1 Νοε 2011

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ : Πλάτες στο «κούρεμα», εμπαιγμός στα Ταμεία

Στυλοβάτης δηλώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. «Ψάχνονται» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Η καταστροφή των υπερσυσωρευμένων κεφαλαίων, το κούρεμα των κρατικών ομολόγων μαζί και η ραγδαία απαξίωση των τραπεζικών μετοχών φορτώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυβέρνηση και τραπεζίτες αφού πρώτα πούλησαν την κάθε είδους πραμάτεια τους (κρατικά ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.) αφού έβαλαν στο χέρι και θησαύρισαν από την περιουσία των ταμείων, έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το έγκλημα. Ο Β. Ράπανος, επικεφαλής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία έχουν «επενδύσει» τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε χτες ότι «χρειάζεται εθνική συνείδηση»(!), ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί θα σταθεί «αρωγός στην προσπάθεια», θα βάλει δηλαδή πλάτη στις συμφωνίες κυβέρνησης -τρόικας-πλουτοκρατίας. Με άλλα λόγια στέλνουν το λογαριασμό στα ασφαλιστικά ταμεία, πελάτες και μετόχους της Εθνικής Τράπεζας...
Χωρίς συγκεκριμένη αναφορά για τα ποσά που θα απαιτηθούν για την «ανακεφαλοποίηση» των ντόπιων και άλλων τραπεζών που βρίσκονται στους αδύναμους κρίκους της ΕΕ, ολοκληρώθηκαν τα τεστ αντοχής που διενήργησε η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Όπως οι ίδιοι σημειώνουν, βρίσκονται εν αναμονή των τελικού σχεδίου για το «κούρεμα», δηλαδή για τον τρόπο επιμερισμού της πρόσκαιρης χασούρας που θα εμφανίσουν οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, για τον τρόπο που θα μοιράσουν τη λεία τους, τον πακτωλό με τα πρόσθετα κρατικά και διακρατικά πακέτα ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου.
Από την πλευρά τους, όλες οι ντόπιες τράπεζες, με χτεσινές ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία «εσωτερική πληροφόρηση» σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Για την ώρα οχυρώνονται πίσω από τις ασάφειες των «τεστ αντοχής», δηλώνοντας ότι τα 30 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «υπερκαλύπτουν» τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 1/11/2011