οι θεσμοί στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι και τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα και υποστήριξε πως λειτουργούν από τον ηρωισμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Επίσης, τόνισε ότι «έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και ακόμα δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα κράτος που να λειτουργεί και πέραν των εκλογών, όπως έχουν καταφέρει άλλες χώρες της Ευρώπης\. Θα έπρεπε να υπήρχε διοίκηση και όργανα που να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις».
Χρ. Κοσμά: «Ο Δήμος έχει επιχειρηματική δυνατότητα»
Για ενσωμάτωση ιδεών από τον Δήμο που θα βασίζονται στη φιλελεύθερη αντίληψη, μίλησε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, Χριστίνα Κοσμά.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:
«Χαίρομαι που η τροποποίηση του καταστατικού της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ έχει την κατεύθυνση της συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Θεωρώ ότι θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να κατευθύνουμε πολύ περισσότερο τις αντιλήψεις μας στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή δυνατότητα του Δήμου σε σχέση με την απόκτηση πόρων, από το να περιμένουμε απλά να πάρουμε τα χρήματα από κάποιο υπουργείο ή κάποιον άλλον φορέα, χωρίς βέβαια να αποκλείσω αυτή τη δυνατότητα.
Θεωρώ ότι η Τ.Α. έχει εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια να αναδείξει μια τέτοια αντίληψη. Όσον αφορά στην Κηφισιά, θα ήθελα να δω έναν Δήμο πολύ πιο οργανωμένο και σε επίπεδο διοίκησης».
Στο σημείο αυτό, η κ. Κοσμά κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον δήμαρχο για τη διαχείριση του προσωπικού του Δήμου.
Ειδικότερα πρότεινε τα εξής:
«Πιθανώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο να είναι κάτι που πρέπει να περιοριστεί και να βάλει και εσάς, κ. δήμαρχε, σε μια λογική εξορθολογισμού της υπάρχουσας κατάστασης και συνειδητοποίησης, από πλευράς των υπαλλήλων, ότι οι δυνατότητές τους δεν πρέπει να είναι περιορισμένες σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Απεναντίας, θα πρέπει όλοι να περνάνε από την εμπειρία όλου του αντικειμένου του Δήμου, για να μπορούν να αναπληρώσουν αλλά και για να χρησιμοποιηθούν κατά περίσταση, ανάλογα με τις ανάγκες. Φυσικά, αυτό συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων.
Κατά την άποψή μου, δεν είναι καλό να βρίσκεται ένας υπάλληλος για πολλά χρόνια στην ίδια θέση.
Θεωρώ άκρως απαραίτητη την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς σωστή διοίκηση.
Κύριε δήμαρχε, σας προτείνω να προχωρήσετε στη λογική των συναντήσεων με κάθε υπάλληλο, για να δείτε πέραν του βιογραφικού του τι μπορεί και τι θέλει να κάνει.
Και το λέω αυτό, επειδή αυτό που έχει λείψει από την Ελλάδα είναι η πραγματική διοίκηση».
Ρεπορτάζ της Αμάλθειας Καραλή, http://www.amarysia.gr/, 18/5/2012