24 Απρ 2012

Γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων

Η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων και οι συνεχείς περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συγκαλείται αύριο Τρίτη, 24 Απριλίου, στις 9.30 π.μ. στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52).
Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη τη χώρα θα θέσουν στο μικροσκόπιο όχι μόνο αριθμούς και ποσοστά αλλά και τις συνέπειες αυτών των περικοπών, που ήδη έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των δήμων, όπως η καταβολή μισθοδοσίας, αλλά και στις προσφερόμενες στους πολίτες υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι αιρετοί αναμένεται να αποφασίσουν και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, όπου και θα αποδοθεί το ψήφισμα της συνέλευσης.
Σημειώνεται ότι συνολικά οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι της χώρας για να λειτουργήσουν, έχουν μειωθεί κατά 50,26%, σε σύγκριση με την προ Μνημονίων και Μεσοπρόθεσμου εποχή. Δηλαδή από 2.845 εκ. ευρώ το 2009, το 2012 αναμένεται να προσγειωθούν στα 1.415 εκ. ευρώ. Ποσό που, απ΄ ότι φαίνεται, θα μειωθεί περαιτέρω με τις νέες περικοπές που έχουν εξαγγείλει τρόικα και κυβέρνηση για τον Ιούνιο.
Ωστόσο όμως η αφαίμαξη των φετινών ΚΑΠ γίνεται και με έναν άλλο πλάγιο τρόπο και έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στους δήμος πάνω από 190 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών για αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους δήμους – και που η κάλυψη του κόστους αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης- έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 190 και πλέον εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2012 και αφορούν σε δαπάνες του 2011 για μισθώματα σχολικών μονάδων, για προνοιακά επιδόματα και για τη μεταφορά μαθητών.
Ακόμη όμως μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκ. ευρώ, φέτος προσγειώνεται στα 380 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι αιρετοί απαιτούν να σταματήσουν οι περαιτέρω μειώσεις των πόρων των δήμων, να αποδοθούν τα 450 εκ.ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2012 και που η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα επιστραφούν, να αναπληρωθούν οι μέχρι τώρα απώλειες για τους ΚΑΠ του 2012. Επίσης η Αυτοδιοίκηση επιτακτικά έχει ζητήσει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει τόσο το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, όσο και το πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α.