25 Νοε 2011

Προσλήψεις 57.000 στους Δήμους

Ξεκινούν από τη Δευτέρα (και με 10 μήνες καθυστέρηση) προσλήψεις 57.400 ανέργων στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες με μισθό 625 ευρώ και ασφάλιση.
Οι πρώτες περίπου 7.000 προσλήψεις θα γίνουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Πρόκειται για μια νέα δέσμη 27 προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας μέσα στο 2012 με στόχο να ωφεληθούν 290.000 άνεργοι και εργαζόμενοι.
«Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα που θα περιορίσει την αύξηση της ανεργίας», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται ριζικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά αντίθετα χρειάζεται ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ακόμη και για αυτά τα προγράμματα όμως υπήρξε πρωτοφανής αδράνεια τους προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως η κοινωφελής εργασία και οι προσλήψεις ανέργων για το σκοπό αυτό είχαν εξαγγελθεί πριν από 10 μήνες, τον Μάρτιο του 2011, όταν η κ. Κατσέλη ήταν υπουργός Εργασίας. Τότε μάλιστα η κ. Κατσέλη είχε πει σε ανάλογη συνέντευξη ότι οι πρώτες 7.000 προσλήψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Από τότε μέχρι σήμερα σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος, όχι για να ξεκινήσουν οι προσλήψεις, αλλά για να «κανονιστούν» αυτές οι προσλήψεις με κομματικά και αδιαφανή κριτήρια μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που θα λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» με κομματικές πλάτες στις τοπικές κοινωνίες.
Έπρεπε λοιπόν να περάσουν 10 μήνες, για να μπει τελικά το ΑΣΕΠ ως αξιολογητής των κριτηρίων και των αιτήσεων πρόσληψης, προκειμένου να φτάσει Δεκέμβριος για να ξεκινήσουν οι πρώτες προσλήψεις για κοινωφελή εργασία.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΝΩ ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Από τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ωφεληθεί 820.000 άτομα, τόσο εργαζόμενοι μέσω κατάρτισης αλλά και άνεργοι με επιδότηση της απασχόλησης. Παρά ταύτα όμως η ανεργία έφτασε στο 18,4%, καθώς η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας είναι τέτοιας έντασης που αποθαρρύνει πολλές μικρές επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους ακόμη και με επιδότηση εισφορών, ακόμη και με μισθό 592 ευρώ (20% μικρότερο από την Εθνική Σύμβαση, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί για ανέργους μέχρι 24 ετών). Χθες ο κ. Κουτρουμάνης αλλά και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλιας, παραδέχτηκαν το πρόβλημα και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι σε ορισμένα προγράμματα, ώστε να ανταποκρίνονται περισσότεροι εργοδότες. Ο ΣΕΒ από την πλευρά του φέρεται να ζητά οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν μεν ανέργους με επιδότηση ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα να απολύουν εργαζόμενους, καθώς σήμερα η επιδότηση νέων προσλήψεων συνδυάζεται με πάγωμα απολύσεων. Απαντώντας χθες ο κ. Κουτρουμάνης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε: «Χρειάζονται αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε στους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανέργους με επιδότηση από το κράτος και ταυτόχρονα να απολύουν εργαζόμενους».

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 25/11/2011