Απίστευτες καταγγελίες για εκπροσώπους εξωθεσμικών κέντρων που συναντώνται με την τρόικα και καταδίδουν τη χώρα ακούστηκαν χθες στη Βουλή, ακόμη και από «πράσινους» εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Οι ίδιοι άνθρωποι μάλιστα κατήγγειλαν «υπουργούς», οι οποίοι συναγελάζονται με τα εξωθεσμικά λόμπι, προκειμένου να νομοθετήσουν τα «θέλω» τους.
Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου έριχνε νέα «βόμβα», λέγοντας ότι κουμάντο πλέον κάνει η τρόικα, ενώ η Λούκα Κατσέλη δήλωνε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το άρθρο 37 που καταργεί την ευνοϊκή ρύθμιση και παγώνει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αν δεν γίνουν αλλαγές. Το ίδιο επανέλαβε και χθες το βράδυ με δηλώσεις της στο κεντρικό δελτίο του Mega, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται καθόλου με την τρόικα και προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς τη θεωρούν πλέον «απρόβλεπτη».
«Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που θέλουν να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θέλουν να προωθήσουν τις θέσεις τους επισκέπτονται μυστικά την τρόικα. Αυτοί οι παράγοντες καταδίδουν τη χώρα στην τρόικα» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Παναγόπουλος, ο οποίος όμως μέχρι πρόσφατα σιωπούσε. Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Ασημακόπουλος της ΓΣΕΒΕ, ο οποίος όμως στοχοποίησε και μέλη της κυβέρνησης: «Υπάρχουν πολλοί από την κυβέρνηση που τους αρέσει να μιλάνε με τα λόμπι συμφερόντων, να κάνουν συμφωνίες στο μιλητό, στον καφέ ή στο γεύμα» είπε. Πιο συγκεκριμένος ο Β. Κορκίδης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο οποίος τόνισε ότι πίσω από αυτά τα συμφέροντα κρύβονται οι βιομήχανοι (ΣΕΒ), οι ξενοδόχοι (ΣΕΤΕ) και οι τράπεζες.
Η Λ. Κατσέλη και οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση παραδόθηκε στην τρόικα. Η κυρία Κατσέλη υπενθύμισε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις αποτελούσαν επιταγές της τρόικας και, όταν ήταν η ίδια στο υπουργείο, ωστόσο δεν πέρασαν, ενώ ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξαν ότι ο κ. Βενιζέλος απλώς έκανε νόμο το e-mail που του έστειλε η τρόικα για τα εργασιακά, με αποτέλεσμα η Β. Παπανδρέου να πει:
«Mου φαίνεται ότι κουμάντο κάνει η τρόικα». Μολονότι κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν δήλωσε ευθέως πως θα καταψηφίσει, υπήρξαν και βαρείς χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί του Ανδ. Μακρυπίδη, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φτωχολόγιο», και του Κ. Καρτάλη, που το χαρακτήρισε προκαταβολή νέων σκληρότερων ρυθμίσεων που θα έρθουν. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης η ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Αποστράτων, οι συνταξιούχοι, οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα άτομα με αναπηρία.
του Γιώργου Λυκουρέντζου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 13/10/2011