Ειδική πρόβλεψη υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την εκδίκαση των εργατικών διαφορών που αφορούν τις άκυρες απολύσεις και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.
Με τα νέα μέτρα η σχετική αγωγή θα προσδιορίζεται σε 60 ημέρες από την κατάθεση και η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδίδεται μέσα σε 30 ημέρες και σε ημερομηνία που θα ορίζει από έδρας ο δικαστής. Παράλληλα, για την αποσυμφόρηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων στις εργατικές υποθέσεις, προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που ασκηθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί και αυτή υποχρεωτικά με την αγωγή. Πρόκειται για πρόταση της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων που υιοθετήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υπό το σημερινό καθεστώς, ο προσδιορισμός εργατικής υπόθεσης, π.χ. μιας αγωγής για απόλυση, ορίζεται τον Ιούνιο του 2014, ενώ για να εκδικασθεί η υπόθεση και στον Αρειο Πάγο χρειάζεται να περάσουν πάνω από επτά χρόνια. Με δεδομένη την τεράστια καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στο μονόδρομο της επιλογής των ασφαλιστικών μέτρων, όπου πλέον από εξαιρετική διαδικασία έχει καταστεί κανόνας.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις γίνονται αλλαγές και στα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικάζονται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσωρινή διαταγή, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται μέσα σε 30 ημέρες. Η απόφαση δημοσιεύεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο σε 48 ώρες μετά τη συζήτηση, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 20 ημερών. Σήμερα ο μέσος όρος έκδοσης απόφασης ασφαλιστικών μέτρων κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 μηνών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεπερνά το ένα έτος.
της Βάνας Φωτοπούλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 9/12/2011