6 Οκτ 2011

Dexia : Η Τράπεζα που δάνεισε χρήματα σε ελληνικούς Δήμους, έκλεισε από Ιταλικά χρέη!!!

Dexia: η πρώτη τράπεζα θύμα της ευρωκρίσης;

Πρώτη τράπεζα θύμα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η γαλλοβελγική Dexia. Αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης εμφανίζονται τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά, όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.Όλα δείχνουν ότι η Dexia θα διασωθεί με χρήματα του βελγικού δημοσίου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Λετέρμ, περί κρατικοποίησης τομέων της τράπεζας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συνέπειες για τον προϋπολογισμό του Βελγίου θα είναι σχετικά περιορισμένες.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο RTL και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά, ο οποίος είπε μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρξει λύση εντός της ημέρας, επιβεβαιώνοντας πως η Dexia δεν είναι σε θέση να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή και δηλώνοντας ότι η επίλυση της κρίσης στην συγκεκριμένη τράπεζα δεν διογκώνει το γαλλικό χρέος.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νογιέ δήλωσε μάλιστα ότι η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κατοχής πολλών ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της και διαβεβαίωσε πως θα της διατεθεί η απαραίτητη ρευστότητα.
Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times θα συσταθεί Bad Bank για να ‘παρκάρουν’ εκεί τα ‘επικίνδυνα’ περιουσιακά στοιχεία της Dexia. Για τα οποία μάλιστα θα δοθούν εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Γαλλίας.
Η βασική δραστηριότητα της τράπεζας, που ήταν ο δανεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ενσωματωθεί στο γαλλικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο και στην κρατική Caisse des Dépots, ενώ τα κερδοφόρα πακέτα θα πουληθούν.
Με αφορμή την Dexia οικονομικοί αναλυτές προτείνουν την ίδρυση ευρωπαϊκής ‘Τράπεζας Καταπιστευτικής Διαχείρισης’, η οποία θα αγόραζε ή θα απορροφούσε τις τράπεζες που δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ έγκειται στο γεγονός πως απουσιάζει παντελώς από την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση η έννοια της ομοσπονδιακής δομής των τραπεζών και ακόμη πιο πολύ η έννοια της ομοσπονδιακής δημοσιονομικής πολιτικής.

πηγή : Deutsche Welle, 6/10/2011

"πρΟΤΑση" :
Ευχαριστούμε τον φίλο ΣτΚ που μας έστειλε το άρθρο.
Ο φίλος σημειώνει :
Όλοι θυμόμαστε την ιστορία με τους δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου, που το ...χρέος τους, όταν είχε γίνει γνωστό στο ΔΝΤ, αποτέλεσε αφορμή για να μπλοκάρουν την 5η δόση.
Ο δήμος Αχαρνών λοιπόν το 2005 είχε προχωρήσει σε δανειακή σύμβαση με την Goldman Sachs, για 35 εκατ. ευρώ Η G.S. κατά την προσφιλή πρακτική της, «πούλησε» τα δικαιώματα του δανείου στην DEXIA Bank και την Kommunale Credit Bank της Αυστρίας.
Και επειδή οι τράπεζες ποτέ δεν χάνουν η DEXIA BANK ( Γάλλο – Βελγικός όμιλος ) και η Kommunale Credit Bank της Αυστρίας απευθύνθηκαν στο ελληνικό δημόσιο που ήταν κι ο εγγυητής της αποπληρωμής. Στη συνέχεια κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και στην τρόικα με το αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του ΔΝΤ και η απόφαση για την εκταμίευση της περίφημης 5ης δόσης μέχρις να δώσει τις αναγκαίες "εγγυήσεις" η ελληνική κυβέρνηση.
Κανείς βέβαια δεν λέει ότι το πρόβλημα πτώχευσης στην τράπεζα το δημιούργησαν τα ΙΤΑΛΙΚΑ ΧΡΕΗ που ήταν πολλαπλάσια από τα ελάχιστα ελληνικά. Και δεν το λένε βέβαια και τα "συμμορφωμένα" ελληνικά ΜΜΕ, που θέλουν να παρουσιάζουν ότι φταίμε εμείς για όλα...