22 Ιαν 2012

«Σήμανε η ώρα» της αποξήλωσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της αποξήλωσης του σταθμού κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί από το 2003 στο Κάτω Χαλάνδρι, στην ταράτσα κτηρίου επί των οδών Κύμης και Σαρανταπόρου.
Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία στην ουσία έκρινε την κεραία οριστικά κατεδαφιστέα, καθώς και σχετικό έγγραφο του Δήμου Χαλανδρίου και πλέον αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας κατεδάφισής της.
Σημειώνεται ότι με την απόφασή του τον Σεπτέμβριο του 2011, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα για κατεδάφιση της κεραίας, η οποία ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2009.

Νίκη των κατοίκων

Αξίζει να τονιστεί ότι η παραπάνω απόφαση της Πολεοδομίας ελήφθη ύστερα από συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, κρίνοντας τον συγκεκριμένο σταθμό αυθαίρετο και κατεδαφιστέο λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Στη συνέχεια, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας κατέθεσε ένσταση κατά της εν λόγω απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Επιτροπή Ενστάσεων Αυθαιρέτων Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα. Κατόπιν αυτού, η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης αυτής στο Διοικητικό Εφετείο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ασκήσει και αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Πολεοδομίας, για την οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, ενώ με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου, τον Απρίλιο του 2010, είχε ανασταλεί η εκτέλεση της κατεδάφισης, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.

Το ιστορικό της απόφασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίμαχος σταθμός αδειοδοτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τον Ιούνιο του 2003, όμως οι κάτοικοι της περιοχής το αντιλήφθηκαν μόλις το 2009, οπότε και ξεκίνησαν τον δικαστικό αγώνα τους για την απομάκρυνσή της.
Μάλιστα, εκτός από την προσφυγή στην Πολεοδομία, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων που έχει συσταθεί έχει επίσης προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης αδειοδότησης του σταθμού, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Όπως λένε, η εταιρεία έχει υποβάλει τη σχετική μελέτη από τον Δεκέμβριο του 2007 στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως δεν είχε προβεί έγκαιρα στην έκδοση απόφασης. Ωστόσο το ΣτΕ δεν έχει προβεί ακόμα στην έκδοση σχετικής απόφασης.
Παράλληλα, παρατυπίες έχουν καταγραφεί και στη λειτουργία του σταθμού, καθώς, με μετρήσεις τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009, η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) και η ΕΕΤΤ διαπίστωσαν αφ’ ενός ότι οι κεραίες της εταιρείας Wind, για τις οποίες έχει δοθεί η άδεια λειτουργίας, εκπέμπουν και σε μη αδειοδοτημένες συχνότητες και αφ’ ετέρου ότι από τον σταθμό αυτόν εκπέμπει επίσης η εταιρεία Vodafone, χωρίς άδεια λειτουργίας.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 20/1/2012