19 Απρ 2012

Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εισαχθεί στην ηλεκτρονική βάση παρακολούθησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, όλα τα στοιχεία των ακινήτων των δήμων και περιφερειών της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης»,
Ήδη έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί το σχετικό πληροφοριακό σύστημα. Έχουν οριστεί από τους περισσότερους ΟΤΑ (235 δήμοι και 11 περιφέρειες) υπεύθυνοι για τη διαχείριση του συστήματος. ΄Εχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, έχουν δοθεί οδηγίες καθώς και κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες ως προς, είτε τον ορισμό των υπευθύνων (26 δήμοι) είτε τη διασύνδεσή τους με το πληροφοριακό σύστημα (64 δήμοι και 2 περιφέρειες). Το υπουργείο Εσωτερικών με επείγον έγγραφό του ζητά από τους παραπάνω ΟΤΑ να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την εισαγωγή των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα. Για αυτό και ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της ακίνητης περιουσίας, σε κάθε ΟΤΑ πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα υπαλλήλων, στην οποία θα συμμετέχει νομικός σύμβουλος του οικείου ΟΤΑ, υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας, καθώς και υπάλληλοι με γνώση πληροφορικής, προκειμένου να αναλάβουν την, κατά προτεραιότητα, ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, ώστε στις προβλεπόμενες προθεσμίες (Μάιο –Ιούνιο 2012) να έχουν εισαχθεί στα στοιχεία των ακινήτων στο σύστημα.
Μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, θα συνεχιστεί η ενημέρωσή του για κάθε μεταβολή στην περιουσία.
Επίσης σύντομα θα γίνει με ξεχωριστό τρόπο η καταγραφή των ακινήτων των ΟΤΑ, τα οποία ήδη αξιοποιούνται, αποφέροντας οικονομικό όφελος καθώς και των ακινήτων που οι δήμοι θεωρούν ότι προσφέρονται για μελλοντική αξιοποίηση.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο ΥΠΕΣ