15 Μαΐ 2012

«Προβληματικές» Σχολικές Επιτροπές

2-lykeioxalandri
Τα οικονομικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Χαλανδρίου τίθενται και πάλι επί τάπητος, την ώρα που η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της.
Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και από συμβούλους της μειοψηφίας. Μάλιστα πρόσφατα, σε τοποθέτησή του, ο σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γιώργος Λιερός, σημείωσε ότι οι τα προβλήματα είναι πλέον ιδιαίτερα οξυμένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι συνεδριάσεις δεν γίνονται τακτικά, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ τα μέλη δεν ενημερώνονται έγκαιρα για την ημερήσια διάταξη, αλλά την παίρνουν στα χέρια τους ακόμα και την ίδια μέρα».
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εκπαίδευσης δεν είχε καν συνεδριάσει.

«Δεινή οικονομική κατάσταση»

Αλλά και σε αναλυτική ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της μειοψηφίας αναφέρεται διεξοδικά στις οικονομικές δυσχέρειες και τις δυσλειτουργίες των Επιτροπών, κάνοντας λόγο για «αδιέξοδο δρόμο».
Συγκεκριμένα, στη μακροσκελή ανακοίνωση, σημειώνεται ενδεικτικά για την οικονομική κατάσταση των σχολείων: «Για τα λειτουργικά έξοδα των Γυμνασίων και των Λυκείων και με βάση την υπάρχουσα κατανομή 46% στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εκπαίδευσης και 54% στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εκπαίδευσης, θα διατεθούν μέσα στη χρονιά περί τα 156.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο καιρό η Σχολική Επιτροπή δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα καθώς:

- Στον πίνακα παραστατικών το συνολικό χρηματικό ποσό που αφορά λειτουργικές ανάγκες Γυμνασίων Λυκείων ανέρχεται σε 202.873 ευρώ.

- Από αυτά έχουν εξοφληθεί 106.750 ευρώ και παραμένουν ανεξόφλητα 96.123 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν στοιχεία του εξαμήνου Οκτώβριος 2011 - Απρίλης του 2012».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ «η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς τα τιμολόγια που βρίσκονται στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής αφορούν και έξοδα των προηγούμενων σχολικών επιτροπών, ενώ ο τρόπος καταγραφής τους γεννά ερωτηματικά ως προς το αξιόπιστο της εικόνας που παραθέτουν. Επιπλέον, οι παρακρατήσεις που εμφανίζονται ακόμα και σε πληρωμένα τιμολόγια αφορούν εισφορές προς τρίτους που είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο αν έχουν πληρωθεί (με βάση τον πίνακα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο)», και καταλήγει: «υπό αυτή την έννοια προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πως βγαίνουν οικονομικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στη πόλη;».
Κλείνοντας την αναφορά στα οικονομικά της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η Σχολική Επιτροπή δίνει λεφτά με το σταγονόμετρο σε Γυμνάσια και Λύκεια (500 ή 1000 ευρώ) για να καλύψει τα τρέχοντα μικροέξοδα των σχολείων. Συνολικά έχει δώσει σε αυτά περί τα 45.000 ευρώ μέσα στο εξάμηνο», ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος αυτό θα εκτοξευθεί και δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τους υπάρχοντες πόρους.

«Πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας»

Πέρα, ωστόσο, από τα οικονομικά προβλήματα, στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ καταγγέλλει και τη δυσλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μέσα στο 2012 δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά παρά την ρητή υποχρέωση από τον νόμο να συνεδριάζει ανά μήνα. Ο λόγος είναι η μη ύπαρξη απαρτίας, καθώς οι μισοί εκπρόσωποι της διοίκησης δεν έχουν εμφανιστεί σε αυτές».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λόγος οφείλεται αποκλειστικά στη διοίκηση του Δήμου, καθώς τα δικά της μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή, δεν παρίστανται στις συνεδριάσεις, οι αντικαταστάτες τους επίσης δεν προσέρχονται, ενώ «καμία κίνηση δεν γίνεται για παύση τους από το προεδρείο».
Παράλληλα, ο συνδυασμός της μειοψηφίας υποστηρίζει ότι οι συνεδριάσεις «δεν συνοδεύονται από εισηγήσεις», ενώ συγκεκριμένα για τη συνεδρίαση με θέμα την έγκριση απολογισμού, αναφέρεται ότι η εισήγηση έφτασε στα μέλη της Επιτροπής «δύο εβδομάδες μετά», καθώς και ότι «ήταν γραμμένη στο πόδι, μην έχοντας στοιχεία του τι παρελήφθη από τους προηγούμενους και χωρίς να είναι τα στοιχεία στη φόρμα που επιβάλει ο νόμος».
Τέλος, η ανακοίνωση καταγγέλλει έλλειψη ενημέρωσης των μελών της επιτροπής για σοβαρά θέματα, όπως «το τι παρέλαβε η Σχολική Επιτροπή από τις προηγούμενες», κάνοντας λόγο για «ιδιότυπο lock out», που «προφανώς κάνει την διοίκηση να δρα αυτοβούλως και χωρίς έλεγχο για πληθώρα θεμάτων που δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας».

«Δύσκολα, αλλά προσπαθούμε»

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε για όλα τα παραπάνω με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Χαλανδρίου Αθανάσιο Αναστασίου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο 2011.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει υπό την ευθύνη της συνολικά 19 σχολεία της πόλης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ).
Απαντώντας στις αναφορές στα οικονομικά προβλήματα της Επιτροπής, ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι για την περίοδο της προεδρίας του τα έξοδα πετρελαίου, καθαριστριών αλλά και τα βασικά λειτουργικά κόστη (αναλώσιμα) των σχολείων, είναι πλήρως καλυμμένα.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι παραμένουν ανεξόφλητοι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να προσδιορίζει το ακριβές ποσό στο οποίο αυτοί ανέρχονται, και τονίζοντας ότι σε αυτό περιλαμβάνονται και οφειλές από τις προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής υποστήριξε ότι το πιθανότερο είναι ότι το εν λόγω ποσό θα καλυφθεί από τον Δήμο.
Αναφορικά με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο.
Ωστόσο, αναγνώρισε το πρόβλημα έλλειψης απαρτίας, καθώς, όπως είπε, ο ίδιος έχει συγκαλέσει έξι συνεδριάσεις, αλλά πολλά από τα μέλη δεν προσέρχονται. Μάλιστα, και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι όσα μέλη δεν παρίστανται, θα πρέπει να παύονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία της Επιτροπής.
Ωστόσο, ο κ. Αναστασίου αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί μη ύπαρξης εισήγησης, αλλά και μη ενημέρωσης σχετικά με βασικά θέματα της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σίγουρα υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Αναστασίου, τονίζοντας όμως ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο ισοπεδωτική όσο παρουσιάζεται. Γίνονται επίπονες και φιλότιμες προσπάθειες».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 14/5/2012